Sniktitt: Huawei Mate X

– Slow and careful

Huaweis kommende brettetelefon er noen måneder unna lansering.

Vi tar en liten titt på Huaweis brettbare Mate X. Les sniktitten på https://www.dinside.no/mobil/slow-and-careful/70850390. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går fikk vi anledning til å ta Mate X i nærmere øyesyn – Huaweis første brettbare telefon, som er et snaut halvår unna lansering.

Innen den tid skal det nok jobbes med videre raffinering, både av maskinvare og programvare. Da vi skulle få klå på telefonen, var kineserne fra Huawei veldig opptatte av at vi måtte være forsiktige, og at prototypen var kostbar.

– Slow and careful, ble det nærmest hvisket da vi skulle brette den ut for første gang. Med et smil om munnen, selvsagt.

Vi regner med at versjonen som kommer i butikkene ikke må behandles som en Ming-vase i like stor grad.

BRETTES UT: Her har vi brettet ut Huawei Mate X og sitter da med et åtte tommers nettbrett i hånda, som ikke er veldig langt unna kvadratisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BRETTES UT: Her har vi brettet ut Huawei Mate X og sitter da med et åtte tommers nettbrett i hånda, som ikke er veldig langt unna kvadratisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Imponerende tynn

Huawei har valgt å løse brettingen på en litt annen måte enn på Samsungs kommende Galaxy Fold. Her er det nemlig bare én stor skjerm, som ligger på utsiden av bretten.

Fordelen er at Huawei da ikke trenger en ekstra skjerm til fremsiden når telefonen er brettet sammen. På Galaxy Fold ligger den store skjermen på innsiden av bretten, med en egen, mindre skjerm når du bruker den som mobiltelefon. Dermed kan Huawei-telefonen gjøres tynnere.

IKKE KJEMPETYKK: Huawei har lagt skjermen på utsiden av bretten, og dermed holder det med én. Mate X er rundt 11 millimeter tykk, som ikke er så mye mer enn andre telefoner nå til dags. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IKKE KJEMPETYKK: Huawei har lagt skjermen på utsiden av bretten, og dermed holder det med én. Mate X er rundt 11 millimeter tykk, som ikke er så mye mer enn andre telefoner nå til dags. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sammenbrettet måler Mate X drøye 11 mm i tykkelsen, som bare er et par-tre millimeter tykkere enn det den jevne telefon er i dag. Og når du bretter den ut, er brorparten av enheten bare 5,4 mm i tykkelse.

Tre kameraer

Huawei har ikke gått veldig i detalj på spesifikasjonene på Mate X. Vi har fått vite at den vil ha et batteri på 4500 mAh, støtte for 5G og 512 GB lagringsplass. Dessuten vil det følge med en 55 watts lader som drar batteriet fra 0-80 prosent på 30 minutter, som er svært raskt.

Prosessor, RAM, detaljer om kameraene og lignende er foreløpig ikke kjent.

Men det er i hvert fall tre av dem, og vi regner derfor med at oppsettet nok ikke blir langt unna det du finner i den foreløpige toppmodellen, Mate 20 Pro. Huawei har for øvrig invitert til lansering for den neste modellen i P-serien i slutten av denne måneden.

SKJERM PÅ BEGGE SIDER: Med skjerm både foran og bak kan den du tar bilde av se hvordan de ser ut før du trykker på utløserknappen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SKJERM PÅ BEGGE SIDER: Med skjerm både foran og bak kan den du tar bilde av se hvordan de ser ut før du trykker på utløserknappen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

De tre kameraene er plassert slik at de brukes begge veier, altså at du både tar selfier og «vanlige» bilder med dem. Til selfier er det bare å snu telefonen andre vei, og siden du har skjerm på begge sider fungerer det da på vanlig måte. Dessuten har du muligheten til å trykke på en knapp i kameraappen for å vise søkerbildet på begge skjermene, slik at den du tar bilde av da også kan se seg selv i søkeren.

Med Samsungs design har de vært nødt til å plassere seks kameraer rundtom på sin Galaxy Fold, som for øvrig skal komme i slutten av april.

8 tommers nettbrett

Telefonen brettes ut ved først å trykke inn en fysisk knapp, som da løsner den ene halvparten fra delen der kameraene sitter. Deretter er det bare å brette ut, til du da får et åtte tommers nettbrett som ikke er veldig langt unna kvadratisk.

GOD PLASS: Det vil også være mulig å kjøre to apper side om side med vertikal deling. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GOD PLASS: Det vil også være mulig å kjøre to apper side om side med vertikal deling. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette måtte vi gjøre med omhu – sakte og forsiktig. Huawei kunne fortelle at de hadde jobbet i tre år med hengslingen, som virket solid, og med ganske kraftig treghet. Vi måtte også passe på å presse mot midten av skjermen for å «snappe» den på plass.

Akkurat i bretten blir det antydninger til «bobler» når du bruker telefonen som nettbrett. Siden glass ikke kan bøyes, er overflaten på skjermen i plast, men kanskje er nettopp dette noe av det som vil perfeksjoneres innen lansering.

Fingeravtrykk på siden

På Mate X har Huawei valgt å plassere fingeravtrykksleseren på siden av telefonen, slik Sony har gjort det på mange av sine modeller.

Og i likhet de nye Xperia-telefonene, holder det at du berører leseren for å låse den opp, mens et trykk på den samme knappen slukker skjermen når du er ferdig med økta (der har de nye Xperia-ene en egen knapp).

Det gjør også at hovedskjermen (når du bruker den som mobiltelefon) har svært tynne skjermkanter, siden den heller ikke trenger å by på et eget frontkamera. Skjermen på baksiden er langt høyere og smalere, fordi den da deler plassen med kameramodulen.

MYE SKJERM: Hovedskjermen, med sine 6,46 tommer, har ganske tynne rammer, siden hverken fingeravtrykksleser eller frontkamera er plassert der. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MYE SKJERM: Hovedskjermen, med sine 6,46 tommer, har ganske tynne rammer, siden hverken fingeravtrykksleser eller frontkamera er plassert der. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hva med riper?

Vår største bekymring med designet er at vi innbiller oss at denne telefonen vil være ytterst mottakelig for riper på skjermen, både på grunn av den fleksible og myke plasten og fordi skjermen da strekker seg rundt hele enheten.

Huawei har heldigvis laget et deksel som kan brukes med telefonen, som vi ikke fikk sett på presentasjonen.

Men, som en av de ansatte påpekte: Kjøper man en telefon til over 20.000 kroner, bruker man vel også et deksel uansett.

For dette blir nemlig ingen billig affære. Huawei sikter seg inn på en pris på rundt 22.500 kroner ved lansering, som gjør Mate X til den dyreste telefonen på markedet – om vi ser bort fra luksustelefoner med kalveskinn og titan og den slags.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer