Hva har appene tilgang til?

Slik styrer du hvilke apper som får tilgang til hva

Kanskje er det noen som har forsynt seg med mer enn de strengt tatt trenger.

HAR DU OVERSIKT? Både på iOS og Android kan du sjekke hvilke apper som har hvilke rettigheter og regulere dem slik du vil. Foto: Pål Joakim Pollen
HAR DU OVERSIKT? Både på iOS og Android kan du sjekke hvilke apper som har hvilke rettigheter og regulere dem slik du vil. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Apples og Googles appbutikker er fylt til randen med apper som kan hjelpe deg med det meste. I følge nettstedet Statista, var det i begynnelsen av året 3,8 millioner apper i Play butikk og 2 millioner apper i App Store.

For å fungere skikkelig trenger mange apper tilgang til enkelte deler av telefonen din – for eksempel til bildene dine, plasseringen din, kalenderen, kameraet, kontaktlista, mikrofonen og lignende.

Mer enn de trenger?

Selv om det er åpenbart at en kalenderapp trenger tilgang til kalenderen og en fotoapp trenger tilgang til kameraet, kan det være at du har apper på telefonen som gaper unødvendig høyt, og som har rettigheter de strengt tatt ikke trenger.

På min Android-telefon er det for eksempel flere apper som har tilgang til SMS-meldingene selv om de ikke er SMS-apper, for eksempel Finn.no og Norsk Tipping (SMS-tilgang er ikke mulig på iOS).

Dette er typisk for å gjøre den første innloggingen mer smidig, der de kan lese av engangskoden som sendes på SMS, så du slipper å hoppe frem og tilbake for å gjengi koden i et skjemafelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer