Smartere mobilsurfing i Chrome på Android

Her er noen triks du kanskje ikke kjente til.

POPULÆR: Googles nettleser har mange brukere på mobil. Men hvor mange av dem har lært seg alle de lure triksene? Foto: KIRSTI ØSTVANG
POPULÆR: Googles nettleser har mange brukere på mobil. Men hvor mange av dem har lært seg alle de lure triksene? Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert

Har du en Android-mobil, er sannsynligheten stor for at du bruker Chrome til å surfe på nettet. Googles nettleser har en markedsandel på over 50 prosent på mobile enheter, etterfulgt av Apples Safari på andreplass med rundt 28 prosent.

Bruker du Chrome på datamaskinen, PC-en eller Mac-en, er veien kort fra å gjøre det samme på mobilen. Logger du inn med Google-kontoen din på alle enhetene, kan du få tilgang til bokmerkene dine, surfehistorikk, åpne faner og så videre.

Mobilutgaven av Chrome har ganske mange funksjoner, som ikke nødvendigvis er så enkle å kjenne til. Vi har samlet sammen noen av våre favorittriks, som først og fremst gjelder Android-utgaven, men flere av dem fungerer i iOS også.

Bruker du Safari i iOS? Her er 5 smarte tips

Sveip mellom faner

For å oppdatere en nettside i Chrome på Android er det bare å dra siden ned fra skjermen. Men det er ikke eneste fingerbevegelse som kan spare deg for trykk.

For å raskt bytte mellom åpne faner, sveip til venstre eller høyre på adresselinjen.

SVEIP, IKKE TRYKK: Har du flere åpne faner i Chrome, kan du bytte mellom dem bare ved å sveipe frem eller tilbake på adresselinjen øverst. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SVEIP, IKKE TRYKK: Har du flere åpne faner i Chrome, kan du bytte mellom dem bare ved å sveipe frem eller tilbake på adresselinjen øverst. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Ønsker du å se alle fanene du har oppe, er det bare å dra fingeren ned fra adresselinjen (i stedet for å trykke på faneknappen øverst til høyre. Ønsker du å gå tilbake til siden du var på, er det bare å dra fingeren opp igjen.

Trykk for å søke

UTVID MENYEN: Du kan google et ord eller en frase bare ved å trykke og holde hardt på teksten og utvide menyen til du får opp alternativet Nettsøk. Foto: KIRSTI ØSTVANG
UTVID MENYEN: Du kan google et ord eller en frase bare ved å trykke og holde hardt på teksten og utvide menyen til du får opp alternativet Nettsøk. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Kommer du over noe du ønsker å google i en artikkel du leser, kan du selvsagt åpne en ny fane, for så å taste inn søkeordet i søkefeltet som dukker opp. Men det finnes en enklere måte.

Bare hold og trykk hardt på et ord eller en frase, så vil du få opp en dialogboks hvor du har valget mellom å trykke kopier, del og merk alt - eller trykke på menyknappen (med tre prikker).

Trykk på sistnevnte, slik at du får opp valget nettsøk, og velg dette.

Da vil du få opp en den markerte teksten i søkelinjen i Google i en ny fane, med søkeresultater og det dele.

LES OGSÅ: Syv kjekke Google-søk du kanskje ikke kunne

Enda raskere til Chrome-menyen

TRYKK OG DRA: Når du trykker på menyknappen i Chrome, trenger du ikke å løfte fingeren for å velge et menyelement - bare dra fingeren ned dit du vil og slipp. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TRYKK OG DRA: Når du trykker på menyknappen i Chrome, trenger du ikke å løfte fingeren for å velge et menyelement - bare dra fingeren ned dit du vil og slipp. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Skal du inn på Chrome-menyen for å åpne bokmerker, gå til innstillinger eller lignende, er det bare å trykke på menyknappen øverst til høyre på adresselinjen (den med tre prikker). Her finnes det også et kjappere alternativ.

I stedet for å trykke på menyknappen, bare legg fingeren din på den, så vil menyen dukke opp, og du kan dra fingeren din ned til menyvalget du var ute etter og løft fingeren av skjermen.

Det er ikke enormt mange skjermtrykk du sparer, men du får gjort det du skal i én enkel bevegelse. Alle monner drar, og så videre.

Åpne nylige faner

FORTSETT DER DU SLAPP: Rakk du ikke lese ferdig Dinside-artikkelen før du dro fra jobb, kan du med Nylige faner enkelt fortsette lesingen igjen uten å gå via www.dinside.no først. Foto: KIRSTI ØSTVANFG
FORTSETT DER DU SLAPP: Rakk du ikke lese ferdig Dinside-artikkelen før du dro fra jobb, kan du med Nylige faner enkelt fortsette lesingen igjen uten å gå via www.dinside.no først. Foto: KIRSTI ØSTVANFG Vis mer

Logger du inn i Chrome med Google-kontoen din, kan nettleseren synkronisere åpne faner og annen nettleserdata mellom enhetene dine. Det gjør at du kan se hvilke faner du har oppe på datamaskinen fra mobilen og omvendt, og selvsagt åpne dem, slik at du slipper å surfe deg inn på siden på nytt igjen på den andre enheten.

For å se dine åpne faner, gå til menyen og velg Nylige faner, så vil du få opp en liste over åpne faner på alle dine enheter.

Du kan også åpne en ny fane, og trykke på Nylige faner nederst for å få opp samme liste.

Spar mobildata

Vi har i mange år anbefalt mobilbrukere å laste ned Opera Mini når de skal på utenlandsferie, da den kommer med en komprimeringsfunksjon som gjør at du bruker mindre data når du surfer inn på dine favorittnettsider, og dermed kan du spare dyrebare kroner på mobilregninger.

Googles mobilnettleser har etter hvert også fått en slik funksjon. Åpne menyen, gå til Innstillinger og trykk på Datasparing.

Skrur du på funksjonen, vil sidene du besøker komprimeres på Googles tjenesere før de lastes ned på telefonen din. Det vil redusere databruken din, noe som er kan komme godt med for deg med liten datapakke i mobilabonnementet ditt.

Vis skrivebordsversjonen

TVING FREM SKRIVEBORDSVERSJON: Chrome har en knapp som lar deg bytte nettside-visningen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TVING FREM SKRIVEBORDSVERSJON: Chrome har en knapp som lar deg bytte nettside-visningen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

På mobiltelefonen er det aller best å surfe på mobiltilpassede nettsider, men det hender at man ønsker å se den såkalte skrivebordsversjonen av en nettside, kanskje fordi menyelementer eller annet innhold mangler fra den ofte forenklede mobilversjonen.

Ønsker du å gjøre dette i Chrome, åpne menyen og velg Bruk skrivebordsversjon. Og vips, får du en nettside som ser ut som den gjør dersom du hadde surfet deg inn på den fra PC-en.

Ønsker du å få tilbake mobilutgaven igjen, bruker du samme fremgangsmetode, slik at du fjerner haken ved siden av Bruk skrivebordsversjon i stedet for å krysse av.

LES OGSÅ:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer