HEIF vs JPEG

Snart slutter iPhone å lagre bilder i .jpg-format

Apple bytter ut bildeformatet fra og med iOS 11.

NYTT FORMAT: I neste utgave av iOS, iOS 11, bytter Apple fra JPG til HEIF. Foto: Yui Mok / Pa Photos / NTB Scanpix
NYTT FORMAT: I neste utgave av iOS, iOS 11, bytter Apple fra JPG til HEIF. Foto: Yui Mok / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka går Apples årlige utviklerkonferanse, WWDC, av stabelen, og som vanlig ble denne innledet med en hovedtale fra sjefen sjøl, Tim Cook, der han presenterte det som kommer fra Apple de neste månedene.

Til høsten er det versjon 11 av iOS som står for tur, og som da blir å finne på alle iOS-enheter fra og med iPhone 5s, iPad Air, iPad Mini 2 og på alle iPad Pro-modeller.

Nytt bildeformat – HEIF

iOS 11 kommer med en rekke nye funksjoner; også under panseret.

En av dem er at bilder du tar med iPhone-kameraet ikke lenger vil lagres i det tradisjonelle .jpg-formatet, men i det mer moderne formatet HEIF.

HEIF står for High Efficiency Image Format og er laget både for enkeltbilder og bildesekvenser, som da kan lagres i én og samme fil. Det er også mulig å kombinere et stillbilde og en video i den samme fila, som da kan bli en litt mer elegant løsning for Apples «Live photos», der bilder akkompagneres av en liten filmsnutt. Per i dag gir dette to filer; én med bildet og én med videoen.

Men kanskje best av alt er at HEIF-formatet kan gi den samme bildekvaliteten som JPEG, men med halvert filstørrelse.

I kombinasjon med at iPhone-videoer fra og med iOS 11 blir komprimert med HEVC (High Efficiency Video Coding), betyr det at bilder og video vil ta omtrent halvparten av lagringsplassen sammenlignet med eksisterende bilder og videoer.

Dette eksempelet er hentet fra Nokias HEIF-sider, der en liten videosnutt sammenlignes med en tilsvarende i GIF-format. HEIF-kvaliteten er bedre, selv om fila bare utgjør drøye 5 prosent av gif-fila. Foto: Nokia
Dette eksempelet er hentet fra Nokias HEIF-sider, der en liten videosnutt sammenlignes med en tilsvarende i GIF-format. HEIF-kvaliteten er bedre, selv om fila bare utgjør drøye 5 prosent av gif-fila. Foto: Nokia Vis mer

Altså vil du få plass til langt mer bilder og video enn tidligere, både på enheten og i iCloud, om du bruker det. Dessuten vil det gå kjappere å laste opp filene.

Og apropos iCloud har Apple doblet lagringsplassen på den største pakken, slik at du nå får 2 TB lagringsplass til 99 kroner i måneden.

Ikke bare mindre størrelse

Det er ikke bare selve kompresjonen som er mer effektiv med HEIF-formatet. Formatet har også flere fordeler kontra JPG:

  • Nevnt er muligheten for lagre flere bilder i én fil, som en sekvens med hurtigfotografering, ulike eksponeringer (bracketing) og lignende
  • Støtte for gjennomsiktighet (alfakanal), som blant annet er mulig i png-filer
  • Støtte for å legge ved informasjon om bildedybde; typisk på telefoner med to kameraer.
  • Animasjoner og såkalte «cinemagraph»-bilder, der én del av bildet beveger seg og resten er stillestående, skal lagres veldig effektivt med HEIF
  • Avledede bilder, som rotering, beskjæring, overlegg og lignende kan lagres i bildefila slik at de ikke krever ytterligere kompresjon. Dermed kan man altså i én og samme fil legge inn originalbildet og ikke-destruktive redigeringsoperasjoner, som da i etterkant kan slås av og på.

For ordens skyld er HEIF-formatet en standard fra MPEG-gruppen og et ISO-standardisert format, så dette er ikke et nytt og proprietært format fra Apples side.

Er du ekstra interessert, kan du se sammenligninger med JPEG og GIF på denne siden, og du kan se flere bildeeksempler (med filstørrelser) her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer