Låseskjerm iOS 16

Snart blir iPhone slik

Apple lar deg tilpasse låseskjermen på en helt ny måte.

DETTE HAR VI VENTET PÅ: I iOS 16 lar Apple oss endelig legge til widgeter på låseskjermen. Vi kan også tilpasse utseendet mer enn tidligere. Foto: Kirsti Østvang
DETTE HAR VI VENTET PÅ: I iOS 16 lar Apple oss endelig legge til widgeter på låseskjermen. Vi kan også tilpasse utseendet mer enn tidligere. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

En av de beste nyhetene iOS 16, som slippes for alle i høst, er en helt ny låseskjerm.

Apple har ikke gitt deg helt frie tøyler (som på Android), men du kan tilpasse låseskjermen i mye større grad enn tidligere, både ved å endre fonter og farger, legge til widgeter, ha ulike type bakgrunnsbilder og så videre.

Her gir vi deg en kjapp innføring i hvordan du setter opp den nye låseskjermen i iOS 16.

Slik gjør du

Du kan tilpasse den nye låseskjermen din fra to ulike steder. Du kan gå via Innstillinger > Bakgrunn og trykke på Legg til bakgrunn.

Du kan også gå via selve låseskjermen, ved å trykke og holde hvor som helst på skjermen (unntatt over varslene). Da vil bildet zoome ut til en redigeringsmodus. Trykk på Tilpass eller pluss-tegnet for å legge til en ny bakgrunn.

Snart blir iPhone slik

Velg bakgrunn

Det første du skal gjøre når du lager en ny låseskjerm er å velge bakgrunn. Det finnes flere nye typer bakgrunner å velge mellom.

Været er en dynamisk bakgrunn som viser nåværende værforhold der du befinner deg, mens Astronomi tar deg med ut i verdensrommet og solsystemet.

De gamle dynamiske bakgrunnene er fortsatt tilgjengelige - og Apple har til og med hentet frem en gammel klassisker i form av klovnefisk-bakgrunnsbildet som kom med den første iPhone-modellen.

Snart blir iPhone slik

Du kan lage bakgrunner med psykedeliske mønstre basert på dine favoritt-emojier, men du kan også lage helt enkle bakgrunner basert på farger.

Så kan du naturligvis velge egne bilder, ett eller flere - både manuelt eller en blanding av bilder som velges tilfeldig basert på innstillingene dine.

Ønsker du å bruke flere bilder som rullerer, kan du også det. Du kan velge hvor ofte de skal byttes, for eksempel en gang hver time eller hver gang du vekker skjermen på nytt.

Snart blir iPhone slik

Endre font og farge

For første gang lar Apple deg endre både skrifttype og farge på iPhone-låseskjermen. Det er riktignok begrenset til skrifttypen på den digitale klokka, mens fargen omfatter også widgetene.

Snart blir iPhone slik

Legg til widgeter

Så kan du for første gang også legge til widgeter på iPhone-låseskjermen. Frem til nå har utvalget widgeter vært begrenset til Apples egne apper, men forhåpentligvis kommer tredjepartsapper med sine widgeter når iOS 16 blir offisielt lansert senere i år.

Å legge til widgeter er en enkel sak. Det kan gjøres på to steder.

Trykker du på stripa over klokka, får du en liste over tilgjengelige widgeter. I tillegg til datoen, kan du vise kommende kalenderavtaler, værvarselet, påminnelser og aktivitetsinformasjon. Det er bare å trykke på en widget for å legge den til.

Snart blir iPhone slik

Under klokka finnes det et større område for widgeter. I skrivende stund er det plass til maks fire, avhengig av størrelse. Værvarsel, batteristatus, aktivitetsinfo, kalenderavtaler, påminnelser og nyheter er blant noen av widgetene du kan velge mellom per dags dato.

Også her trykker du bare på en widget for å legge den til, og det er bare å dra og slippe for å flytte på den. Vil du fjerne, trykker du på minusknappen.

Widgetene fungerer for øvrig som snarveier, så du kan trykke dem for å åpne de respektive appene. Værvarselet vil ta deg til Apples værapp, for eksempel.

PS: Dropper du widgeter, kan du for øvrig få en kul effekt med portrettbilder som legger seg over klokka på toppen av låseskjermen.

Snart blir iPhone slik

Hva med hjemskjermen?

Når du er ferdig å tilpasse låseskjermen, trykker du på Ferdig øverst i høyre hjørne. Da får du to alternativer hva gjelder bakgrunnsbildet på låseskjermen din. Velger du Bruk som bakgrunnspar, brukes en uskarp versjon av bakgrunnen på låseskjermen.

Trykker du på Tilpass Hjem-skjerm, kan du velge om bakgrunnen som brukes skal være uskarp eller ikke. Du kan også velge en helt enkel farge eller en «forløpning» (altså to farger som går over i hverandre). Eller så kan du velge et helt annet bilde - og sjekk da den stilige animasjonen når du går fra låseskjerm til hjemskjerm!

Snart blir iPhone slik

Tilpass varsler

Varsler har for øvrig fått en ny animasjon i iOS 16, ved at de rulles inn fra nederst på skjermen. Vi tipper dette kan bli uvant for mange, men du kan tilpasse hvordan varslene ser ut.

Gå til Innstillinger > Varsler. Under Vis som har du tre ulike alternativer:

  • Bunke: Dette er standardvisningen, som viser nye varsler fra ulike apper i en overlappende bunke.
  • Liste: Viser nye varsler i en vanlig liste, som i iOS 15.
  • Antall: Viser bare antallet varsler som ligger og venter på deg.
Snart blir iPhone slik

Apropos varsler, så introduserer Apple en ny type varsler kalt «Live Activities» i iOS 16. Dette lager en widget på låseskjermen av ting som skjer direkte, typisk en fotballkamp, klokke-nedtelling og lignende. Kjekt!

Bytt mellom låseskjermer

Ikke bare kan du tilpasse låseskjermen i iOS 16, men du kan også ha flere låseskjermer som du bytter mellom bare ved å sveipe på skjermen (obs: du må være i redigeringsmodus for å gjøre dette).

Bruker du Apples fokusmodus, som ble lansert med iOS 15 som en utvidet ikke forstyrr-funksjon, kan du sette opp slik at de ulike modusene bruker ulike låseskjermer.

Snart blir iPhone slik

Det passer seg kanskje ikke med en bæsje-emoji-låseskjerm når du er på jobb, og til sovemodusen kan det jo være en idé å droppe widgeter og gå for noe helt enkelt.

Når kan jeg prøve?

iOS 16 forventes lansert i september i anledning lanseringen av Apples neste iPhone. Du kan laste ned en prøveversjon av operativsystemet allerede nå, men husk at det er på eget ansvar - vi opplever fremdeles at det er en del apper som krasjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer