Hva har appene tilgang til?

Slik styrer du hvilke apper som får tilgang til hva

Kanskje er det noen som har forsynt seg med mer enn de strengt tatt trenger.

HAR DU OVERSIKT? Både på iOS og Android kan du sjekke hvilke apper som har hvilke rettigheter og regulere dem slik du vil. Foto: Pål Joakim Pollen
HAR DU OVERSIKT? Både på iOS og Android kan du sjekke hvilke apper som har hvilke rettigheter og regulere dem slik du vil. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Apples og Googles appbutikker er fylt til randen med apper som kan hjelpe deg med det meste. I følge nettstedet Statista, var det i begynnelsen av året 3,8 millioner apper i Play butikk og 2 millioner apper i App Store.

For å fungere skikkelig trenger mange apper tilgang til enkelte deler av telefonen din – for eksempel til bildene dine, plasseringen din, kalenderen, kameraet, kontaktlista, mikrofonen og lignende.

Mer enn de trenger?

Selv om det er åpenbart at en kalenderapp trenger tilgang til kalenderen og en fotoapp trenger tilgang til kameraet, kan det være at du har apper på telefonen som gaper unødvendig høyt, og som har rettigheter de strengt tatt ikke trenger.

På min Android-telefon er det for eksempel flere apper som har tilgang til SMS-meldingene selv om de ikke er SMS-apper, for eksempel Finn.no og Norsk Tipping (SMS-tilgang er ikke mulig på iOS).

Dette er typisk for å gjøre den første innloggingen mer smidig, der de kan lese av engangskoden som sendes på SMS, så du slipper å hoppe frem og tilbake for å gjengi koden i et skjemafelt.

Men ved å gi denne tillatelsen gir jeg også disse aktørene videre rett til å lese SMS-ene jeg sender og mottar, og det har jeg strengt tatt ikke noe behov for.

Heldigvis kan man både på Android og iOS styre disse tillatelsene når som helst – også etter at du tidligere har tillatt dem.

Slik styrer du tilgangen, iOS

På iOS finner du de aktuelle innstillingene ved å åpne innstillinger-appen og så gå til personvern:

Slik styrer du hvilke apper som får tilgang til hva

Her ser du de ulike rettighetene du har tildelt appene, og vil du sjekke hvilke apper som har tilgang til mikrofonen din eller hvor du befinner deg, trykker du deg inn på de aktuelle rettighetene.

I vårt eksempel over kan du styre hvorvidt appene skal få tilgang til posisjonen din når de er i bruk, om de alltid skal ha tilgang til posisjonen din, eller om du ikke vil dele posisjonen din med appen i det hele tatt. Tilsvarende kan du også styre tilgang til kameraet, mikrofonen, bilder og så videre.

Slik styrer du tilgangen, Android

På Android-telefoner har du tilsvarende mulighet. Som vanlig varierer det noe hvor i innstillingsmenyen produsentene velger å legge dette valget, men apper eller sikkerhet er som regel et godt sted å starte. Alternativt bruker du søket i innstillingsmenyen og leter etter tillatelser eller rettigheter.

Her er et eksempel fra en Huawei-telefon:

Slik styrer du hvilke apper som får tilgang til hva

Der er det ganske likt som på iOS – først kan du velge type rettighet og deretter gå inn på den for å se hvilke apper som har rettigheten, og så er det eventuelt bare å flippe bryteren på de du ikke er komfortable med.

Merk at noen apper trenger disse rettighetene for å fungere som forventet. De fleste vil dog spørre deg på ny (eller varsle deg på annen måte) dersom du har fratatt dem rettigheter de trenger for å fungere skikkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer