Hvordan overføre kontakter mellom mobiler?

Smart rydding i kontakt-kaoset

Byttet jobbmail? Byttet telefon? Dersom det er noen kontakter du plutselig mangler er det sannsynligvis her det gikk galt.

SAMLE KONTAKTENE: Forsvant noen av kontaktene da du byttet jobbmail? Da er det kanskje på tide å «rydde» litt på mobilen. Foto: Maskot
SAMLE KONTAKTENE: Forsvant noen av kontaktene da du byttet jobbmail? Da er det kanskje på tide å «rydde» litt på mobilen. Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fin ting med smarttelefoner, er at du kan koble til flere kontoer. Du kan synkronisere bildene dine med Google, iCloud eller Dropbox, du kan koble telefonens e-post-app opp mot Gmail-kontoen din, eller kanskje Exchange-kontoen fra jobben.

Men hvilke kontoer skal gjøre hva? Skal Notater-appen på iPhone opprette notatene i iCloud eller Google? Og når du lagrer en kontakt, skal den lagres i iCloud, på telefonen, Google eller andre steder?

Vi tar i denne artikkelen for oss sistnevnte, altså lagring av kontakter. Her er det fort gjort å tråkke feil.

Lagret feil sted

Jeg hadde nemlig inntil nylig et lite problem. Jeg hadde opprettet en del kontakter i forbindelse med en tidligere jobb. Da jeg mistet tilgangen til Exchange etter at jeg sluttet i jobben, dukket det opp passordforespørsler hver gang jeg åpnet Innstillinger, e-post-appen eller telefon-appen.

Irriterende. Og jeg kunne ikke bare skru av Exchange, da ville kontaktene også forsvinne.

For å forhindre et slikt problem, er selvfølgelig løsningen å alltid opprette kontakter på en privat konto som du selv har tilgang til, uansett hvor du jobber.

Men hva skal man gjøre når skaden først har skjedd? Manuelt legge inn 50 Exchange-kontakter i kontaktlisten som du vanligvis bruker? Sånt har jeg ikke tålmodighet til. Så da fant jeg en annen måte, som samtidig lot meg rydde opp i kaoset av iCloud-, Google- og Exchange-kontakter jeg hadde skapt over en del år.

Enkelt for enkelte

Løsningen jeg endte opp med, viste seg å være relativt enkel. Siden jeg er Telenor-kunde, kunne jeg laste ned appen «Mine Kontakter». Det er Telenors egen app for sikkerhetskopiering av kontakter, og er forbeholdt deres egne kunder.

Jeg sikkerhetskopierte kontaktene, eksportere sikkerhetskopien, importerte den inn i Google og slo sammen duplikatene som oppstod. Det hele var unnagjort på 5-10 minutter, og så hadde jeg samtlige kontakter lagret hos Google.

Deretter var det bare å slette Exchange-kontoen og åpne kontakter-appen på telefonen for å fjerne hakene på alt bortsett fra Gmail-kontaktene.

Er du Telenor-kunde kan du derfor gjøre følgende:

ENKELT: Kopier, eksporter, importer. Telenor har laget en enkel app som fikser biffen. Men den er kun for Telenor-kunder. Foto: Skjermdump
ENKELT: Kopier, eksporter, importer. Telenor har laget en enkel app som fikser biffen. Men den er kun for Telenor-kunder. Foto: Skjermdump Vis mer
 1. Last ned appen og logg inn.
 2. Følg instruksjonene for å kopiere kontaktene.
 3. Bruk en datamaskin og logg deg inn på www.minekontakter.no.
 4. Eksporter kontaktene ved å klikke på Innstillinger og velge eksporter. Nedlastingen starter automatisk. Filen som lastes ned inneholder alle kontaktene du har lagret på telefonen.
 5. Fortsatt på datamaskin: Åpne Google, iCloud eller den tjenesten du ønsker å bruke til å synkronisere kontakter, og importer den nedlastede filen.
 6. Dersom dette er første gang du bruker den valgte tjenesten, vil kontaktlisten bestå av kun de kontaktene som lå i filen, og du er ferdig. Dersom du skal synkronisere mot en tjeneste du har brukt en stund, er det stor sannsynlighet for at du vil få noen duplikater etter å ha importert filen med kontakter. Da går du videre til neste skritt.
 7. Det beste er om tjenesten du skal bruke har en mulighet til å finne duplikater og slå sammen kontakter, som er tilfelle med Google. Da kan du bare gjøre dette, og kontaktlisten din vil være oppdatert. Dersom du ikke har denne funksjonen, kan du vurdere å slette alle kontaktene som ligger inne fra før, og deretter importere filen du lastet ned i punkt 4. MEN: Denne slettingen kan du ikke angre, så ta det med i beregningen når du vurderer hva du skal gjøre.

Er du ikke Telenor-kunde kan du laste ned appen «Easy Backup Contacts» til iPhone eller en lignende tjeneste til Android. Vi testet Easy Backup med iPhone og det fungerte fint, selv om det ikke var like enkelt som med Telenor-appen. Slik gjør du det med Easy Backup:

LITT VANSKELIGERE: Easy Backup klarte oppgaven, men du må ta en liten omvei for å slippe å betale. Foto: Skjermdump
LITT VANSKELIGERE: Easy Backup klarte oppgaven, men du må ta en liten omvei for å slippe å betale. Foto: Skjermdump Vis mer
 1. Last ned appen.
 2. Ta en backup.
 3. For å bruke eksporteringsfunksjonen må du egentlig betale for Pro-utgaven, men vi klarte å omgå det. Gå til Contacts -> All Contacts, og trykk på blyanten øverst i høyre hjørne. Trykk deretter på hakken som dukker opp ved siden av, så merker du alle kontaktene.
 4. Nederst i skjermens venstre hjørne er det en pil opp. Trykk på den og velg «Share Contacts». Den oppretter da en e-postmelding.
 5. Send e-posten til deg selv, og når du har mottatt den laster du ned vedlegget på en datamaskin.
 6. Bruk en datamaskin, og åpne Google, iCloud eller den tjenesten du ønsker å bruke til å synkronisere kontakter. Importer den nedlastede filen.
 7. Dersom dette er første gang du bruker den valgte tjenesten, vil kontaktlisten bestå av kun de kontaktene som lå i filen, og du er ferdig. Dersom du skal synkronisere mot en tjeneste du har brukt en stund, er det stor sannsynlighet for at du vil få noen duplikater etter å ha importert filen med kontakter. Da går du videre til neste skritt.
 8. Det beste er om tjenesten du skal bruke har en mulighet til å finne duplikater og slå sammen kontakter, som er tilfelle med Google. Da kan du bare gjøre dette, og kontaktlisten din vil være oppdatert. Dersom du ikke har denne funksjonen, kan du vurdere å slette alle kontaktene som ligger inne fra før, og deretter importere filen du lastet ned i punkt 4. MEN: Denne slettingen kan du ikke angre, så ta det med i beregningen når du vurderer hva du skal gjøre.

P.S. Vi testet også noen andre apper som ikke fungerte like godt, og som så ut som de ikke hadde blitt oppdatert på en stund. Easy Backup fremstår for oss som det beste alternativet.

Oppryddingen kan begynne

Nå har du samlet alle kontaktene dine i én konto. Du trenger ikke slette kontakter du har på andre kontoer – kanskje får du bruk for dem en gang hvis hovedkontoen din får problemer.

Men det du kan gjøre, er å skru dem av på telefonen din. På iPhone åpner du Innstillinger -> Kontakter -> Kontoer. Deretter går du inn på alle kontoene i listen (med unntak av den du skal bruke til å lagre kontaktene) og skrur av bryteren for synkronisering av kontakter.

BARE ÉN: Nå som alle kontakter ligger i (for eksempel) Google, kan du fjerne hakene på alle grupper bortsett fra Gmail. Foto: Skjermdump
BARE ÉN: Nå som alle kontakter ligger i (for eksempel) Google, kan du fjerne hakene på alle grupper bortsett fra Gmail. Foto: Skjermdump Vis mer

Etter at du har gjort dette går du ett skritt tilbake, og velger Standardkonto. Her velger du den kontoen som alle nye kontakter skal opprettes i – i mitt tilfelle er det Google (definert på telefonen som Gmail). Når du nå oppretter nye kontakter er du sikker på at de havner i rett kontaktliste.

Dersom du nå åpner Apples Kontakter-app og velger «Grupper», vil du se at det kun er kontaktene fra Facebook (dersom du har aktivert denne funksjonen), din valgte hovedkonto (i mitt tilfelle Gmail) og iPhone som er huket av. Her kan du fjerne hakene for alt bortsett fra din valgte hovedkonto. Trykk ferdig når dette er gjort.

Nå har du én synlig kontaktliste, og alle nye kontakter du oppretter havner i denne. Skal du bytte telefon er det bare å koble opp den hovedkontoen du valgte, så følger alle kontaktene med.

Husk bare å definere standardkontoen for oppretting av kontakter på den nye telefonen også, så slipper du å gjøre alt dette på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer