Android 11

Snart blir mange mobiler «nye»

Meldingsbobler for alle og bedre app-tillatelser er blant nyhetene i Android 11.

OPPDATERES: Mange har nettopp fått Android 10, men nå har Google begynt å teste oppfølgeren. Foto: Pål Joakim Olsen
OPPDATERES: Mange har nettopp fått Android 10, men nå har Google begynt å teste oppfølgeren. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert

Google har nå sluppet den første utgaven av Android 11 for utviklere. Nytt operativsystem betyr selvfølgelig nye funksjoner, så hva har vi i vente?

Meldingsbobler

Mange Android-brukere er allerede godt kjent med de flytende snakkeboblene fra Facebook Messenger. Google skulle opprinnelig innføre samme type meldingsbobler i Android 10 i fjor, men det blir i stedet en av de store nyhetene i Android 11.

Ifølge The Verge er det foreløpig bare Googles egen meldingsapp som støtter det, men tanken skal være at en hvilken som helst app skal kunne ta det i bruk, eksempelvis WhatsApp eller Signal.

I varslingsmenyen kommer det dessuten et nytt grensesnitt for meldinger som plasserer seg helt i toppen over andre varsler. Tanken er at det skal bli lettere å finne og fortsette samtaler du har med andre enn det kanskje har vært tidligere.

Bedre app-tillatelser

Snart blir mange mobiler «nye»

Android 11 kommer med flere nyheter relatert til personvern og sikkerhet.

Blant annet introduseres engangs-tillatelser til apper for å bruke funksjoner som kameraet, mikrofonen og stedsinformasjon. Apple innførte noe lignende i iOS 13.

Skjermopptak

«Men jeg har jo hatt muligheten til å gjøre skjermopptak på Android-telefonen min lenge», tenker du kanskje nå. Det er i så fall ikke Googles fortjeneste, men mobilprodusentens. Det er i hvert fall en av nyhetene i Android 11 og gjør, selvsagt, at du kan gjøre opptak av skjermen din.

Ellers trekker The Verge frem en håndfull andre mindre interessante nyheter:

  • Automatisert nattmodus-funksjon; antagelig at den vil justeres etter tiden på døgnet
  • Et nytt grensesnitt for skjermbilder
  • På Pixel 4-enheter er det mulig å øke berøringsfølsomheten på skjermen (kjekt hvis du for eksempel har på en skjermbeskytter)
  • Du vil kunne pinne apper øverst i delearket slik at det går raskere å dele til dine favoritt-apper.
  • Når du skrur på flymodus, vil ikke Bluetooth-lydforbindelser kobles fra.

Android 11 vil også by på en rekke under panseret-endringer, som blant annet bedre 5G-støtte. Flere nyheter kan også dukke opp de neste månedene.

Hvem kan teste?

Denne første utviklerutgaven av Android 11 er i første omgang tilgjengelig for installasjon på Googles egne Pixel-enheter (2, 3, 3A og 4), som riktignok ikke selges offisielt i Norge.

Mange venter fremdeles på Android 10

Men hva hjelper det at Android 11 er på gang, mens mange fremdeles ikke har fått tilgang på den forrige store oppdateringen, Android 10, som ble lansert høsten 2019.

Det er fortsatt et problem for Android-brukere at det tar lang tid før nye oppdateringer rulles ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer