iOS 16:

Slippes i kveld

Årets største iPhone-oppdatering.

IOS 16: Mandag kveld slippes iOS 16 for alle kompatible telefoner. Foto: Apple
IOS 16: Mandag kveld slippes iOS 16 for alle kompatible telefoner. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple lanserte fire nye iPhone-modeller, nye Apple Watch-klokker og nye AirPods Pro på sitt lanseringsarrangement i forrige uke.

Samtidig kunne selskapet annonsere 12. september som dagen der iOS 16 ble klart til nedlasting for alle.

Tradisjonelt vil denne oppdateringen være tilgjengelig på tidlig kveld norsk tid, altså rundt 18-19-tida.

Hva er nytt i iOS 16?

Etter å ha vært i betatesting siden forsommeren er Apple altså klare til å gi alle muligheten til å laste ned iOS 16.

Og som vanlig er det mange nyheter å spore. For dem som kjøper iPhone 14 Pro/Pro Max blir det nå mulig med en alltid på-skjerm, altså der skjermen ikke slukker med mindre du har den i lomma, men da kjører på en mindre strømkrevende måte når den er «slått av». Disse telefonene får også støtte for den nye «Dynamic Island»-funksjonen.

Og det er også andre store endringer på låseskjermen som kommer med iOS 16. Blant annet får den nå støtte for widgets direkte på hovedskjermen, og du kan lage flere låseskjermer og tilpasse dem i langt større grad enn før. Varslene tikker dessuten inn fra nederste del av skjermen.

Vi har allerede gjort en solid gjennomgang av den nye funksjonaliteten og hvordan det virker – les mer her:

På bildefronten blir det nå lettere å dele bilder med familien, blant annet ved bruk av ansiktsgjenkjenning, slik at bilder du tar av enkelte automatisk deles. Denne funksjonen kommer imidlertid ikke ved lansering av iOS 16, men seinere denne høsten.

For deg som bruker iMessage blir det nå mulig å redigere sendte meldinger om du oppdager en skrivefeil, eller slette den etter sending.

Når det gjelder sikkerhet introduseres nå Passkeys i Safari, slik at du kan logge på nettsteder uten å bruke passord. Dette er noe Apple gjør i samarbeid med flere andre selskaper:

Ellers kommer det også mange andre små og store ting, som muligheten til enkelt å fjerne bakgrunnen på bilder, en kraftig forbedret vær-app, helt ny Hjem-app, støtte for den nye smarthusstandarden Matter, forbedret CarPlay og mer til.

Apple har laget en svært lang liste over nyheter her.

Hvem kan oppgradere?

Du er ikke garantert å få oppgradert til iOS 16 selv om du har en telefon som kjører iOS 15 i dag.

Nå kuttes nemlig støtten for iPhone SE (første utgave), iPhone 6s/Plus og iPhone 7/Plus, som dermed blir stående med iOS 15. iPhone 6s ble lansert i 2015, mens iPhone SE og 7 kom på markedet i 2016. De har med andre ord fått fem-seks år med oppdateringer.

Dermed må du altså ha en iPhone 8 eller nyere for å kunne laste ned iOS 16.

PS! Før du hiver deg over nedlastingsknappen i kveld – husk at det tidvis har vært litt trøbbel på lanseringsdagen med tanke på at enkelte apper ikke er klargjort ennå, og at det kan være lurt å holde an og se at alt har gått greit for seg for andre først, i hvert fall med tanke på nettbank og andre viktige apper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer