Slik velger du standardapper i Android

... og slik velger du nye.

VELG FAVORITTEN: På en Android-telefon kan du selv velge hvilke apper du helst vil bruke til de vanligste oppgavene, som for eksempel nettsurfing. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VELG FAVORITTEN: På en Android-telefon kan du selv velge hvilke apper du helst vil bruke til de vanligste oppgavene, som for eksempel nettsurfing. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe av det beste med Android er hvor fleksibelt det er med tanke på tilpasninger. Du kan endre på det meste, både når det gjelder brukergrensesnitt og funksjonalitet.

Blant annet kan du velge hvilke apper som skal fungere som standardapplikasjoner, altså de som åpnes som standard til spesifikke formål.

Det kan være alt fra SMS til surfing til bildetitting.

En gang eller alltid?

Hvis du har flere apper som gjør det samme installert på din Android-telefon eller-nettbrett, har du kanskje lagt merke til at du får spørsmål om hvilken app du vil fullføre handlingen med, alltid eller bare én gang.

Det første er det lureste, for da slipper du å måtte gjøre det samme ved neste anledning.

Men hva om du skifter mening fordi du har lastet ned en ny og bedre app?

I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du både velger og tilbakestiller standardapper i Android. Det er en ganske enkel sak.

Les også: Hvordan installere Android-apper fra nettleseren

Velge standardapper

I vårt eksempel tar vi utgangspunkt i hvordan du velger en standard nettleser.

TA VALGET: På en helt ny Android-telefon får du ofte opp denne dialogboksen. Velger du en app og trykker på Alltid, vil du ikke se den igjen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TA VALGET: På en helt ny Android-telefon får du ofte opp denne dialogboksen. Velger du en app og trykker på Alltid, vil du ikke se den igjen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Samsung Galaxy S5 kommer for eksempel med to nettlesere, Samsungs egen nettleser, kalt Internett, og Googles nettleser, Chrome.

Hvis du åpner en URL fra en epostmelding, vil du på Galaxy S5 få spørsmål om hvilken av disse to appene du vil åpne nettsiden i.

For å velge Chrome som standard nettleser, er det bare å trykke på ikonet, og deretter trykke på «Alltid».

Neste gang du skal åpne en URL, vil du bli sendt rett til Chrome uten noe spørsmål. Det samme gjelder naturligvis om du velger den andre nettleseren.

Les også: Få raskere tilgang til Android-appene

Tilbakestille standardapper

Men så har du kanskje fått øynene opp for Opera, og vil heller at alle lenker skal åpnes i den norske nettleseren fra og med nå. Eller kanskje du bare vil velge nettleser fra gang til gang?

Null problem.

HVIS DU ANGRER: Vil du heller ha en annen app som standardvalg, er det ikke noe problem i å bytte ut.
HVIS DU ANGRER: Vil du heller ha en annen app som standardvalg, er det ikke noe problem i å bytte ut. Vis mer

For å endre tilbakestille et standardvalg, gå til Innstillinger > Apper.

Finn og trykk den nåværende standardappen, bla ned til du ser knappen «Fjern standardvalg» og trykk på den. Tilbakestilling fullført!

Neste gang du åpner en URL, vil du da få opp dialogboksen med spørsmål om hvilken app du vil fullføre handlingen med. Så må du da selvfølgelig velge en av de to alternativene igjen ...

Merk at den nøyaktige ordlyden i menyene kan variere. På for eksempel Galaxy S5 finnes det et eget menyvalg for standardapper.

Fremgangsmetoden er riktignok den samme for alle typer standardapper.

(Kilde: Greenbot)

Les også: Slik organiserer du Android-hjemskjermen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer