Slik tar du fine bilder av fyrverkeri med mobilen

Her er det du må passe på om du skal få fine fyrverkeribilder med mobiltelefonen.

FREM MED KAMERAET: Også mobiltelefonen kan brukes til å ta bilder av fyrverkeri, men neppe med auto-innstillinger. Foto: Dana.S / Shutterstock / NTB scanpix
FREM MED KAMERAET: Også mobiltelefonen kan brukes til å ta bilder av fyrverkeri, men neppe med auto-innstillinger. Foto: Dana.S / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er nyttårsaften, og snart er himmelen full av farger nok en gang. Det kan gi gode fotomuligheter.

Best kontroll har du om du bruker et skikkelig speilreflekskamera. Vi har allerede en guide til fyrverkerifotografering for dem som bruker et slikt, men i denne saken tenkte vi å fokusere på mobiltelefonen.

For det er fullt mulig å ta fine bilder av fyrverkeri med den lille saken du har i lomma også.

Tips #1: Du trenger kanskje en ny kameraapp

Avhengig av hvilken telefon du har, og hvor gammel den er, kan det være at kameraappen er litt for enkel til at du vil få ordentlig fine bilder av fyrverkeriet.

Stikkordet her er manuelle innstillingsmuligheter, altså at du selv kan bestemme ting som følsomhet og lukkertid, noe de fleste telefoner med åra har fått i form av en pro-modus i kameraappen, men ikke alle.

VELG SELV: Camera+-appen for iPhone er en av våre favoritter og lar deg velge lukkertid selv. Her har vi valgt fire sekunder. Foto: Pål Joakim Pollen
VELG SELV: Camera+-appen for iPhone er en av våre favoritter og lar deg velge lukkertid selv. Her har vi valgt fire sekunder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Automatikken i disse kameraappene er nemlig ikke så veldig godt egnet, fordi den gjerne har en begrensning på hvor lang lukkertid den tillater. Når du tar bilder av fyrverkeri vil du typisk ha den lenger enn det automatikken vil, og med lavere følsomhet.

Et par tips til kameraapper som lar deg stille på sånt:

Tips #2: Ikke bruk blits

Blitsen på mobilen er det bare å slå av om du skal ta bilde av fyrverkeri.
Blitsen på mobilen er det bare å slå av om du skal ta bilde av fyrverkeri. Vis mer

Når du står i mørket på nyttårsaften, er det stor mulighet for at kameraet vil bruke blits dersom du har satt blitsen på auto. Men ikke bruk blitsen – da blir typisk folkene som er rundt deg belyst, mens fyrverkeriet kan sees tamt i bakgrunnen.

De fleste kameraapper lar deg trykke på blits-ikonet og velge «off» eller et lyn med runding rundt og skråstrek over, som på bildet over. Gjør det.

Tips #3: Slå av HDR

Mange telefoner har en innebygd HDR-funksjon, som kan ta flere bilder med ulik eksponering og sette dem sammen til ett.

Det er spesielt egnet i situasjoner med mye kontrast, og der det er lite bevegelse i bildet og/eller svært kort lukkertid brukes.

Fyrverkeriet er likevel høyst bevegelig – derfor vil bildene som tas etter hverandre ikke være helt like, som kan gjøre at sammensyingen av bildene ikke blir noen suksess.

Tips #4: Bruk lang lukkertid

Hvis du vil ha bilder av fyrverkeriets spor på himmelen, og kanskje flere smell i samme bilde, må du sørge for at lukkertiden er tilstrekkelig lang.

Lukkertiden er den tiden lukkeren er åpen - altså tidsrommet der det slippes inn lys på bildebrikken i kameraet. Alt som skjer i løpet av lukkertiden, blir fanget av kameraet.

Det er selvsagt ikke noe fasitsvar på hvor lenge den bør være åpen, men her er et par eksempler:

Slik tar du fine bilder av fyrverkeri med mobilen

TO SEKUNDER: Foto: Lisa Clarke, Flickr

Slik tar du fine bilder av fyrverkeri med mobilen

0,8 SEKUNDER: Foto: SLGCKGC på Flickr

Slik tar du fine bilder av fyrverkeri med mobilen

FEM SEKUNDER: Foto: Amir Kbah på Flickr

Som du ser vil lenger lukkertid altså gjøre at du kan få med flere skudd i samme bilde, samt at lyssporene blir lengre.

Lukkertiden er som regel angitt enten med S for «shutter» (lukker), eller med en tidsangivelse i kameraappene, som 1/30s og liknende. Trykk på den og juster lukkertiden ut fra hva slags bilde du prøver å oppnå.

Enkelte apper, som Huaweis standardapp, har også en bulb-funksjon, som betyr at du selv trykker når du vil åpne og når du vil lukke lukkeren; altså uten en forhåndsdefinert lukkertid. Det gir deg ekstra god kontroll.

Tips #5: Kameraet må være stødig

STATIV: Gorillapod er et populært stativ til noen hundrelapper, der beina også kan krølles rundt en stolpe eller lignende. Foto: Joby
STATIV: Gorillapod er et populært stativ til noen hundrelapper, der beina også kan krølles rundt en stolpe eller lignende. Foto: Joby Vis mer

Selv de av oss som er mest stø på hånda, og som har en telefon med optisk stabilisering, vil aldri klare å holde kameraet så stødig som nødvendig om man bruker et par sekunders lukkertid.

Derfor er telefonen nødt til å være montert på stativ, eller stabilisert på annen måte, for eksempel ved å stå lent inntil en stein, oppi en sko eller liknende. Vær kreativ om du ikke har et stativ for hånden.

Tips #6: Bruk selv- eller fjernutløser

Selv om telefonen står stødig mot en stein, hjelper det lite om du bikker på den i det du trykker på utløserknappen.

Her anbefaler vi deg å aktivere selvutløser slik at det tar et par sekunder fra du har trykket til bildet tas, eller koble til øreproppene som fulgte med og bruke dem som utløserknapp i kameraappen. Det fungerer på de fleste telefoner.

Tips #7: Sett fokuset uendelig

Om det står noen i nærheten av kameraet i det bildet skal tas, har autofokuset en tendens til å fokusere på elementene i bildet som er nærmest.

For å unngå dette – sørg for å trykke på skjermen først på noe langt borte, eller på himmelen for å sette fokuspunktet der, slik at det er fyrverkeriet og ikke nære ting som er i fokus.

Tips #8: Unngå konstante lyskilder

Om du har et speilreflekskamera, kan du selv regulere blenderåpningen, der du typisk vil ha en liten blenderåpning (f/8 eller høyere) når du tar bilder av fyrverkeri, slik at det ikke slippes inn for mye lys gjennom eksponeringen.

Den luksusen har du dessverre ikke på mobilen, der blenderåpningen er fast. Med en eksponering over et par sekunder, slippes det da inn svært mye lys, siden typiske blenderåpninger på mobilkameraer er rundt f/2 (slipper inn 16 ganger så mye lys som f/8). Vær derfor ekstra påpasselig med å bruke lav følsomhet, typisk ISO 100. Dette kan du også justere i de fleste avanserte fotoapper.

Unngå faste lyskilder i bildet, som en gatelykt eller liknende. Prøv så langt det lar seg gjøre bare å ha lyset fra fyrverkeriet som eneste lyskilde.

Hvis det er vanskelig, kan du eventuelt vurdere å dekke til kameraet mellom smellene; for eksempel med et sort ark eller liknende. Da er du avansert!

Tips #9: Øv deg litt tidligere på kvelden

Det er alltid noen som ikke klarer å vente til klokka tolv med å sende opp fyrverkeri.

Bruk det til din fordel – så fort du hører noen smell, er det bare å hive på seg støvlene og jakka og gå ut for å prøve. Så finner du ut hvilke innstillinger som passer best for deg i god tid før midnatt.

Tips #10: Video kan være vel så gøy

Mobilkameraene har også blitt ganske gode videokameraer med åra, så kanskje er det like greit å filme hele seansen.

Mange telefoner har dessuten en saktefilmfunksjon som kan gi prikken over i-en.

Tips #11: Ikke bare knipsing, da

For mange har det blitt så viktig å ta bilder at de glemmer helt å være til stede.

Bare se på dette bildet, så skjønner du hva jeg mener:

Godt nytt år!

Sist oppdatert nyttårsaften 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer