iOS 15, iPadOS 15, MacOS Monterey:

Snart får Apple-enheter en haug av nye funksjoner

Apple viste frem nyheter fra sitt univers.

Til høsten blir Universal Control en av nyhetene i MacOS Monterey, som lar deg styre en iPad om du setter den ved siden av datamaskinen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver sommer inviterer Apple utviklere til sin årlige utviklerkonferanse, WWDC. Den starter tradisjon tro med et keynote-foredrag der Apple presenterer de viktigste nyhetene i sine operativsystemer for iPhone, iPad, Mac, Watch og Apple TV.

De nye versjonene av disse operativsystemene kan lastes ned allerede i dag om man har utviklerkonto hos Apple, om en måneds tid om man vil være med i betatestingen, og til høsten om man vil vente til alt er ferdigstilt.

Mer avansert FaceTime

FaceTime får en kraftig overhaling i iOS 15. Nå får den støtte for Apples «spatial audio», som gjør at lyden fra de andre deltakerne kommer fra der de befinner seg på skjermen. Innbakt i FaceTime er også en ny «voice isolation»-funksjon, som da filtrerer bort bakgrunnsstøyen der du befinner deg slik at stemmen din høres lettere av de andre. Dette kan du også slå av med et trykk dersom du vil at lyden rundt deg skal være med.

Med en ny portrettfunksjon kan du gjøre bakgrunnen uskarp, på samme måte som du sikkert har gjort på Teams, Zoom eller lignende i løpet av hjemmekontoråret for å skjule rotet bak deg.

Via SharePlay kan flere i en Facetime-samtale se den samme videoen, synkronisert. Dette støttes også av tredjeparter, blant annet Disney+. Foto: Apple
Via SharePlay kan flere i en Facetime-samtale se den samme videoen, synkronisert. Dette støttes også av tredjeparter, blant annet Disney+. Foto: Apple Vis mer

FaceTime-brukere kan også opprette egne Facetime-lenker som kan deles med andre, og en viktig nyhet er at også ikke-Apple-brukere kan bli med i samtalen via nettleseren, om de så bruker en Apple-telefon eller en Windows-PC.

Via Apples nye SharePlay-funksjon, kan man dele innhold på telefonen med de andre man snakker med. Man kan for eksempel dele musikk man hører på, en film man ser eller hele skjermbildet.

Delt med deg

Når noen sender deg innhold på iMessage, det være seg lenker til nettsider, musikk eller bilder, vil disse dukke opp under en egen seksjon i sine respektive apper.

Når noen deler innhold med deg via iMessage, vises dette innholdet i relevante apper. Foto: Apple
Når noen deler innhold med deg via iMessage, vises dette innholdet i relevante apper. Foto: Apple Vis mer

For eksempel vil du få en egen seksjon i Apple Music-appen kalt «delt med deg», og når du hører på musikken som ble delt, vises et lite ikon på toppen som tar deg rett til samtalen med den som delte, slik at du kan gi tilbakemelding. Det samme gjelder Apples nyhetsapp (lenker), Bilder-appen (bilder) og så videre.

Ny fokus-funksjon

I iOS 15 vil Apple gjøre det lettere for deg å sette grenser. Om du aktiverer «ikke forstyrr»-funksjonen, som gjør at varsler ikke spretter opp, vil det også stå en advarsel om det i meldinger-appen når noen vil sende deg en.

Andre får beskjed om at du har satt telefonen på «ikke forstyrr». Foto: Apple
Andre får beskjed om at du har satt telefonen på «ikke forstyrr». Foto: Apple Vis mer

En ny mulighet er å lage fokus-profiler. For eksempel kan du ha en jobb-profil der du kun vil ha varsler fra jobb-appene du bruker, som Outlook og Slack, mens varsler fra spill eller Snapchat ikke vibrerer i lomma. Hjemskjermen kan også bli automatisk skreddersydd deretter med appene du bruker når du er på jobb. Og tilsvarende når du er hjemme for kvelden og jobb-appene (og -varslene) ikke er så viktige lenger.

Du kan også få varsler levert som en oppsummering, for eksempel hver morgen, der de er prioritert basert på hvilke apper du bruker mest på telefonen.

Live text

En ganske snedig ny funksjon er Apples Live text-funksjon, som lar deg merke tekst i bilder, uavhengig av om de er maskin- eller håndskrevet.

Live text lar deg merke og kopiere tekst i et bilde, selv om det er håndskrevet. Foto: Apple
Live text lar deg merke og kopiere tekst i et bilde, selv om det er håndskrevet. Foto: Apple Vis mer

Dermed kan du for eksempel ta bilde av et whiteboard når et møte er ferdig og deretter merke/kopiere teksten som er skrevet og sende den «renskrevet» på e-post til de som var med.

Funksjonen virker også med bilder du allerede har tatt, eller bilder du finner på nettet.

Mange apper oppdateres

Ellers kommer det flere funksjoner i Apples vær-app etter oppkjøpet av værtjenesten Dark Sky, og i Lommebok-appen kan man fra høsten av samle både adgangskort på jobben, nøkkelkort på hoteller, førerkort (USA) og lignende.

Apple Maps får en helt ny 3D-representasjon med høydeforskjeller, bygninger og lignende, som ser ganske bra ut når du bruker appen til navigasjon, der både trafikklys og fotgjengerfelt er merket av, og der du også får en mer realistisk presentasjon av hvordan omverdenen ser ut:

Snart får Apple-enheter en haug av nye funksjoner
Snart får Apple-enheter en haug av nye funksjoner

Disse endringene kommer også til CarPlay senere i år, men merk at det til å begynne med kun vil være enkelte storbyer som er såpass detaljerte, inkludert New York, London, San Francisco, Los Angeles og et par til.

I tillegg kommer muligheten for å bruke utvidet virkelighet når du er på vei et sted, slik Google Maps har hatt et par år allerede.

Stemmeassistenten Siri vil også kunne brukes lokalt på enheten, slik at spørringene går mye kjappere enn tidligere.

Airpods pro som høreapparat

For dem med Airpods Pro vil iOS 15 også by på nye funksjoner. Med «Conversation boost» vil de fungere som et slags høreapparat ved at mikrofonen fanger opp stemmen til den man prater med og forsterker den inn i øret, samtidig som øvrig lyd dempes.

Conversation boost lar deg bruke Airpods Pro som et slags høreapparat, som forsterker stemmen til den som snakker til deg. Foto: Apple
Conversation boost lar deg bruke Airpods Pro som et slags høreapparat, som forsterker stemmen til den som snakker til deg. Foto: Apple Vis mer

I iOS 15 kan Siri også lese opp varslene i det de kommer inn, for eksempel om at maten du har bestilt er levert på døra. Bruker du notater-appen til å lage handlelister med stedsbundet varsling, får du lest opp handlelista på øret i det du ankommer butikken.

Airpods Pro og Airpods Max kan finnes via «Finn min»-tjenesten, også dersom øreproppene ligger i etuiet, altså på samme måte som med Apples nye Airtag-sporingsbrikke. Og du kan bli varslet på telefonen så fort du mister kontakt med dem, slik at sjansen for å glemme dem igjen blir mindre.

Surroundlyd på Apple TV

Både Apple TV og Mac får i høst støtte for Apples «spatial audio»-teknologi, slik at du se på film med de to nevnte Airpods-modellene og da få simulert surroundlyd. Dette er i dag kun mulig på iPhone og iPad.

For å få det til fra Mac, må du imidlertid ha en av den nyere sorten - med Apples M1-brikke.

Du kan dessuten bruke HomePod-høyttalere som lydkilde når du ser på film på Apple TV, og be Siri via HomePod om å sette på en film på Apple TV. Fortsatt har ikke Apple lansert noen HomePod-høyttalere i Norge, men enkelte europeiske land, som Irland og Italia, vil få tilgang i løpet av året.

Apple åpner også opp for at tredjeparter som lager HomeKit-kompatibelt utstyr også kan implementere Siri i disse produktene, slik at de kan betjenes med stemmen.

Nye iPad-funksjoner

I iPadOS 15 får hjemskjermen støtte for widgets som på iPhone. Det blir også lettere å kjøre apper ved siden av hverandre, og via programbyttemenyen kan du nå dra en app oppå en annen for å få dem side om side. iPadOS får også app-biblioteket slik at du slipper å ha alle app-ikonene på hjemskjermen, akkurat som på iOS 14, altså.

Quick note lar deg kjapt lage et notat basert på hva du ser i skjermbildet. Foto: Apple
Quick note lar deg kjapt lage et notat basert på hva du ser i skjermbildet. Foto: Apple Vis mer

En ny quick note-funksjon fungerer ved at du drar Apple Pencil (eller fingeren) opp fra hjørnet nederst til høyre, og den lar deg da lage et kjapt notat relatert til det du ser på skjermen. Har du for eksempel en nettside åpen, vil dette notatet så vises nede i hjørnet neste gang du besøker siden. Funksjonen kommer også i MacOS.

Apper med flere vinduer/paneler, for eksempel e-postappen, lar deg sveipe slike paneler ned for å minimere dem, for eksempel om du holder på å skrive en e-post og vil sjekke innom et par andre før du fortsetter.

Kontakter du stoler på

iCloud får også flere oppgraderinger. For det første kan du oppgi kontakter, for eksempel familie og venner, som kan hjelpe deg å få logget på kontoen om du skulle glemme passordet og ikke får logget på.

Da kan du ringe dem for å få en sekssifret kode du kan angi for å få logget på igjen. De som står deg aller nærmest kan også defineres som «legacy contacts», så om du dør, kan disse sende forespørsel om å få ut iCloud-innholdet ditt, som bilder, notater og lignende.

Apple vil fra høsten av tilby et iCloud+-abonnement, som ikke koster noe ekstra utover den eksisterende iCloud-tjenesten. Denne inkluderer det Apple kaller «Private relay», og som vi forstår som en slags dobbel VPN-tjeneste, altså der trafikken til og fra din enhet krypteres og passerer gjennom to servere før den når mottakeren. Dermed hevder Apple at hverken de eller andre kan overvåke nettrafikken din.

Med iCloud+ kan du også registrere deg rundtom med burner-eposter, altså e-postadresser som ikke er reelle, men der e-poster til dem videresendes til din e-postkonto, og der du da enkelt kan slå dem av hvis det skulle dukke opp mye reklame eller andre ting. Dette er for så vidt noe de allerede tilbyr via «Logg på med Apple»-tjenesten sin.

iCloud+ gir deg ubegrenset lagringsplass til videoopptak gjort med et HomeKit-kompatibelt overvåkingskamera, slik at disse opptakene ikke teller mot lagringsplassen du betaler for.

Flere helsefunksjoner

En ny funksjon i Apples helseapp er at telefonen nå kan overvåke hvor stødig du går, der du blir varslet dersom du har begynt å gå ustødig og der sannsynligheten for at du vil falle øker.

iPhone måler ting som skrittlengde, hvor lenge du har begge føttene i bakken og så videre og kan da beregne hvor stødig du går. Foto. Apple
iPhone måler ting som skrittlengde, hvor lenge du har begge føttene i bakken og så videre og kan da beregne hvor stødig du går. Foto. Apple Vis mer

Apple introduserer også muligheten for å dele utvalgte helsedata med de som står deg nærmest, slik at de også kan bli varslet dersom du har unormal hjerterytme eller lignende.

MacOS Monterey

Høstens nye MacOS-versjon kalles Monterey, navngitt etter den lille kystbyen i California.

En svært tiltalende funksjon der er «Universal control», som lar deg styre flere enheter direkte fra Macen. Alt du trenger å gjøre er for eksempel å sette en iPad rett ved siden av Macen, og så kan du bare bevege muspekeren over til iPad-skjermen og betjene den direkte med tastaturet og mus/styreflate på Mac. Du kan dessuten dra og slippe filer direkte mellom enhetene, og opp til tre samtidige enheter er støttet. Se video av hvordan det fungerer øverst i artikkelen.

Snart får også Mac støtte for Airplay. Foto: Apple
Snart får også Mac støtte for Airplay. Foto: Apple Vis mer

Endelig kommer også Airplay for Mac. Dermed kan du altså sende bilder, musikk, videoer og annet innhold direkte fra en iPhone og over på den store skjermen - på samme måte som med Apple TV.

MacOS får også støtte for Snarveier-appen som du også finner på iPhone, og som kan automatisere ting du gjør ofte på maskinen.

Safari får en stor visuell oppgradering, blant annet med et mindre adressefelt, nettere faner og muligheten for å gruppere dem, og Apple introduserer nå utvidelser til Safari både for Mac, iPad og iOS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer