Tørke telefon i ris

– Slutt med det

Gjør ingen nytte for vannet på innsiden av telefonen.

VELKJENT «TRIKS»: Men det har ingen effekt, mener nettsted. Foto: Shutterstock / NTB
VELKJENT «TRIKS»: Men det har ingen effekt, mener nettsted. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Et velkjent tips om du mister telefonen i vann er å slå den av og legge den i ris etterpå. Teorien er da at ris trekker til seg fukten slik at telefonen tørker raskere, og at det da er større sjanse for at den overlever uhellet.

– Gjør absolutt ingenting

– Her er den harde sannheten om å legge en våt telefon i ris: Det gjør absolutt ingenting. Ris har ikke magiske fukttransporterende krefter. Du kan like gjerne bare legge telefonen i en helt tom bolle, hevder nettstedet How-to Geek, som undrer seg over hvor dette trikset egentlig stammer fra.

For selv om ris har en viss evne til å absorbere fukt, får det ikke gjort noe med væsken som har samlet seg på innsiden av telefonen – og det er jo den som kan være skadelig for elektronikken.

Har du bare fått litt inn vann i portene vil det å slå av telefonen og legge den fra seg gjøre nytten - ris eller ei.

Faktisk, mener nettstedet, kan det å tilsette ris gjøre vondt verre, fordi «støvet» fra risen kan blande seg med vann og dermed bli vanskeligere å få bort.

Må åpnes

Første steg om telefonen din har fått et bad (og ikke er IP-sertifisert) er å slå den av. Dersom den slo seg av på grunn av vannet, skal du ikke slå den på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.