OnePlus 10 Pro | TEST

Som et olja lyn

Og her får du til og med en kraftig lader med i esken.

TOPPMODELL: OnePlus 10 Pro er selskapets toppmodell i år. Foto: Pål Joakim Pollen
TOPPMODELL: OnePlus 10 Pro er selskapets toppmodell i år. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Da OnePlus slapp sin første telefon i 2014 var oppskriften enkel: Selskapet ville tilby en telefon som utfordret toppmodellene, men til en nesten sjokkerende lav pris, noe som også ble tilfelle for de neste telefonene fra det kinesiske selskapet.

Etter hvert har de vokst seg større, og prisen er ikke lenger like langt under konkurrentene. Årets toppmodell og dagens testprodukt, OnePlus 10 Pro, starter på rett under 10 000 kroner med 128 GB lagring og 8 GB arbeidsminne (RAM), der man kan legge på en tusenlapp ekstra for å øke til 256 GB lagringsplass og 12 GB arbeidsminne.

Med andre ord er prisen mer i tråd med hva konkurrentene ligger på, men fortsatt lavere - eksempelvis er det 1500 kroner under hva Samsung tar for sin S22 Plus. Og der får du ikke en gang lader med i esken.

Lynrask lading

For starter vi med ladingen er det definitivt en av OnePlus-telefonens styrker. Med i esken får du en kraftig lader på 80 watt som kan fullade telefonen på rundt halvtimen, og på et drøyt kvarter hadde vi løftet batteriprosenten fra 8 til 75. Det svært raskt når telefonen i tillegg har et stort batteri med 5000 mAh kapasitet.

80 WATT: OnePlus 10 Pro lader lynrask, og du får med lader i esken. Alltid på-skjermen vi har valgt er for øvrig ganske avslørende og viser deg hvor mange ganger du har låst opp telefonen hittil i dag. Foto: Pål Joakim Pollen
80 WATT: OnePlus 10 Pro lader lynrask, og du får med lader i esken. Alltid på-skjermen vi har valgt er for øvrig ganske avslørende og viser deg hvor mange ganger du har låst opp telefonen hittil i dag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Også trådløst går det kjapt for seg med støtte for 50 watts ladeeffekt. Det krever riktignok at du bruker en SuperVOOC-lader, som OnePlus og søsterselskapet Oppo kaller sin ladeteknologi, der fulladingen da tar 47 minutter - på en vanlig Qi-plate får du inntil 15 watts effekt.

Hva gjelder batteritiden synes vi imidlertid ikke OnePlus 10 Pro utmerker seg. Selv på dager med forholdsvis moderat bruk (rundt 3 timers skjermtid spredt i løpet av dagen) har vi ofte rundt 20 prosent igjen på måleren ved leggetid, så vi opplever at dette er en telefon vi må lade daglig, og en gang i blant allerede i kveldinga.

Selv om det selvsagt ikke er noe kjempeproblem når ladingen går såpass raskt unna som den gjør.

LITE TIL OVERS: Etter fire timers total skjermtid har vi her 13 prosent igjen ved sengetid. Foto: Pål Joakim Pollen
LITE TIL OVERS: Etter fire timers total skjermtid har vi her 13 prosent igjen ved sengetid. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Svært god ytelse

På innsiden av OnePlus 10 Pro bor Qualcomms foreløpig nyeste topprosessor, Snapdragon 8 Gen 1, som vi nok vil se på mange Android-toppmodeller i år.

OnePlus har alltid hatt raske brukermenyer med sitt OxygenOS, og paret med en så rask prosessor og 120 Hz skjerm går alt du gjør på telefonen som varm kniv i smør.

Forbedringene i CPU-ytelsen er imidlertid ikke allverden kontra fjorårets Snapdragon 888, men på grafikkdelen har det skjedd en forbedring.

På spill synes vi prestasjonen ligger over den vi opplevde da vi testet Samsung S22 Ultra med sin Exynos-prosessor. Vi får en ytelse som er helt sammenlignbar med iPhone 13 Pro når vi tar et par matcher i Rocket League Sideswipe, der vi opplevde småhakking på Samsung-telefonen. Det reflekteres også i 3DMark-ytelsestesten, der OnePlus 10 Pro scorer nesten 30 prosent høyere enn nevnte Samsung-telefon - og på nivå med iPhone 13 Pro.

Flott skjerm

Vi skal ikke påstå at OnePlus 10 Pro skiller seg spektaktulært fra konkurrentene utseendemessig, med sine lett buede skjermkanter og frontkamera som er hullet ut i hjørnet.

LYSSTERK: Med maksimal lysstyrke på opptil 1300 nits vises OnePlus-skjermen også godt i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen
LYSSTERK: Med maksimal lysstyrke på opptil 1300 nits vises OnePlus-skjermen også godt i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kameramodulen på baksiden ser definitivt ut til å være inspirert av Samsungs S21 Ultra-modell der den ligger på utsiden av resten av chassiset. Den skal også være beskyttet av keramisk materiale. Som du ser på får du telefonen i to farger her i Norge - den sorte blir nok den mest populære (vi nordmenn er ganske kjedelige der), men vi liker den grønne veldig godt.

TO FARGER: OnePlus 10 Pro får du både i grønn og sort utførelse. Foto: Pål Joakim Pollen
TO FARGER: OnePlus 10 Pro får du både i grønn og sort utførelse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers er resten av baksiden dekket av Gorilla Glass Victus, og det samme er brukt over den 6,7 tommer store skjermen på forsiden. Den er av Amoled-typen og har inntil 120 Hz oppfriskningsrate, men kan, via såkalt LTPO-teknikk, justeres helt ned til 1 Hz for å spare på batteriet dersom det ikke er noe action på skjermen. Ser du for eksempel en film skutt med 30 bilder per sekund, så vil skjermen også settes på 30 Hz.

Oppløsningen er for øvrig på 3216x1440 piksler, som gir en pikseltetthet på 525 per tomme, og maksimal lysstyrke går helt opp til 1300 nits, som er blant de bedre. Den er også fargekalibrert både på 100 og 500 nits, som gjør at du ved lav lysstyrke vil oppleve at fargene allikevel er korrekte.

OnePlus 10 Pro kommer i to farger - grønn og sort, der den sorte har et slags shimmer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
OnePlus 10 Pro kommer i to farger - grønn og sort, der den sorte har et slags shimmer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I det hele tatt er det lite å utsette på skjermen, som er helt på høyde med de beste på markedet. En gang i blant opplever vi at den automatiske lysstyrken blir for lav, men det er fort gjort å dra opp spaken igjen. Ifølge OnePlus vil telefonen lære over tid hvilken lysstyrke du foretrekker i ulike scenarier og justere automatikken deretter.

Vi stusser litt over at OnePlus-telefonen ikke bærer en IP68-sertifisering, som de fleste toppmodeller nå gjør, altså en sertifisering om at de tåler støv og vann. Tidligere har selskapet latt være å sertifisere telefonene fordi det koster «unødvendige» penger, men har hevdet at de allikevel har vært godt beskyttet. Men når fjorårets OnePlus 9 Pro hadde IP68-sertifisering synes vi det er litt snodig at årets modell ikke har det. I USA finnes det én variant av telefonen, som selges av operatøren T-mobile, som er sertifisert. Vi tviler på at akkurat de telefonene er konstruert annerledes enn resten, så det er nok rimelig å anta at den tilfredsstiller kravene, selv uten sertifiseringen.

Trippelkamera

Da OnePlus slapp fjorårets toppmodell, 9 Pro, var det også starten på et samarbeid med den svenske kameraprodusenten Hasselblad. De er nok ikke så kjente for hvermansen som Canon og Nikon, men er blant annet et svært anerkjent merke på mellomformatskameraer med prislapper tilsvarende en kurant bruktbil.

TRE: På baksiden har OnePlus tre kameraer som følger den vanlige oppskriften - ultravidvinkel, vidvinkel og tele. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE: På baksiden har OnePlus tre kameraer som følger den vanlige oppskriften - ultravidvinkel, vidvinkel og tele. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

OnePlus er opptatte av at samarbeidet med Hasselblad handler om mer enn å «kjøpe et klistremerke», og at kameraprodusenten har vært svært delaktig i fargekalibreringen.

I kameraappen får du også tre spesialutviklede filtre fra Hasselblad, inspirert av stilen til et utvalg kjente fotografer. Disse filtrene må du velge før du tar bildet og kan ikke påføres bildene i etterkant.

Ser vi på de tre kameraene på baksiden har de følgende spesifikasjoner:

Ultravidvinkel: 50 Mp, f/2.2, ~14 mm (150˚). 1/2,76" (0,64 µm)
Vidvinkel: 50Mp, f/1.8, ~23 mm, 1/1,43" (1,12 µm), optisk stabilisert
Tele: 8 Mp, f/2.4, ~77 mm (3,3x zoom), 1 µm, optisk stabilisert

Vidvinkelen (det «vanlige» kameraet) og teleobjektivet har nøyaktig samme spesifikasjoner som på forgjengeren 9 Pro.

Men ultravidvinkelen er ny. Og på papiret strengt tatt ikke i positiv forstand - brikkestørrelsen er nemlig vesentlig mindre enn hva den var i 9 Pro – arealet er mer enn halvert. Det muliggjør riktignok bilder med 150 graders synsvinkel, altså fisheye på populærspråket, men da på bekostning av at man ikke kan forvente like god bildekvalitet spesielt i mørkere omgivelser. Og ultravidvinkelen har ikke lenger autofokus og heller ikke noe makrofunksjon, som forgjengeren var ganske god på.

Fisheye-effekten er noe man må aktivere manuelt - som standard beskjærer telefonen ultravidvinkelbildene og korrigerer fortegningen («krumming») i kantene. Og som standard slås fire og fire piksler sammen slik at bildene blir 12,5 megapiksler og ikke 50.

Under kan du se forskjellen på å ta et ultravidvinkel-bilde og aktivere 150-gradersfunksjonen. Som du ser er det også lett å få med fingeren i bildet.

Alle tre kameraene i OnePlus 10 pro kan fange inntil en milliard farger (10 bit), som da vil gjøre at for eksempel fargegraderinger av en himmel da vil ha mindre merkbare sjatteringer. Dette fordrer imidlertid at du tar bilder i heif-format og krever da en skjerm som kan vise så mange farger (telefonen kan det). JPEG-formatet, som da er mer anvendelig, er begrenset til 8 bit eller da 16,7 millioner farger. Du kan også ta bilder i råformat (12 bit) på alle tre kameraene.

Vi liker godt bildene vi får fra OnePlus, i hvert fall i dagslys. Vanskelige motlyssituasjoner håndteres godt, og fargene fremstår stort sett som gode og korrekte.

Vi noterer oss at fargekalibreringen ikke er helt lik på vidvinkelen og ultravidvinkelen, som her:

Men som i fjor - etter å ha tatt en rekke bilder side om side med utvalgte konkurrenter, er det ikke slik at vi føler at Hasselblad-logoen på baksiden løfter OnePlus 10 Pro til et nivå over konkurrentene. Under ser du for eksempel et bilde side om side med Xiaomi 12 Pro, der vi nok må holde en knapp på sistnevnte hva gjelder fargene - med et lett rosa fargestikk på OnePlus-kameraet.

På natten er det også andre som gjør det bedre enn OnePlus. Igjen kan vi sette et bilde side om side med Xiaomi-telefonen der OnePlus-telefonen kommer til kort, med voldsomme mengder lilla lys som ikke er til stede i virkeligheten.

For deg som bruker videofunksjonen mer avansert, finnes det manuelle justeringsmuligheter for lukkerhastighet, ISO, hvitbalanse og den slags, og du kan også skyte i log-format dersom du vil fargegradere videoen senere. Vi synes videokvaliteten blir god fra OnePlus-kameraet og liker også den relativt trinnløse zoomen mens man filmer.

Vi har samlet 30 bilder tatt med OnePlus 10 Pro i dette Google Foto-albumet.

Skyvebryter som på iPhone

OnePlus er oss bekjent den eneste Android-produsenten som har en fysisk skyvebryter som lar deg endre lydløs-modus, altså slik Apple har det på sine telefoner. Der Apple har to valg (lyd og vibrering), har OnePlus tre - lyd, vibrering og helt lydløs.

BRYTER: OnePlus' skyvebryter er til stede på alle selskapets telefoner og lar deg bytte mellom ringing, vibrering og helt lydløs. Foto: Pål Joakim Pollen
BRYTER: OnePlus' skyvebryter er til stede på alle selskapets telefoner og lar deg bytte mellom ringing, vibrering og helt lydløs. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Denne gangen er også fingeravtrykksleseren flyttet noe lenger opp, noe OnePlus har gjort etter tilbakemeldinger fra sine brukere. Om du vil kan du bli med i «red cable club» - et slags brukerforum for OnePlus-eiere - når du tar i bruk telefonen. Der kan man få hjelp, tips, spesialtilbud og den slags.

Til våre fingre er leseren veldig fint plassert, og den er også lynrask til å låse opp telefonen. Om du vil kan du også bruke ansiktsgjenkjenning, men det er da av den enkle sorten som baserer seg på frontkameraet, og som da lettere kan bli lurt enn en variant som skanner ansiktet også i dybden. Den fungerer også langt bedre når det er lyst enn mørkt, men er veldig kjapp - faktisk er det sjelden vi bruker fingeren når vi har ansiktsgjenkjenning aktivert, i hvert fall på dagtid.

Vi liker også godt den haptiske motoren som gir deg en liten vibrering når du trykker på tastaturet, sveiper tilbake og den slags – tydelig og lydløs, og ganske lik følelse som på iPhone. Slik småting hever kvalitetsinntrykket, synes vi.

Hva gjelder lyden ut av de interne høyttalerne er ikke den allverden - nokså spinkel lyd og på ingen måte like fyldig som på iPhone 13-telefonene, for eksempel. Men på linje med de fleste andre.

OxygenOS

OnePlus' Android-brukergrensesnitt kaller de for OxygenOS og er et skall vi alltid har likt godt - det tilfører noen nye funksjoner uten å føles overlesset, og er samtidig kjapt og smidig i bruk. Det skal riktignok sies at selv om telefonen kommer med Android 12, så virker det som om grensesnittet er bygget på Android 11, blant annet der telefonen mangler automatisk justering av farger basert på bakgrunnsbildet og den slags, som er blant nyhetene i Android 12.

En ting vi liker godt er muligheten til å tilordne inntil fem snarveier direkte fra fingeravtrykksleseren. Du holder den bare videre inne når telefonen er låst opp, og kan da kjapt hente frem Coop-medlemskortet, ringe kona, starte navigasjon hjem, sjekke overvåkingskameraet eller hva det måtte være - snarveier som ikke bare åpner apper, men enkelte funksjoner i dem. Du kan se oss demonstrere det på OnePlus 9 Pro her:

Her finnes også mulighet for å skille mellom jobb og fritid, slik at ikke jobbmailen tikker inn som varsler lørdag kveld, du kan ta skjermbilder ved å dra tre fingre nedover eller halvere bildet ved å dra fingeren ned langs bunnen av skjermen. Og du kan tegne en O på låst skjerm for å åpne kameraet direkte, eller pause musikken ved å dra to fingre ned. Du finner en drøss slike funksjoner om du dykker ned i innstillingsmenyene.

Funksjonen «The Shelf» kan vi styre vår begeistring for, som vises om du drar fingeren ned fra øverste høyre hjørne. I praksis er det en slags ekstra hjemskjerm kun med moduler (widgets), slik at du kan ha værmelding, notater, databruk, skritteller, musikkspiller og den slags liggende der. Den føles noe unødvendig, og det kan være irriterende å trekke ned den i stedet for varslingene (spesielt aktuelt for dem som holder telefonen i høyre hånd, vil vi tro), men den kan eventuelt skrus av.

Det finnes også mange muligheter til å tilpasse utseendet, både med tanke på fargevalg i menyer, to ulike dark mode-innstillinger (sort eller grå bakgrunn), muligheten til å endre form på app-ikonene, bytte font og mer til.

Ellers lover OnePlus tre Android-oppdateringer og fire år med sikkerhetsoppdateringer denne gangen. Til sammenligning lover Samsung fire oppdateringer og fem år med sikkerhetsoppdateringer på S22-serien.

Men noe skurrer litt!

Vi har vært litt usikre på hva vi gjør med denne seksjonen i testen, for det er vanskelig å si om det er OnePlus' feil eller ikke, men vi har opplevd unormalt mye ustabilitet med enkelte apper de fire ukene (!) vi har brukt OnePlus 10 Pro. Og ikke hvilke som helst apper heller.

Her er noen eksempler:

  • Facebook-appen krasjer ofte, særlig når vi ser på kommentarer under et innlegg og sveiper tilbake til feeden igjen, men noen ganger også brått når vi skroller gjennom feeden. Selv ikke etter siste oppdatering av appen har det blitt bedre. Ofte topper Facebook-appen lista over det som har brukt mest batteri også, selv om vi via innstillingene har slått av bakgrunnsaktiviteten.
  • En gang i blant står bare Google Foto-appen og henger på logo-skjermbildet når vi starter den. Det hjelper ikke å drepe appen og prøve på nytt. Det som hjelper er å vente lenge nok til at den krasjer og så starte den på nytt. Og mens man venter på det, oppleves telefonen ustabil, der man ikke får trykket på app-ikoner og lignende.
  • Noen ganger når vi trykker på Snapchat-varsler, får vi bare opp en helt sort skjerm, men når vi går tilbake og inn i appen igjen har vi allerede «lest» meldinga slik at den er borte. Det er irriterende å måtte spørre hva folk skrev eller bare gå glipp av bilder, så etter hvert lærer man seg heller å åpne appen enn å trykke på varslene.
  • Det hender seg at panelet for avspilling (den nederste delen i appen) forsvinner fra Spotify (og låseskjermen) selv om musikken fortsatt spiller, slik at vi må drepe appen og starte den på nytt for å få kontroll på musikken igjen. Når vi hører musikk og noen ringer, starter ikke musikken igjen etterpå før vi åpner Spotify-appen.
  • Volumet på musikken i Spotify varierer underveis i en sang og senkes gjerne noe etter et høylytt parti - på de samme stedene i sangene hver gang. Vi opplever det med flere sanger og flere par ørepropper - også tilkoblet lydanlegget i bilen, men ikke om vi bruker andre telefoner eller datamaskiner. Og det er i hvert fall irriterende.

Hvem som har skylda for slike ting – om det er bugs i OnePlus' programvare eller appene som kunne ha vært kodet enda litt bedre – er vanskelig å si, men uansett har vi ikke opplevd lignende problemer på andre Android-telefoner, eller på iPhone for den saks skyld. Derfor blir det uansett en ulempe knyttet til denne telefonen.

Konklusjon

Fremdeles er det mye å like med OnePlus' toppmodell - den har en super opplevd ytelse, virker solid bygget, har en flott skjerm, lynrask fingeravtrykksleser og et grensesnitt vi liker godt, med mange gode funksjoner. Og du får med en svært rask lader i esken på hele 80 watt, som fullader telefonen på rundt halvtimen. Ja, til og med et enkelt deksel også.

Kameraet gjør det jevnt over godt, med gode farger og eksponeringer, samt meget god videokvalitet med ganske trinnløs zoom. Ultravidvinkelen oppleves dog et par hakk svakere enn før, og det er ikke telefonen som tar de beste bildene når mørket faller på.

Vi blir heller ikke alt for imponerte av batteritiden, som typisk er en hel dag for vår del, men ikke noe mer, og så må det også nevnes at vi har opplevd en del app-trøbbel med denne telefonen som vi ikke opplever på andre telefoner, og som trekker helhetsinntrykket ned.

Og det gjør at vi til slutt lander på en firer på terningen til OnePlus denne gangen – faktisk første gang en OnePlus-telefon får mindre enn fem på terningen på DinSide. Det blir stadig tettere kamp i toppen, og da er det ikke så mye som skal til for å havne litt bakpå.

Men det kanskje største problemet for OnePlus' nye toppmodell er at vi langt på vei foretrekker fjorårets OnePlus 9 Pro over denne, hvis prislapp i disse dager ligger godt under.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer