Snart kan du snakke med lomme-PCen

Både IBM og belgiske Lernout & Hauspie planlegger PDAer med stemmegjenkjenning. Sistenevnte samarbeider med Nordisk Språkteknologi på Voss, så kanskje du snart kan spørre PDAen om neste flyavgang til Ålesund på norsk og få svar på norsk?

Denne prototypen har en styrepenn som også er en mikrofon. Kanskje det er en god idé? Foto: tk
Denne prototypen har en styrepenn som også er en mikrofon. Kanskje det er en god idé? Foto: tk Vis mer
Publisert

Både IBM og Lernout & Hauspie har bygget prototyper på PDAer med stemmegjenkjenning som kan bli tilgjengelig på markedet allerede neste år. Nå er det selvsagt lite sannsynlig at en norsk utgave vil komme i første omgang, men siden Nordisk Språkteknologi på Voss jobber med norsk stemmegjenkjenning, så kan vi jo håpe...

Drømmen

Drømmen er at vi en gang i fremtiden skal kunne spørre PDAen på godt norsk om flyavganger og togtider. PDAen skal da koble seg opp og finne informasjonen for så å melde tilbake til oss med en diskret og behagelig stemme.

Dette er nok litt frem i tid, men i mellomtiden kan det være svært så praktisk å sjekke og opprette avtaler og telefonnumre uten å måtte starte programmer og skrive med penn på skjermen.

Penn med ører

Lernout & Hauspie har utviklet en protype med en Intel 206-MHz StrongARM prosessor, 64MB RAM og en styrepenn som også er en mikrofon. Enheten skal, i følge L&H kunne kjenne igjen 25.000 ord, og det skal gjøre deg i stand til å diktere epost og navigere programmene i enheten.

Lernout & Hauspie forhandler med flere produsenter av PDAer, slik at stemmegjenkjenningen også kan brukes i andre enheter enn L&Hs egne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer