Google Foto ansiktsgjenkjenning:

Snart kommer Googles beste funksjon til Europa

Fire år etter at det ble lansert i USA, kommer bildesøket som parkerer alt annet vi har sett.

REN MAGI: Googles ansiktsgjenkjenning er noe av det mest imponerende vi vet om. Nå kommer den endelig til Norge. Foto: Pål Joakim Pollen
REN MAGI: Googles ansiktsgjenkjenning er noe av det mest imponerende vi vet om. Nå kommer den endelig til Norge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google-funksjonen som kanskje har imponert oss aller mest de senere årene, er ansiktsgjenkjenningen i Google Foto, som til nå ikke har vært tilgjengelig her til lands.

Den ble sluppet for fire år siden i USA, og den gangen bød vi på et kjekt triks for å aktivere den i Norge. Det trikset trenger du snart ikke å ty til lenger.

For nå melder Engadget at Google har satt i gang utrullingen her i Europa.

Fra Googles norske presseavdeling får vi bekreftet at ansiktsgjenkjenningen blir rullet ut over de neste dagene – også i Norge.

Grupperer ansikter automatisk

Når man aktiverer ansiktsgjenkjenningen i Google Foto, vil tjenesten gruppere alle ansikter den finner i bildene dine. Du kan tilordne et navn til hver person, og så kan du gjøre søk som «Karina og Knut» for å få opp bilder der begge er med, eller be Google Assistent om å vise bildene av «Cecilie i Barcelona» på TV.

Funksjonen er til å få hakeslipp av – Google har automatisk gruppert de to bildene under, og ja - det er samme jenta, med åtte år i mellom:

Snart kommer Googles beste funksjon til Europa

Det der er ren magi.

Enkelt å aktivere

Når oppdateringen eventuelt dukker opp på din telefon, åpner du Google Foto, trykker på menyknappen øverst til venstre, innstillinger og gruppér like ansikter. Der kan du slå på funksjonen og velge om du også vil gruppere dyr.

Og når du har slått på funksjonen, kan du trykke i søkefeltet. Da vil du få opp et eget felt med ansikter, der du kan trykke på pila på høyre side for å få opp flere.

Snart kommer Googles beste funksjon til Europa

For hvert ansikt kan du så angi et navn:

Snart kommer Googles beste funksjon til Europa

Flere nye muligheter

Siden lanseringen av ansiktsgjenkjenningen i 2015 har Google Foto fått enda flere relaterte funksjoner. Blant annet kan du bli spurt «Er dette samme person?», og så kan du svare ja eller nei for å få hjelpe til med grupperingen.

Funksjonen virker også på kjæledyr (hund og katt), og i nær fremtid blir det dessuten muligheter til å merke personer manuelt i bildene – til nå har alt gått automatisk.

Denne måneden får man også mulighet til å søke etter tekst i bildene, for eksempel fra skjermbilder, skilt, dokumenter og lignende man har hatt bilde av. Og ikke bare det – teksten kan også merkes og kopieres til bruk i en annen app, via Googles Lens-funksjon (den appen kan eventuelt lastes ned ved siden av og byr på tilsvarende funksjonalitet når du tar bilder av tekst).

Har du ikke brukt Google Foto før? I artikkelen under har vi samlet våre beste tips:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer