TEST: Oral-B iO9 elektrisk tannbørste

Smart, men dyr tannbørste

Med kunstig intelligens skal den hjelpe deg å pusse bedre, men det koster.

TANNBØRSTE: Dette er den nye Oral-B tannbørsten! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Det holder ikke lenger at en tannbørste er elektrisk, nå skal den også være smart. De smarte tannbørstene kommer med sensorer som skal hjelpe deg å pusse tennene bedre, helst via en app på mobilen.

Oral-B har satset på smarte tannbørster en stund, og i høst slapp de sin splitter ny iO-serie.

Fancy og dyr

3D-tannsporing er med kunstig intelligens er noe som trekkes frem som det spesielle med akkurat denne serien smarte tannbørster. Vi som er opptatt av dingser synes selvfølgelig det høres veldig forlokkende ut, men har det noe for seg?

PUSSE MED APP: Fyr opp appen idet du setter i gang med å pusse, og så vil den fortelle deg hvor bra eller dårlig jobb du gjør. Foto: Kirsti Østvang
PUSSE MED APP: Fyr opp appen idet du setter i gang med å pusse, og så vil den fortelle deg hvor bra eller dårlig jobb du gjør. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du må i hvert fall betale relativt dyrt for moroa. iO-serien kommer i tre ulike modeller, Series 7, Series 8 og Serie 9.

Toppmodellen som vi har testet, Series 9, har en veiledende utsalgspris på 3000 kroner; på Elkjøp må du i skrivende stund punge ut 3200 kroner. Det er mye penger for en tannbørste.

Stiligere design

Er du bevandret i denne produktkategorien, vet du kanskje at den nye iO-serien til Oral-B ikke er selskapets første smarte tannbørste. De har også Genius-serien, som er litt billigere, men som også kommer med Bluetooth-tilkobling og AI-funksjonalitet.

Blant nyhetene i iO-serien er et nytt design. Den ser definitivt mer premium ut enn tidligere Oral-B-tannbørster, om enn ikke helt ulik Philips' Sonicare-serie. Den er god å holde, men verdt å merke seg er at den ikke har gummihåndtaket, så noen vil synes den er litt glatt.

LIGNER MER PÅ KONKURRENTEN: Oral-Bs nye iO-serie ser mer ut som Philips' Sonicare-serie enn sine egne Genius-tannbørster. Foto: Kirsti Østvang.
LIGNER MER PÅ KONKURRENTEN: Oral-Bs nye iO-serie ser mer ut som Philips' Sonicare-serie enn sine egne Genius-tannbørster. Foto: Kirsti Østvang. Vis mer

Det er imidlertid ikke bare designet som er nytt. Den har fått en fargeskjerm, som blant annet viser hvor lenge du har pusset, samt en ny og bedre induksjonslader, som vi synes gjør ladingen enda enklere enn før. Med Genius X må vi plugge tannbørsten oppi laderen, mens her er det bare å sette den i den lille ladeplata.

BEDRE LADER: Det var ikke akkurat vanskelig å lade Oral-B-tannbørstene før, men iO-serien har fått en mer praktisk lader. Den er dessuten enklere å rengjøre. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE LADER: Det var ikke akkurat vanskelig å lade Oral-B-tannbørstene før, men iO-serien har fått en mer praktisk lader. Den er dessuten enklere å rengjøre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Hvor ofte du må lade, kommer an på om du pusser via app eller ikke. Da vi brukte tannbørsten på vanlig vis, holdt den i nesten tre uker, mens en veiledet sesjon sluker nærmere 10 prosent av batteriet. Da holder den knapt en uke.

Vet hvor i munnen du pusser

Når det gjelder teknologien i iO-serien, har Oral-B oppgradert børstemekanismen, som nå genererer mikrovibrasjoner i tillegg til oscillasjoner. For de fleste av oss sier det kanskje ikke å mye. I praksis innebærer det at tannbørsten er mer effektiv og stillegående enn tidligere. Den får Genius X til å høres ut som en motorsag.

NYTT BØRSTEHODE: Designet på børstehodet til iO-serien er annerledes og ikke kompatibelt med andre Oral-B-tannbørster. Du får bare ett med i pakken, og til den prisen synes vi Oral-B kanskje kunne spandert på oss to. Foto: Kirsti Østvang
NYTT BØRSTEHODE: Designet på børstehodet til iO-serien er annerledes og ikke kompatibelt med andre Oral-B-tannbørster. Du får bare ett med i pakken, og til den prisen synes vi Oral-B kanskje kunne spandert på oss to. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den har dessuten sensorer som vet hvor i munnen du pusser og en trykksensor som merker om du pusser for hardt.

iOS -serien kommer som nevnt i tre ulike modeller, som byr på litt forskjellig funksjonalitet og tilbehør til ulike priser. Vi har hatt toppmodellen iO9 inne til test, men det finnes to litt enklere og billigere varianter, iO8 og iO7.

iO9 skiller seg fra de to andre ved at den kommer med syv børsteinnstillinger, mot seks og fem på iO8 og iO7. Den billigste iO7-modellen har dessuten bare sort/hvit-skjerm, mens storebrødrene har fargeskjerm. iO9 er dog den eneste med 3D-tannsporing, altså er det bare denne som kan vise deg om det er områder i munnen du ikke har pusset bra nok - altså er den smartest.

Mange funksjoner

iO-tannbørsten er enkel å bruke. Den har to knapper, den ene brukes til å skru den av og på, den andre til å bytte mellom de ulike børsteinnstillingene. Som nevnt har iO Series 9 sju forskjellige; daglig, sensitiv, intens, tannkjøttpleie, bleking, tungerens og supersensitiv. Det bør dekke de fleste behov og vel så det.

BYTTE MODUS: Du bytter enkelt modus på tannbørste ved å trykke på den nederste knappen merket med en sirkel. Foto: Kirsti Østvang
BYTTE MODUS: Du bytter enkelt modus på tannbørste ved å trykke på den nederste knappen merket med en sirkel. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er et stort pluss med fargeskjerm som viser hvor lenge du har pusset. Med Genius X må du åpne appen for å følge med på dette. Skjermen viser dessuten hyggelige hallo-meldinger når du løfter opp tannbørsten for å bruke den, og så får du et smil om du pusser det som er anbefalt, altså to minutter - eller et surefjes om du ikke pusset lenge nok.

Skjermen er ikke bare for moro, men den viser deg også hvor lenge du har pusset. Og den viser tydelig misnøye når du ikke har gjort en bra nok jobb. Foto: Kirsti Østvang

LED-ringen som lyser rødt når du pusser for hardt eller grønt når det er akkurat passe, er også utrolig nyttig. Selv sliter jeg med at jeg pusser for hardt, noe som gir meg betennelse i tannkjøttet - så jeg liker at noen passer på.

Det sitter en LED-ring rundt tannbørsten som indikerer hvor hardt du pusser. Grønt er akkurat passe, rødt er for hardt og en valgfri farge når det ikke er hardt nok. Foto: Kirsti Østvang

Hvor smart er den?

Det er i imidlertid appen til Oral-B at magien, altså den kunstige intelligensen, virkelig kommer til sin rett.

På tannbørsten sitter som nevnt sensorer som vet hvor i munnen du pusser. Når du åpner appen, får du opp et bilde av munnen din . Etter hvert som du pusser, vil de ulike sonene i munnen din fylles opp med hvit farge.

Series 9 kan registrere 16 ulike soner, mot bare seks på Series 7 og 8, så her vil du få et mer nøyaktig bilde av pussingen din.

Etter hver sesjon får du en score, og over tid vil du kunne se om du klarer å forbedre deg. Du kan også huke av for om du pusser tunga, bruker munnskyllevann og så videre. Det føles litt som et spill, og som seg hør og bør kan du samle på medaljer underveis.

Appen er pen og brukervennlig, om enn ikke helt feilfri. Vi irriterer oss litt over at en guidet sesjon avsluttes når vi pauser tannbørsten og når det har gått mer enn to minutter. Undertegnede klarer ikke pusse til 100 prosent på innenfor den anbefalte tiden, og må ofte stoppe underveis for å skylle vekk overflødig tannkrem.

Det er også litt kjedelig at man må ha appen oppe for kunne se hvor godt man har pusset, for vi mistenker mange ofte ikke vil gidde dette. Det er også litt lagg mellom når man pusser og hva appen registrerer, noe som kan være litt frustrerende.

Og blir tennene rene?

Hvor god tannbørsten er fra et tannehelsefaglig perspektiv har vi ikke sjekket, men vi føler at tennene blir skikkelig rene - som om vi har fått en ordentlig tannrens hos tannlegen.

Vi føler også den er mer effektiv og ikke minst mer behagelig enn andre Oral-B-tannbørster vi har prøvd, så det kan virke som om mikrovibrasjonene har noe for seg.

Undertegnede sliter i perioder med betennelse i tannkjøttet, og da kommer også tannkjøttpleie-modusen godt med. I løpet av de månedene vi har testet tannbørsten, har vi også merket at vi har begynt å pusse lenger enn før, noe som er mye av poenget også.

Smart, men dyr tannbørste

Konklusjon

Å betale 3000 kroner for en tannbørste kan virke overdådig. Oral-B iO Series 9 er imidlertid en av de beste elektriske tannbørstene du får kjøpt.

Den er enkel å bruke, har mange funksjoner og en nyttig skjerm. Vi opplever den som svært effektiv og ikke minst mer stillegående enn før. Batteritiden kunne kanskje vært bedre når vi bruker den sammen med appen, men den er til gjengjeld enklere å lade enn tidligere Oral-B-tannbørster.

Det har blitt mote blant elektronikkprodusenter å skryte av at de har kunstig intelligens i sine produkter. Akkurat i dette tilfellet synes vi det har noe for seg, og vi har hatt gode nytte av å få oversikt over pussevanene våre, og ikke minst forbedre dem. Om du også trenger det, kan det være verdt investeringen.

Testresultat

Oral-B iO Series 9

Pent nytt design, nyttig fargeskjerm, trykksensor som varsler når du pusser for hardt, AI-funksjonene kan ha noe for seg, praktisk magnetisk lader, tennene føles veldig rene

Høy pris, etuiet har kun plass til ett børstehode og krever ekstra strømadapter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer