Snart må de åpne opp

Ny EU-lov tvinger frem store Apple-endringer.

REGULERES: Hittil har Apples iMessage-tjeneste kun vært tilgjengelig for iPhone-brukere. Snart vil det trolig endre seg. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock
REGULERES: Hittil har Apples iMessage-tjeneste kun vært tilgjengelig for iPhone-brukere. Snart vil det trolig endre seg. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert

Apple har bekreftet overfor EU at de møter definisjonen til en såkalt portvokter i henhold til den nye DMA-forordningen, melder Reuters.

I november i fjor trådte EUs nye forordning om digitale markeder - DMA, eller Digital Markets Act på engelsk - i kraft. Målet med denne er å bidra til en åpen og mer rettferdig plattformøkonomi og hindre atferd som er skadelig for konkurransen og forbrukere.

Sju it-giganter bekrefter

Det er spesielt de største selskapene, som omtales som «portvoktere», som møter nye krav under den nye forordningen.

Alle selskaper som har mer enn 45 millioner månedlige aktive brukere og en selskapsverdi på over 75 milliarder euro kvalifiserer til en portvokter-status.

I tillegg til Apple, har også seks andre teknologigiganter bekreftet at de oppfyller kriteriene. Det dreier seg om Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook), Microsoft, Samsung og TikTok, ifølge Reuters.

EU-kommisjonen vil nå kontrollere dataene som de nevnte selskapene har sendt inn, for så å bekrefte deres portvokter-status innen 6. september. Deretter vil selskapene ha seks måneder på seg til å overholde DMA-reglene.

Må åpne opp iMessage

Ifølge Reuters vil portvokter-selskapene være pålagt å åpne opp sine meldingstjenester slik at brukere kan sende meldinger på tvers av apper.

For Apples del betyr det at iMessage må gjøres tilgjengelig på andre plattformer.

Per dags dato fungerer iMessage bare på iPhone. Det fører til at vanlige tekstmeldinger fra for eksempel Android-brukere dukker opp som grønne snakkebobler, mens meldinger sendt med iMessage blir blå.

Snart må de åpne opp

Ifølge Wall Street Journal har denne forskjellen ført til at unge i USA føler seg presset til å kjøpe iPhone for å ikke havne utenfor.

Risikerer bot

Utover å åpne meldingstjenester, vil Apple også bli tvunget til å tillate app-nedlasting utenfor App Store, for eksempel via tredjeparts-appbutikker eller direkte fra skapernes nettsider.

Apple vil bli tvunget til å tillate at utviklere kan ta betalt for sine tjenester utenfor App Store.

Det har gått rykter om at Apple vil åpne opp for såkalt sideloading av apper som en del av en fremtidig oppdatering av iOS 17 i løpet av begynnelsen av neste år, skriver Bloomberg.

iOS 17 er ventet lansert til høsten sammen med nye iPhoner.

Brudd på DMA-regelverket vil kunne føre til bøter på ti prosent av et selskapets årlige omsetning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer