Snart må alle mobiltelefoner støtte Galileo

Blir påkrevd fra 2022.

NY FORSKRIFT: Fra 2022 må alle smarttelefoner som selges i Norge støtte det europeiske satelittnavigasjonssystemet Galileo. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NY FORSKRIFT: Fra 2022 må alle smarttelefoner som selges i Norge støtte det europeiske satelittnavigasjonssystemet Galileo. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) kunngjorde denne uka en endring i forskriften om radioutstyr.

Mer spesifikt dreier det seg om at at alle smarttelefoner som selges i Norge fra 17. mars 2022 er nødt til å støtte EUs posisjoneringssystem, Galileo.

Hva er Galileo?

Men hva er egentlig Galileo? De fleste nordmenn er godt kjent med GPS. Det er et amerikansk posisjoneringssystem som i utgangspunktet ble laget for det amerikanske militæret, men som også ble tatt i bruk av sivilbefolkningen. Tidligere var det faktisk slik at GPS hadde høyere presisjon for det amerikanske forsvaret enn for resten av folket, noe Bill Clinton satte en stopper for i sitt embete som president på slutten av 90-tallet.

Likeledes har også Russland Glonass og kineserne BeiDou. Galileo er altså det europeiske posisjoneringssystemet som EU står bak, og som er laget for sivilbefolkningen.

GIOVE-A var den første testsatelitten som ble sendt opp i forbindelse med Galileo-prosjektet. Bildet er fra oppskytningen 28. desember 2005. Foto: AP/NTB Scanpix
GIOVE-A var den første testsatelitten som ble sendt opp i forbindelse med Galileo-prosjektet. Bildet er fra oppskytningen 28. desember 2005. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Det er brukt rundt 100 milliarder kroner på prosjektet, som har pågått over mange år. Den første test-satelitten ble sendt opp allerede i 2005, og i 2016 ble systemet lansert med 18 satelitter. I løpet av 2020 forventes det at Galileo bruker 30 satelitter.

Fristilt fra USA og Russland

Noe av årsaken til at EU valgte å lage et eget posisjoneringssystem, var for å slippe å være avhengig av russiske Glonass eller det amerikanske GPS-systemet, som de respektive landene råder over og som de kan slå av eller gjøre mindre nøyaktig slik de ønsker.

Tilhengere av Galileo-utbyggingen mente at det ikke var godt nok når man tross alt baserer svært mye på slik informasjon, inkludert flytrafikken.

Nøyaktig ned mot meteren

Blant de viktigste aspektene ved Galileo er at systemet har en nøyaktighet ned mot en meter. Det har også forbedret satelittdekning på våre nordlige breddegrader.

Men det som gjør at Nkom nå har besluttet at smarttelefoner skal støtte Galileo, er at systemet også støtter toveiskommunikasjon, slik at terminalene kan rapportere posisjonen tilbake til satelitten.

Dette vil være spesielt hendig i nødsituasjoner der hjelpemannskaper vil få langt bedre mulighet til å lokalisere dem som er i nød.

Fra høringsbrevet som ble sendt ut i høst, het det seg som følger:

I dag identifiseres plasseringen av den som ringer på bakgrunn av celle-ID. Denne ordningen fungerer imidlertid ikke optimalt ettersom posisjoneringen knyttes til dekningsområdet til den basestasjonen som samtalen sendes via. Avhengig av dekningsgrad og celleradius vil usikkerheten rundt identifisering av området som mobiltelefonen ringer fra kunne variere fra 100 meter til flere kilometer. Dette kan lede til stor unøyaktighet i forhold til posisjonering av den som ringer inn nødsamtalen.

En lokalisering av den som ringer basert på et hybrid system som gir celle-ID posisjonering komplementert med wifi og GNSS-informasjon vil imidlertid føre til betydelige fordeler med hensyn til nøyaktig plassering av den som ringer i nødsituasjoner både utendørs og innendørs. Dette vil bidra til raskere og mer effektive redningsoperasjoner.

Men det vil selvsagt ikke være helt urimelig å anta at dette også kan brukes for å spore personer i forbindelse med etterretning – langt mer nøyaktig enn tidligere.

Støttes allerede av mange telefoner

Fra 2022 blir det altså obligatorisk for telefoner som selges i Norge å ha støtte for Galileo-systemet, men allerede finnes det en drøss av telefoner på det norske markedet som har støttet Galileo i flere år allerede.

Gjør vi et søk på Prisjakt og filtrerer på telefoner som støtter Galileo, finner vi hele 218 modeller, der Apple for eksempel har støttet Galileo helt siden iPhone 6s fra 2015, og der mange telefoner av nyere dato allerede har denne støtten. Filtrerer vi på modeller lansert i 2019, har 110 av 270 telefoner støtte for Galileo.

Men om to år blir altså dette et krav som gjelder for alle nye smarttelefoner som selges i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer