Google Foto:

Snart forsvinner gratismuligheten

Kanskje årets dårligste Google-nyhet.

FORSVINNER: Sommeren 2021 blir det slutt på Googles tilbud om at du kan laste opp alt du vil av bilder og video helt gratis. Foto: Pål Joakim Pollen
FORSVINNER: Sommeren 2021 blir det slutt på Googles tilbud om at du kan laste opp alt du vil av bilder og video helt gratis. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Google Foto er elsket av mange - selskapets bildetjeneste på nett, som lar deg ta sikkerhetskopi av ubegrenset antall bilder og videoer i høy kvalitet uten kostnad, såfremt du klarer deg med 16 megapiksler på bildene og full HD-oppløsing på videoene.

Hver dag laster brukerne opp mer enn 4 milliarder bilder til Google Foto, og det finnes over fire billioner bilder lagret på Googles servere.

Nå er det imidlertid snart kroken på døra for Googles populære gratistilbud.

Endres 1. juni

Fra 1. juni 2021 vil ikke Google lenger tilby ubegrenset sikkerhetskopiering i høy kvalitet som før, melder selskapet i et blogginnlegg.

Fra det tidspunktet vil alle bilder og videoer du laster opp til Google Foto telle mot lagringsplassen du har hos Google. Den lagringsplassen er delt mellom tjenester som Gmail, Google Dokumenter og Google Disk.

Bilder og videoer du allerede har lastet opp til Google Foto i høy kvalitet, vil ligge lagret hos Google som før, og heller ikke telle mot lagringsplassen.

15 gigabyte gratis

Alle med Google-konto har 15 gigabyte lagringsplass i Googles nettsky uten å betale for det, men det er mulig å betale ekstra for mer lagringsplass: 200 gigabyte koster 29 kroner i måneden, mens 2 terabyte (2.000 gigabyte) koster 89 kroner i måneden, med rabatt om du betaler for et år av gangen.

Lagringsplassen kan også deles med familiegruppa om du har satt opp en slik.

Google hevder selv at 80 prosent av brukerne fortsatt vil bruke tre år for å fylle 15 GB-kvoten om de laster opp i samme tempo som de gjør i dag. De har også laget en nettside som gir deg et estimat på hvor lenge du vil kunne holde det gående når gratistilbudet går ut 1. juni.

Google har laget en nettside som viser hvor lang tid de forventer at du vil bruke på å fylle plassen du har. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Google har laget en nettside som viser hvor lang tid de forventer at du vil bruke på å fylle plassen du har. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

De som eier en Pixel-telefon fra Google selv kan fortsette som før og laste opp ubegrenset antall bilder og videoer i høy kvalitet (16Mp/1080p). Men siden ingen av Pixel-telefonene noen gang har blitt lansert offisielt her til lands, er det nok veldig få nordmenn som er i besittelse av en slik.

Google vil også lansere et verktøy som lar deg rydde opp i fotoarkivet enklere, for eksempel ved å identifisere alle uskarpe bilder som du kan gå over og slette i en fei:

Snart forsvinner gratismuligheten

Dersom denne endringen gjør at du vil bytte over til en annen tjeneste, finnes Google Takeout, som lar deg hente ut alt du har lagret hos Google, det være seg bildene i Google Foto, e-posten fra Gmail, notatene fra Keep eller hva det måtte være.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer