Sonos Move

Sonos lanserer utendørshøyttaler

Selskapets første med Bluetooth og oppladbart batteri, som skal holde festen gående i rundt ti timer.

SONOS MOVE: Tre nyheter fra Sonos - en portabel høyttaler med Bluetooth og innebygget batteri. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SONOS MOVE: Tre nyheter fra Sonos - en portabel høyttaler med Bluetooth og innebygget batteri. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

BERLIN: Sonos Move er den første høyttaleren fra selskapet med Bluetooth og kan brukes når den ikke er koblet til Internett. Det er også den første Sonos-høyttaleren med innebygd batteri.

Move har selvsagt også WiFi-støtte som de andre produktene i Sonos' portefølje, og du kan sette den opp i et rom i Sonos-appen. Dette betyr samtidig at den kan settes opp i multirom, men også som stereopar med andre Sonos-høyttalere. For eksempel kan du bruke Move og Ikea Symfonisk som et stereopar.

Bluetooth gjør derimot Move til en mer allsidig høyttaler fra Sonos ved at den ikke behøver å være tilkoblet Internett for å fungere. Du kan koble mobilen, PC-en og nettbrettet ditt direkte til Move uten å gå via oppsettet i Sonos-appen, som seg jo hør og bør for en utendørshøyttaler.

Nytt design

På de lekkede bildene vi så i forkant av lanseringen, kunne det se ut til at Move var på samme størrelse som One, men utendørshøyttaleren er faktisk både høyere og bredere med ovalt design.

På baksiden har Sonos plassert et integrert håndtak slik at du enkelt kan bære Move med deg (vekt: 3 kg) og tre knapper for henholdsvis å skifte mellom WiFi og Bluetooth, for å slå høyttaleren av og på og en synkroniseringsknapp.

Sonos forteller at de har tenkt mye på designet under utviklingen av den portable høyttaleren, ettersom den skal fungere like godt ute som inne. Den er IP56-sertifisert, som betyr at den er både støv- og vannavvisende. Så den tåler litt regn og å bli sølt på, men ikke mer enn det.

Move består av to klasse-D-fortsterkere, én midwoofer og én diskanthøyttaler sammen med et basselement, som er ganske tilsvarende Sonos One og Ikea Symfonisk, men med et litt annerledes oppsett.

Integrert håndtak. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Integrert håndtak. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lyden skytes fra toppen og nedover i en bølgeleder, eller «waveguide» om du vil. Dette visstnok for å optimalisere lyden for utendørsbruk og at den låter likt fra alle sider.

Og hvordan er lyden? Førsteinntrykket er at Move låter veldig godt med mye dybde og bass samtidig som det har det balanserte lydbildet vi er vant med fra Sonos. Vi merket også hvordan den automatiske TruePlay-løsningen fungerte, og det gjorde den godt. Dog var dette selvsagt et scenario satt opp av Sonos, så vi er nødt til å lytte selv under egne og andre omgivelser før vi faller en endelig dom.

Utskiftbart batteri

For første gang slipper Sonos altså et produkt med innebygd batteri. Selskapet forteller oss at batteritiden ved musikkavspilling er på ti timer, men at Move også har en energieffektiv dvalemodus som gjør at høyttaleren kan gå fem dager mellom hver lading.

I denne modusen bruker Move så vidt batteri, men skal aktiveres øyeblikkelig når du starter å spille av en sang på den.

Ladingen skal ta opptil tre timer fra 0 til 100 prosent, men de første 50 prosentene gjøres unna på rundt en time.

Sonos lanserer utendørshøyttaler

Uansett er det fullt mulig å la Move være dokket til laderen til enhver tid. Sonos forteller at ladingen slutter når batteriet er fullt og at Move da drives av laderen - dette for å skåne batteriet, som for øvrig kan byttes ut.

Sonos har planer om å selge et ekstra batteri, men det er ikke tilgjengelig ved lanseringen og kommer i stedet ved en senere anledning.

Nestegenerasjons TruePlay

Nyere Sonos-høyttalere som Beam og One har TruePlay, som er en Sonos-utviklet teknologi for å tilpasse lyden fra høyttaleren til rommet den befinner seg i.

TIl nå har TruePlay-oppsettet fungert ved at høyttaleren spiller av noen lyder mens du går rundt i rommet og veiver på en iPhone. Mikrofonen på telefonen plukker opp lydene, og lydbildet på høyttaleren tilpasses deretter.

For øvrig forteller Sonos oss at årsaken til at TruePlay ikke er tilgjengelig på Android-enheter, er fordi iPhone-modellene har samme mikrofon, men siden de varierer mellom Android-produsentene blir det vanskelig å utvikle en løsning som fungerer med alle.

Dette problemet er borte med automatisk TruePlay på Sonos Move, som betyr at du ikke lenger behøver en ekstra enhet for å tilpasse lyden. Move bruker de integrerte mikrofonene for å lytte til lyden som kommer fra høyttaleren, og gjør justeringer deretter.

Dette skjer automatisk, også når du flytter, den ettersom Move har sensorer som oppdager når høyttaleren flyttes på. Automatisk TruePlay fungerer både utendørs, Move er tross alt designet for å brukes ute, men også innendørs.

Sonos viste også frem innsiden av Move. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Sonos viste også frem innsiden av Move. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sonos Move i korte trekk:

 • WiFi, Bluetooth 4.2 og AirPlay 2
 • Automatisk TruePlay
 • Støtte for Google Assistent og Amazon Alexa
 • 10 timer batteritid ved musikkavspilling
 • Opptil fem dager battertitid i dvalemodus
 • Lader fra 0 til 100 prosent på 3 timer
 • 0 til 50 prosent på 1 time
 • Vekten er på 3 kilo
 • IP56-sertifisering: IP5X støvbestadig og iPX6 vannavvisende
 • Kan benyttes ved temperaturer mellom -10 og 55 grader
 • Prisen er 3999 kroner
 • I salg 24. september

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer