Google Foto:

Snart ikke gratis lenger

Fra 1. juni forsvinner det som nok har bidratt mest til å gjøre Google Foto så populær.

SLUTT: Fra 1. juni får du ikke lenger lastet opp så mange bilder og videoer du vil til Google Foto uten å betale for deg. Foto: Pål Joakim Pollen
SLUTT: Fra 1. juni får du ikke lenger lastet opp så mange bilder og videoer du vil til Google Foto uten å betale for deg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er over seks år siden Google lanserte sin Foto-tjeneste, som har blitt svært populær både for iOS- og Android-brukere. Bare fire måneder etter at tjenesten ble sluppet, hadde Google passert 100 millioner brukere. Milliarden ble passert i 2019, altså etter fire år. Hver uke sikkerhetskopieres 28 milliarder bilder til Google Foto.

Opprinnelig var det faktisk Googles sosiale nettverk, Google+, som hadde disse kjekke bildefunksjonene, som Google etter hvert skilte ut som en egen tjeneste, før Google+ ble begravet. Og det var igjen tuftet på Googles nå avdøde Picasa-tjeneste.

Men nok historie.

Populært gratistilbud

Spesielt er det nok gratistilbudet som har lokket mange brukere til Google Foto. For - dersom du overlevde med maksimalt 16 megapiksler oppløsning på bildene og full HD-oppløsning på videoene, kunne du sikkerhetskopiere så mye du ville av bilder og video uten å betale ei krone.

Hadde bildene eller videoene høyere oppløsning enn de nevnte grensene, ble de bare nedskalert av Googles servere, og selv om bildene ble komprimert noe mer, var i hvert fall ikke det en forskjell vi kunne se der vi studerte bilder side om side.

Vi bruker preteritum her, men i skrivende stund gjelder for så vidt fortsatt dette tilbudet. Det er imidlertid ikke lenge igjen før Google stenger gratisdøra: Fra 1. juni forsvinner tilbudet om gratis opplasting av bilder og videoer, noe vi for øvrig omtalte før jul som «årets dårligste Google-nyhet».

Alt du laster opp frem til det vil fortsatt kvalifisere under ordningen, så har du en bildesamling på PC-en hjemme du gjerne vil legge til i Google Foto-arkivet (og klarer deg med 16 Mp/1080p), har du fortsatt noen uker på deg.

En full innføring i alt Google Foto har å by på finner du i Dinsides omfattende guide:

Hva skjer 1. juni?

Fra 1. juni forsvinner altså muligheten til å laste opp ubegrenset med bilder og video i «høy kvalitet».

Dermed er det bare ett valg igjen hos Google Foto, og det er å laste opp bildene i original kvalitet fra telefonen, kameraet/PC-en eller hva det måtte være. Filene blir da hverken komprimert eller nedskalert fra Googles side, men teller da mot lagringsplassen hos Google.

Alle brukere får 15 GB lagringsplass gratis fra Google, som deles på tvers av tjenester som Google Foto, Google Disk og Gmail. Fyller du opp de 15 gigabytene, må du betale for mer lagringsplass om du vil fortsette med sikkerhetskopieringen av bilder og video.

Googles priser ser for øvrig slik ut per mai 2021:

Priser for Google One-lagring

Lagringsplass Månedlig Årlig
15 GBGratisGratis
200 GB29 kroner290 kroner
2 TB89 kroner899 kroner
10 TB449 kroner(5388 kroner)
20 TB899 kroner(10788 kroner)
30 TB1439 kroner(17268 kroner)

Både 200 GB og 2 TB-nivåene (2 TB = 2000 GB) kan betales for årlig med rabatt kontra tolv ganger månedsprisen, mens du for mer lagringsplass enn det kun har mulighet til å betale månedlig, der vi har ganget månedsprisene med 12 og satt den årlige prisen i parentes i tabellen.

Google har laget et lite verktøy for å estimere hvor lang tid det kommer til å ta før du fyller opp lagringsplassen, basert på hvor mye plass du har tilgjengelig og hvor hyppig du bruker av den:

Snart ikke gratis lenger

Andre muligheter

Google er selvsagt ikke alene om å tilby nettlagring av bilder og video mot en månedlig kostnad, og det finnes mange tjenester som lar deg betale for å lagre den slags på nett.

Blant populære løsninger er Microsoft Onedrive, Apple iCloud, Dropbox, Flickr og norske Jottacloud. Sistnevnte byr for eksempel på praktisk talt ubegrenset lagringsplass for 79 kroner måneden. Mange nordmenn med Telenor-abonnement har Telenors skytjeneste, Min sky, inkludert i abonnementet, som byr på ubegrenset sikkerhetskopiering av bilder og videoer.

Det finnes også løsninger som lar deg lage personlig bildebackup på en nettverkstilkoblet harddisk (NAS) du har hjemme, som Syncthing eller Resilio Sync.

Ønsker du å flytte bildene dine til et annet sted enn Google Foto, gir Google deg mulighet til å ta med deg innholdet ditt via selskapets Takeout-tjeneste.

Få tjenester kan imidlertid skilte med all den funksjonaliteten Google Foto har fått med årene. Du kan enkelt søke i bildearkivet ved å skrive stikkord som "Spania", "Rød bil", "Solnedgang", "Mamma og Pappa" og lignende og dermed få opp bildene som kvalifiserer, og det finnes muligheter både for å redigere bilder, dele dem med andre, opprette album flere kan legge til bilder i og så videre. Google Foto er også integrert med Googles Nest Hub-skjermer, skjermsparer på Chromecast og lignende.

Spesielt for Pixel-eiere

Googles første Pixel-telefon hadde et ess i ermet, ved at eierne her kunne laste opp bilder i originalkvalitet uten at det telte mot kvoten, og det til evig tid. Bildene trenger heller ikke å være tatt med Pixel-telefonene, så disse eierne må sies å ha fått en god deal.

For Pixel 2 ble det satt en tidsbegrensning for hvor lenge ordningen varte (som er passert), og for Pixel 3-telefonene utløper dette tilbudet i januar 2022. Pixel 4-telefonene ble lansert uten tilsvarende ordning.

Googles Pixel-telefoner har imidlertid aldri vært offisielt lansert i Norge, men enkelte norske nettbutikker har importert og solgt dem selv. Kanskje vil derfor den første generasjonen Pixel-telefoner bli å finne på eBay og andre markedsplasser til langt høyere priser enn da de var nye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer