Snart slipper du dette

Kommer med iOS 17.

DROPPES: Med passnøkler trenger du bare å bruke fingeren eller fjeset for å logge deg inn. Foto: Kirsti Østvang
DROPPES: Med passnøkler trenger du bare å bruke fingeren eller fjeset for å logge deg inn. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til høsten kommer Apple til å slippe en ny versjon av operativsystemene til iPhone, iPad og Mac.

En av de store nyhetene her blir at selskapet endelig introduserer såkalte passnøkler, hvilket i praksis betyr takk og farvel til passordet om man er Apple-bruker.

Fra og med iOS 17, iPadOS 17 og macOS 14 (Sonoma) er det Apple ID-en som vil fungere som inngangsnøkkelen til alle Apples tjenester.

Automatisk tildelt

Så høres det kanskje komplisert ut, men det skal være veldig enkelt å ta i bruk. Ifølge Lifehacker trenger du faktisk ikke gjøre veldig mye etter at du har oppgradert.

Nettstedet skriver at Apple vil tildele en passnøkkel til Apple ID-en din helt automatisk. Denne vil lagres i iCloud-nøkkelringen din med ende-til-ende-kryptering og synkroniseres på tvers av enheter.

Alt du trenger å gjøre for å logge inn i iCloud eller andre kontoer som er koblet opp mot Apple ID-en din, er å verifisere deg med fingeravtrykket eller ansiktsgjenkjenning.

Apple har støttet passnøkler siden iOS 16, men det er først med de kommende oppdateringene at det er støttet på Apples nettsider og at brukerne får passnøklene automatisk tildelt.

Sikrere enn passord

Men hvorfor er passnøkler bedre enn passord?

Du slipper naturligvis å taste inn det lange og kronglete passordet alle tjenester krever at du oppretter, som helst skal bestå av store bokstaver, tall, spesialtegn, tre froskelår og et horn fra en enhjørning.

En passnøkkel er en kryptografisk generert nøkkel som skal være unik til kontoen og enheten den er opprettet fra. Faktisk består den av to separate nøkler, et nøkkelpar.

Den ene er offentlig i appen eller nettstedet du bruker, mens den andre er privat og er bare lagret på din enhet. Nøkkelparet håndterer autentiseringsprosessen mellom din enhet og appen/nettstedet sømløst, ifølge teknologinettstedet PCMag.

Det er ingenting som må huskes fra brukerens side. Du bruker som nevnt biometrisk verifikasjon som fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning for å verifisere identiteten din.

I tillegg blir det vanskeligere for hackere fordi det vil kreve fysisk tilgang til en enhet for å logge inn.

Følger etter Google og Microsoft

For øvrig introduserte Google passnøkler til Google-kontoer i forrige måned. Microsoft har også hatt det en stund.

Inntil videre er det ikke mange andre apper eller nettsteder som støtter teknologien, skriver PC Mag, men det bør komme nå som it-gigantene hiver seg på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer