Snart må alle mobiltelefoner støtte Galileo

Blir påkrevd fra 2022.

NY FORSKRIFT: Fra 2022 må alle smarttelefoner som selges i Norge støtte det europeiske satelittnavigasjonssystemet Galileo. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NY FORSKRIFT: Fra 2022 må alle smarttelefoner som selges i Norge støtte det europeiske satelittnavigasjonssystemet Galileo. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) kunngjorde denne uka en endring i forskriften om radioutstyr.

Mer spesifikt dreier det seg om at at alle smarttelefoner som selges i Norge fra 17. mars 2022 er nødt til å støtte EUs posisjoneringssystem, Galileo.

Hva er Galileo?

Men hva er egentlig Galileo? De fleste nordmenn er godt kjent med GPS. Det er et amerikansk posisjoneringssystem som i utgangspunktet ble laget for det amerikanske militæret, men som også ble tatt i bruk av sivilbefolkningen. Tidligere var det faktisk slik at GPS hadde høyere presisjon for det amerikanske forsvaret enn for resten av folket, noe Bill Clinton satte en stopper for i sitt embete som president på slutten av 90-tallet.

Likeledes har også Russland Glonass og kineserne BeiDou. Galileo er altså det europeiske posisjoneringssystemet som EU står bak, og som er laget for sivilbefolkningen.

Det er brukt rundt 100 milliarder kroner på prosjektet, som har pågått over mange år. Den første test-satelitten ble sendt opp allerede i 2005, og i 2016 ble systemet lansert med 18 satelitter. I løpet av 2020 forventes det at Galileo bruker 30 satelitter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.