Royole FlexPai

Sniktitt: Her er verdens første brettbare smarttelefon

Det er en telefon. Det er et nettbrett. På samme tid.

BRETTBAR MOBIL: Amerikanske Royole er først ut med en brettbar smarttelefon. Dette er FlexPai. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BRETTBAR MOBIL: Amerikanske Royole er først ut med en brettbar smarttelefon. Dette er FlexPai. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS: I fremtiden skal alle dingsene kunne rulles sammen og brettes, eller? Det er vanskelig å si, men under elektronikkmessen CES i Las Vegas denne uken, er det spesielt to produkter som får mye oppmerksomhet.

Dørene til messen åpnet i går, og vi var med da folk banet seg frem til Royoles utstillingsbod i håp om en kikk på den brettbare mobiltelefon, FlexPai. LGs plass på messegulvet var også pakket med presse, bransjefolk og vanlig besøkende som blant annet ønsket en titt på den rullbare TV-en.

For oss nordmenn er det amerikanske selskapet Royole, opprettet av to ingeniørstudenter ved Stanford-universitet i 2012, noe ukjent, men de jobber med en del spennende teknologi.

FlexPai er naturligvis trekkplasteret til selskapet under CES. Vi har hørt snakk om brettbare mobiltelefoner i lang tid, men vi har ikke fått en ordentlig titt på en fungerende enhet før nå.

Vis mer Vis mer

Dingsene skal brettes og bøyes

Ser du FlexPai forfra, ser enheten ut som et helt vanlig Android-nettbrett på størrelse med en iPad mini, og du tenker kanskje at det ikke er noe spesielt med den. Men når FlexPai foldes sammen og skjermen kurver rundt, da vet du at det er snakk om en spesiell dings.

Panelet er utviklet av Royole, og det går under navnet Cicada Wing Flexible Display, en riktig munnfull. Hele opplevelsen fra nettbrettmodus til den er brettet sammen, er helt sømløs. I sistnevnte modus kan hver skjermside fungere uavhengig av hverandre, men i tillegg er det en tredje skjermdel i selve kanten som også opererer uavhengig av de andre.

De ulike skjermdelene har følgende spesifikasjoner:

  • Hovedskjerm: 810 x 1440 piksler i 16:9-format.
  • Skjermen på baksiden: 720 x 1440 piksler i 18:9-format.
  • Kantskjermen: 390 x 1440 piksler i 21:9-format.

Vi er litt skeptiske til hvor holdbar skjermen er, spesielt når den er brettet, men ifølge Royole er den nærmest uknuselig. Ifølge selskapets egne tester, bøyes skjermen 200.000 ganger uten slitasje. AMOLED-panelet på 7,8 tommer har en oppløsning på 1920 x 1440 piksler. Bildekvaliteten er bedre enn forventet, men egentlig ikke stort mer enn det og er milevis unna OLED-flaggskipene Galaxy Note 9 og iPhone XS.

På baksiden ser man hengselet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
På baksiden ser man hengselet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Overraskende gode spesifikasjoner

På innsiden sitter det en åttekjerners prosessor fra Qualcomm av typen Snapdragon 855. Royole blir dermed et av de første selskapene som tar i bruk det kommende brikkesettet til selskapet som for øyeblikket er i en heftig rettstvist med Apple.

Flexpai kommer i konfigurasjoner på 128 og 256 GB lagring (6 og 8 GB minne), og hvis ikke det er nok kan man utvide med et minnekort (microSD) på opptil 256 GB.

Kameraet fikk vi dessverre ikke testet ordentlig, og å se fotografier direkte på enheten gir ikke alltid svar på hvor gode bilder den tar. Oppsettet består for øvrig av to sensorer på 16 og 20 megapiksler, og det har støtte for vanlige ting som autofokus, optisk bildestabilisator og blits.

Royole FlexPai kan brukes som et Android-nettbrett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Royole FlexPai kan brukes som et Android-nettbrett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
... Ellers som en smarttelefon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
... Ellers som en smarttelefon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kult konsept, men

Selv om det konseptet er interessant, er vi ikke helt overbeviste over Royole FlexPai. I foldet modus føles enheten litt stor og tykk, og ser ut som en omvendt Surface Book. Ikke at det er noe negativt, altså, Surface Book er lekker, men vi syns ikke FlexPai har den mest elegant løsningen.

Programvaren er Android 9.0 Pie, som er tilpasset til gangs for å kunne kjøre på denne unike enheten med tre skjerminndelinger i den bøyde modusen.

Dessverre virker det ikke som at Royole er helt i mål med programvaren, for det er ikke bare bare å tilfredsstille på tre fronter samtidig, og det skjer mye rart når man bytter mellom modusene. For eksempel apper som bytter plass, eller plasseres oppå hverandre. Programvaren bærer preg av å ikke være helt ferdig.

Og så kommer jo selvsagt spørsmålet rundt prisen. Modellen med 128 GB lagringsplass koster 1.318 dollar, det er nærmere 12.000 kroner. 256 GB-varianten går for 1.469 dollar, som er 12.500 kroner. Så kan man legge på norsk moms og andre ting, og da blir prisen rimelig heftig. Samtidig verserer det rykter om at Samsungs brettbare mobiltelefon blir enda dyrere.

Brettbare mobiltelefoner kan absolutt ha en plass i fremtiden, men det må gjøres og de må dekke et behov. Et behov vi så langt ikke kan se er der.

Har du troen på at brettbare mobiltelefoner blir det neste store?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer