Smarttelefonen du bygger selv

Motorola vil gi deg full frihet til å velge komponenter.

LEGO-TELEFON: Er dette fremtidens smartmobil? Det vil i hvert fall Motorola ha oss til å tro. Foto: Motorola
LEGO-TELEFON: Er dette fremtidens smartmobil? Det vil i hvert fall Motorola ha oss til å tro. Foto: Motorola Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva om du kunne bygge smarttelefonen din på samme måte som du setter sammen en stasjonær PC?

På den måten vil levetiden kunne bli enda lengre, da du bare kan bytte ut deler når de er ødelagte eller utdaterte.

Det er noe ganske annet enn hvordan vi oppgraderer telefonene våre i dag.

Ara-prosjektet

Det høres kanskje umulig ut, men Google-eide Motorola er i ferd med å gjøre ideen til virkelighet med sitt nye prosjekt Project Ara.

Formålet med Project Ara skal være å lage et økosystem som gir brukerne mer frihet i å velge komponentente som sitter i smarttelefonene deres, forteller prosjektleder Paul Eremenko i et blogginlegg.

– Vi ønsker å gjøre for maskinvare det Android-plattformen har gjort for programvare, skriver Eremenko.

Lego-telefon

Prosjektet, som har vært under utvikling i over ett år, består av en ramme kalt «endoskeleton» som holder diverse moduler sammen. Modulene kan være alt fra prosessor, skjerm, tastatur, ekstra batteri eller noe annet som «ikke er påtenkt ennå».

Så setter du sammen telefonen akkurat slik du vil.

Bruker du ikke kamera? Legg inn ett større batteri eller lagringsmodul i stedet. Klarer du ikke skrive på skjermtastatur? Velg et fysisk ett heller. Er prosessoren begynt å bli treg? Oppgrader til en ny og raskere en.

Smarttelefonen du bygger selv


Motorola jobber sammen med Dave Hakkens, en nederlandsk designer som nylig vakte stor oppsikt med et lignende konsept kalt Phonebloks (se video nederst i artikkelen).

Selskapet vil begynne å invitere utviklere til å begynne å lage moduler for Ara-plattformen i løpet av noen måneder. Om og når telefonen faktisk blir en realitet, gjenstår å se.

Hva med en buet telefon i stedet? LG annonserer G Flex

Flere er skeptiske

Bygg din egen telefon

Har du troen på Motorolas prosjekt? (Avsluttet)
Ja, jeg skal bestille meg en så fort det blir mulig!(80%) 467
Nei, dette er totalt urealistisk!(20%) 115
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


At det er en del tekniske utfordringer som må løses først, er det i hvert fall ingen tvil om. Flere er dessuten skeptiske til at dette vil bli noen suksess.

– Noen komponenter er enkle å bytte ut, mens andre komponenter som prosessorer krever integrasjon med programvare og programmering for at hele systemet skal fungere bra. Jeg tror det er en av de store utfordringene, sier mobilanalytiker for CCS Insight, Geoff Blaber, til PC Advisor.

- Å lage en Lego-lignende telefon høres kanskje ut som en god idé, men det er vanskelig å se at dette vil slå an kommersielt. Forbrukere ønsker små, attraktive enheter og en modulær design gjør dette utrolig vanskelig, sier Ben Wood, også fra CCS Insight, til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer