Coronaviruset

Smittestopp-appen er ute

FHIs smittestopp-app er tilgjengelig for nedlasting.

KLAR: Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KLAR: Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har varslet at smittestopp-appen lanseres under en pressekonferanse torsdag klokken 16.

Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

Her laster du ned

  • Last ned Smittestopp til Android fra Google Play her.
  • Last ned Smittestopp til iPhone fra App Store her.

De som har lastet ned appen, vil bli varslet hvis man har oppholdt seg nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter med en som er smittet.

Ryddet opp i svakheter

I begynnelsen av april ble det nedsatt en ekspertgruppe for å vurdere appen og se på risiko- og sårbarhetsaspekter. Gruppen leverte sin rapport noen dager senere med flere innsigelser.

Utviklerselskapet Simula og FHI sier flere av tiltakene som ble anbefalt, nå er innført. Dermed er det forsvarlig å lansere appen, sa fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen Knudsen til NTB tidligere i uka.

Simula har tatt hensyn til tekniske innspill og sier de fleste og viktigste svakhetene som ble påpekt, er endret i versjonen som skal rulles ut.

– Senere sikkerhetsoppdateringer vil på sedvanlig vis rette opp ytterligere svakheter etter hvert som de blir påpekt, sa Knudsen.

Mangler kryptering på telefonen

Flere IT-selskaper har bistått med å teste om det er mulig å bryte seg inn i datasystemene (hacking). Det er gjort forbedringer for å styrke løsninger og sørge for at data er mest mulig nedlåst.

Det pågår også et arbeid for å bestemme hvilke regler som skal gjelde for sikkerhet og kapasitet i løsningen. Disse er basert på reelle trusselscenarioer, som for eksempel innsidetrusler.

Et hovedfunn hos ekspertutvalget var at det manglet kryptering på den enkelte brukers mobiltelefon, noe som ville gjøre det mulig å manipulere data.

Folkehelseinstituttet har som mål at appen bør lastes ned av 60 prosent av norske mobiltelefonbrukere.

– Jo flere som laster ned, desto bedre er det, sa Knudsen, men legger til at appen vil gi myndighetene nyttig informasjon selv om man ikke når dette målet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer