Telenor lanserer SMS+

SMS og MMS har fått sin etterfølger: SMS+

Og har du en kompatibel telefon, trenger du ikke å gjøre noe for å komme i gang.

RIKERE MELDINGER: Nå kommer RCS, arvtakeren til SMS. Foto: Google/YouTube
RIKERE MELDINGER: Nå kommer RCS, arvtakeren til SMS. Foto: Google/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SMS har vært med oss i over 20 år, men selv om det nå finnes en hel haug av meldingstjenester på mobiltelefonene våre, var 2016 et rekordår for Telenor, der nordmenn til sammen sendte 5,5 milliarder tekstmeldinger.

Det er over 1.000 SMS per nordmann; alle aldre inkludert.

Neste generasjon SMS

RCS er en forkortelse for Rich Communication Services og er en protokoll definert av GSMA; teleoperatørenes globale organisasjon.

SMS og MMS har fått sin etterfølger: SMS+

Dette kan sees på som en videreføring av SMS/MMS og gjør det blant annet mulig å legge ved bilder og videoer i høyere oppløsning, legge ved filer inntil 100 megabyte, utveksle geografisk plassering, videosamtaler, IP-telefoni og mer til.

I tillegg støttes gruppesamtaler og «lest»-merking, samt opplysning om at motparten skriver – og at meldingen er levert.

Med andre ord – ganske likt iMessage, Facebook Messenger, Whatsapp og lignende, men at dette da er en teknologi som kan fungere på tvers av alle telefoner uten at man trenger å installere noen apper eller registrere seg hos en tredjepart.

Under ser du en video fra Google om hvordan RCS virker i praksis. Som du ser vil det også bli mulig for flyselskaper og andre å sende meldinger med knapper som kan trykkes på:

Vis mer Vis mer

Telenor først ute

Denne uka ble Telenor den første nordiske operatøren til tilby RCS, under kallenavnet «SMS+», og det forventes at andre operatører kommer etter. Telia er på ballen og regner også med å støtte RCS i nær fremtid.

SMS+ er nå i betaversjon og er levert i samarbeid med Google.

– Det vil på sikt ikke være behov for å laste ned en app eller installere tjenesten. Kundene vil oppleve dette som en såkalt «green button experience» og kan ta i bruk tjenesten umiddelbart, men begge parter som er i dialog må ha tilgang til SMS+ for å bruke tjenesten, sier leder for mobil i Telenor, Bjørn Ivar Moen, i en pressemelding.

Foreløpig er det kun Telenor-abonnenter med en nyere telefon fra Sony, Samsung eller Huawei som kan ta del i betaversjonen (dette gjelder også operatører som bruker Telenors nett, som Talkmore og lignende). Den krever også at du bruker Googles tekstmeldingsapp, Android Messages. Da skal det bare være å bruke tjenesten allerede i dag.

Som med iMessage har man også via RCS mulighet til å sjekke kompatibilitet hos mottakeren, slik at SMS-appen kan vurdere om det skal sendes en RCS-melding eller SMS-melding.

«Gratis» i bruk

Å sende RCS (SMS+)-meldinger koster i utgangspunktet ingenting, men meldinger, bilder og annet du sender går over internett og teller da mot datakvota hvis ikke du er koblet til et WiFi-nettverk.

Altså på samme måte som iMessage, Facebook Messenger, Whatsapp, Kik, Snapchat, Telegram, Viber og alle de andre dyra i Chatteappeskogen.

iPhone støtter foreløpig ikke RCS-meldinger, og akkurat der blir det spennende å se om Apple blir med. Selskapets iMessage-tjeneste har lenge vært en attraktiv tjeneste som kun er tilgjengelig på Apple-produkter.

– Det er avgjørende at teknologien får størst mulig utbredelse blant mobiloperatørene for at kundene skal ha mest mulig glede av den. Vi jobber nå med å gi blant annet tale en helt ny dimensjon med RCS. Det fins veldig mange muligheter innenfor RCS-teknologi, og det er spennende tider i vente, sier Moen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer