Sniktitt på Samsung Galaxy S5

I videoen over viser Tor Slørdal fra Samsung Norge fram høydepunktene. Les vårt førsteinntrykk av den nye toppmodellen under.

Foto: KIRSTI ØSTVANG
Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samsungs nyeste flaggskip, Galaxy S5, kommer ikke i salg før i april, men på mobilmessa i Barcelona fikk vi anledning til å prøve ut nykomlingen.

Og selv om Samsung ikke finner opp kruttet på nytt med Galaxy S5, så er den likevel litt bedre enn forgjengeren på de fleste områder:

Større skjerm, bedre kamera med raskere autofokus, raskere prosessor og en fingeravtrykksleser er blant de viktigste nyhetene.

Les alle spesifikasjonene her.

Fortsatt plast

Rent fysisk minner Galaxy S5 ganske mye om Galaxy S4. Den er fortsatt laget av plast, men Samsung har forsøkt å piffe opp utseendet med et nytt, prikkemønstret bakdeksel med en overflate som minner om det imiterte skinnet til Galaxy Note 3, bare litt mykere.

Det gjør at telefonen ikke føles fullt så plastaktig som tidligere, men mer solid, og forhåpentligvis vil den heller ikke tiltrekke seg like mange fingermerker.

Designet er ikke like eksklusivt som hos iPhone 5S eller HTC One, men det spiller neppe noen rolle for de store massene som kjøper Samsungs telefoner. Den kommer i flere farger enn før, blå og gull i tillegg til de vanlige svart og hvit, noe som gjør at den fremstår litt mer som "ny".

NY BAKSIDE: Samsung har utstyrt Galaxy S5 med en ny bakside. Det er myk plast som gjør at telefonen ligger behagelig i hånda. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY BAKSIDE: Samsung har utstyrt Galaxy S5 med en ny bakside. Det er myk plast som gjør at telefonen ligger behagelig i hånda. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Tåler en dusj

GUMMIPLUGG: Det blir en ekstra ting å gjøre når du skal sette telefonen på lading, nemlig å fjerne denne pluggen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GUMMIPLUGG: Det blir en ekstra ting å gjøre når du skal sette telefonen på lading, nemlig å fjerne denne pluggen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Galaxy S5 er, for første gang i en Samsung-toppmodell, støv- og vannresistent. Selskapet understreker riktignok at den ikke er vanntett, men du skal kunne putte den i én meter vann i opptil 30 minutter. Så du ha den med i dusjen, kan du faktisk det.

Siden baksiden er et avtagbart deksel, frykter vi at det kan lekke vann inn om man ikke setter det godt nok på, men det gjenstår å se om blir noe problem.

Det er fint å se at det ikke bare er Sony som tilbyr denne egenskapen i en toppmodell, selv om det er litt mer upraktisk å måtte ta av og på en gummibelagt plugg foran ladeporten når man skal lade telefonen.

Heldigvis støtter S5 også trådløs lading.

Les også: Her ser du Nokia-sjokket

Stor og flott skjerm

Galaxy S5 har en litt større skjerm enn forgjengeren, opp fra 5 til 5,1 tommer. Oppløsningen er fremdeles full HD, altså 1920x1200. Ryktene om at S5 skulle få såkalt ultra HD, altså 2560x1440, stemte altså ikke. Det synes vi ikke gjør noe, for det kunne fort ha gått sterkt utover batteritiden.

Skjermen, av typen Super AMOLED, er flott, skarp og fargesterk, akkurat som seg hør og bør i en toppmodell i dag. Pikseltettheten er noe lavere enn hos forgjengeren, ned fra 441 til 432 ppi, men det kunne vi knapt se.

KJAPP: Med en firekjerners prosessor på 2,5GHz og 2GB RAM er Galaxy S5 kjapp i bruk. Den har også LTE, så lynrask mobilsurfing skal ikke være noe problem, forutsett at du har tilgang på 4G. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KJAPP: Med en firekjerners prosessor på 2,5GHz og 2GB RAM er Galaxy S5 kjapp i bruk. Den har også LTE, så lynrask mobilsurfing skal ikke være noe problem, forutsett at du har tilgang på 4G. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


S5 kommer også med ny teknologi som skal tilpasse fargene på skjermen i større grad i forhold til omgivelsene. Hvor godt det fungerer var umulig å se i det dårlige lyset på messeområdet.

Store telefoner kan være vanskelige å håndtere, så vi er glade for at Galaxy S5 ikke har enormt mye større skjerm enn forgjengeren. Skjermplassen er godt utnyttet, og telefonen er ellers tynn og lett, så jeg synes den var enklere å manøvrere med én hånd enn for eksempel Sony Xperia Z1.

Penere brukergrensesnitt

Noe vi liker aller mest med Galaxy S5 er at Samsung har gjort en del opprensking hva brukergrensesnitt angår. Hjemskjerm med ikoner og menyer har en renere, flatere og mer moderne design.

FLATERE IKONER: Nå har også Samsung kastet seg på den flate design-bølgen vi har sett hos konkurrentene i senere tid. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FLATERE IKONER: Nå har også Samsung kastet seg på den flate design-bølgen vi har sett hos konkurrentene i senere tid. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det ser penere ut enn tidligere, synes i hvert fall jeg, selv om det sikkert ikke vil slå an hos dem som helst bare foretrekker ren Android slik Google byr på. Galaxy S5 kommer for øvrig med nyeste versjon av Android, 4.4 KitKat.

Samsung har også fjernet en en del av sin egen programvare. Blant annet har de tatt vekk noen av øye- og luftstyringsfunksjonene, som stort sett bare fremstod som gimmicks. Det var en av våre ankepunkter mot S4, så det er godt å se at selskapet har tatt kritikken til seg.

Men de kunne godt fjernet enda mer programvare. For eksempel vil de færreste ha behov for to nettlesere. Dobbelt opp med apper skaper bare forvirring for vanlige brukere.

VELDIG BLÅTT: Slik ser multitasking-menyen ut på Galaxy S5. Du lukker en app ved å dra den til siden. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VELDIG BLÅTT: Slik ser multitasking-menyen ut på Galaxy S5. Du lukker en app ved å dra den til siden. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Du må bruke minnekort

Dessverre ser det ut til at operatiystemet og medfølgende apper tar opp en del plass. Ifølge Android Central har 16 GB-modellen bare 7,86GB tilgjengelig lagringsplass, noe i hvert fall vi synes blir i minste laget for en toppmodell.

Du kan utvide lagringsplassen på opptil 128 GB med et mikro-sd-kort, men det vil jo naturligvis koste ekstra om du ikke har det fra før.

Her er minnekortet som gir deg 128 GB

S5 kommer også med et større batteri enn forrige modell, opp fra 2.600mAh til 2.800mAh. Det er langt på nær størst i klassen. Sonys nye toppmodell, Xperia Z2, har et batteri på 3.200mAh. Er batterinivået faretruende lavt, kan du ta i bruk en ny "Ultra Power Saving Mode" som skrur skjermen på til svart-hvitt og skrur av en rekke strømkrevende funksjoner.


Funker fingeravtrykksleseren?

ENKELT Å REGISTRERE: Det tar ikke lange tiden å registrere et fingeravtrykk på Galaxy S5. Du drar fingeren ned på hjemknappen en håndfull ganger. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENKELT Å REGISTRERE: Det tar ikke lange tiden å registrere et fingeravtrykk på Galaxy S5. Du drar fingeren ned på hjemknappen en håndfull ganger. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Samsung vil aldri være noe dårligere enn konkurrentene, så Galaxy S5 kommer naturligvis med en fingeravtrykksleser. Den er plassert under hjemknappen, akkurat som på iPhone 5S, men fungerer ikke på helt samme måte.

Du må aktivere den ved å dra fingeren rett ned fra skjermen, og det fungerer ikke fra andre vinkler. Vi måtte bruke noen forsøk før vi skjønte prinsippet, og så lenge man bruker rett metode å gjør det sakte nok, så kommer man rett inn.

Vi synes imidlertid Apple har løst det på en smidigere og mer brukervennlig måte, ettersom man på iPhone 5S bare trenger å holde fingeren på hjemknappen.

Se den i aksjon under:

Samsung har imidlertid lagt inn flere funksjoner, og du skal for eksempel kunne bruke sensoren til å logge inn i visse apper eller beskytte visse innstillinger eller filer (som bilder) på telefonen fra andre. Siden Android er mer åpen enn iOS, kan man jo også forestille seg enda flere muligheter i fremtiden.

S5 kan også måle pulsen din. Du bare legger fingeren på en sensor som sitter ved siden av blitsen på baksiden av telefonen. Den fungerer som lovet, men ikke noe mer enn det. Den vil dessuten være altfor knotete å ta i bruk når man aller helst har lyst til å måle pulsen sin, nemlig på løpetur.

Kommer før påske

Det er selvfølgelig enda mer nytt med Galaxy S5 som vi ikke har rukket å se på her. Ting som ytelse, bildekvalitet, batteritid og de nye helse/treningsfunksjonene er noe vi må komme tilbake til når vi får inn vårt testeksemplar.

Telefonen er utvilsomt en oppgradering fra forrige utgave, om enn ikke enormt. Vi savner kanskje også det "lille ekstra" hva funksjoner angår, selv om den fremstår solid nok over hele linja. At operativsystemet tar så mye av lagringsplass er en uting. Fingeravtrykksleseren var ikke like brukervennlig som vi skulle ønske, men den har potensiale.

Galaxy S5 vil mest sannsynlig bli en salgsuksess uansett, bare fordi den kommer fra Samsung.

Les også: Fullstendig Apple og Samsung-dominans

Telefonen kommer i salg den 11. april i Norge, og veiledende utsalgspris blir på 5.990 kroner.

Samleside: Nyheter fra Mobile World Congress i Barcelona

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer