Treg iPhone?

Snart kan din gamle iPhone bli raskere

I neste oppdatering kan du velge; batteri eller ytelse.

BLIR TREGERE: Eldre iPhone-modeller blir tregere når batteriet svekkes. Foto: Terje Kleven
BLIR TREGERE: Eldre iPhone-modeller blir tregere når batteriet svekkes. Foto: Terje Kleven Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I romjula måtte Apple krype til korset og unnskylde til sine kunder – tidligere i desember ble det nemlig avdekket at selskapet med vilje gjorde eldre iPhone-modeller tregere.

Apple hevder at dette ikke er et grep de gjør for å selge nye telefoner, men fordi batteriet i telefonene blir degradert over tid, kan det få problemer med å levere nok og stabil strøm til prosessoren under de mest krevende oppgavene.

Løsningen ble derfor å redusere prosessorhastigheten på telefoner med svakere batteri, slik at de fortsatt kunne ha grei batteritid, men da med redusert ytelse.

- Det burde være unødvendig å si at vi synes det er uakseptabelt at telefoner skrur plutselig skrur seg av. Vi ønsker ikke at noen av våre kunder skal miste en samtale, ikke klare å få tatt et bilde eller få noen annen del av iPhone-opplevelsen avbrutt om vi kan unngå det, heter det seg i en uttalelse fra selskapet.

Rimeligere batteribytte

Om du har en iPhone 6 eller nyere (inkludert SE), har Apple nå senket prisen på batteribytte fra 799 til 299 kroner. For øvrige modeller er prisen uendret.

I tillegg tilkommer det fraktgebyr på en hundrelapp om de må sende telefonen. Mer om dette og hvordan du bestiller, finner du på Apples informasjonssider.

Neste iOS-oppdatering lar deg velge

I et intervju med ABC News forteller Apple-sjef Tim Cook at det i nær fremtid vil komme en iOS-oppdatering som gir brukerne flere muligheter.

Blant annet skal det bli mulig å se statusen på batteriet, og du vil se et varsel når iOS reduserer ytelsen på telefonen.

Det vil bli mulig å slå av denne funksjonen, slik at telefonen yter som den skal, men da altså med redusert batteritid og større sannsynlighet for at telefonen plutselig kan slå seg av. Apple holder fast på at de anbefaler å ha funksjonen aktivert.

Dette skal legges til i utviklerversjonen i neste måned, og forventes å være på plass for alle i løpet av våren.

MacOS viser batterihelsen

Egentlig er det litt rart at dette har foregått i det skjulte på iPhone. På Mac har Apple i en årrekke latt deg se helsen på batteriet ved å holde alt-knappen inne og trykke på batteriikonet i statuslinja. Alt-knappen gir deg for øvrig skjulte menyer en rekke andre steder.

I MacOS kan du sjekke tilstanden på batteriet ved å holde alt-knappen inne og trykke på batteriikonet på statuslinjen.
I MacOS kan du sjekke tilstanden på batteriet ved å holde alt-knappen inne og trykke på batteriikonet på statuslinjen. Vis mer

Under «Tilstand» kan du lese av hvordan det står til med batteriet. «Normal» betyr at alt er som det skal, mens andre statuser kan være «Skift ut snart», «Skift ut nå» eller «Batteri til service».

En slik melding på iPhone ville definitivt ha gjort det lettere for folk å forstå hva de burde gjøre, snarere enn at man reduserer ytelsen, som på ingen måte forteller at batteriets kapasitet er svekket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer