
Sony Ericsson satte i sin tid standarden med T68 og den umiddelbare oppfølgeren T68i – som var blant de aller første telefonene med fargeskjerm og såpass rik funksjonalitet. T68i ble en velfortjent suksess, og det samme gjelder også den fantastiske proffmobilen P800, som kom tidligere i år.
T610 er på mange måter en direkte oppfølger til T68i, en mellomklassetelefon som kombinerer design, form og masse funksjonalitet. Og i tillegg har den en pris det går an å leve med.
En titt på spesifikasjonene viser at det er ikke noen mobilrevolusjon vi snakker om her, men den er likevel stappet av funksjoner: innebygd kamera, fargeskjerm med 65.000 farger, støtte for MMS, e-post, GPRS, WAP 2.0, polyfoniske ringelyder, Bluetooth, organisator-funksjoner og alle andre funksjoner en bruker måtte trenge. Det er nå også mulig å laste ned Java-programmer i tillegg til Sony Ericssons egne Mophun-spill.
Størrelsesmessig er T610 omtrent lik T68i. Med andre ord en meget håndterlig mobil, som veier greie 92 gram.
Når det gjelder utseendet, synes vi T610 er meget attraktiv. Det er imidlertid delte meninger om dette, og vi har møtt flere som ikke har sansen for telefonens stil. Det er egentlig opp til deg å bedømme. Sony Ericsson har satset på rette linjer og kontraster, og fronten av telefonen domineres av den store skjermen. Under skjermen finner vi menyknappene og joysticken (av samme type som i T68i), og på sidene finner vi knapper som aktiverer kameraet, justerer volumet og skrur på nettleseren.
Lekre menyer
Sony Ericsson har jobbet en del med menysystemet, og resultatet er faktisk noe av det nydeligste vi har sett. De har virkelig klart å utnytte skjermens mange farger og bruke dem i grensesnittet. Ideen er ikke ny – hovedmenyen består av en rekke lettforståelige ikoner, og klikker du på disse kommer det tekstbasert navigasjon. Blant valgene er de naturlige funksjonene som anropsliste, telefonbok og meldinger, og i tillegg kan du raskt gå på nettet, aktivere kameraet eller bla gjennom lyder og bilder.
Sony Ericsson har alltid skjønt det med å personliggjøre menyene, og T610 er intet unntak. Du kan forandre på fargeskjemaer, såkalte layouts, og grensesnittet blir faktisk seende temmelig annerledes ut.
Kamerafunksjonaliteten er temmelig lik andre telefoner som har kamera innebygd, du bruker skjermen som søker og trykker inn joysticken eller kameraknappen på siden for å ta bildet. Du får da valget mellom å lagre eller forkaste bildet. Videre kan du sende det som MMS, e-post-vedlegg, via Bluetooth eller IR, bruke det som bakgrunn eller knytte det til en kontakt. Det følger også med et lite bildebehandlingsprogram som lar deg legge på effekter eller tekst.
Det største problemet med kameraet er at den maksimale oppløsningen på bildene er 288x352 piksler, altså en god del mindre enn VGA-bildene de fleste andre kameramobilene klarer å ta.
Du kan også lage dine egne ringetoner takket være et enkelt program. Der får du sette sammen trommer, bass og andre instrumenter, og resultatet er selvsagt begrenset men like fullt underholdende. Lydkvaliteten på de polyfoniske ringetonene er også meget bra, men hvorfor insisterer Sony Ericsson på at lydene må begynne å ringe svært lavt for så å øke i volum? (Nei, det går faktisk ikke an å endre). Det er for øvrig nå også mulig å bytte lyd for innkommende meldinger, noe som ikke gikk på Sony Ericssons telefoner før.
Brukervennlighet

Vi har allerede sagt at telefonen er ganske liten og lett, og at den ser bra ut. Går dette utover brukervennligheten?
Vi synes knappene er gode, selv om vi har kjent bedre. Det går fint å skrive SMS-meldinger med dem, og responsen er bra nok. Det er litt dumt at det ikke går an å programmere sideknappen til å utføre andre funksjoner enn å aktivere nettleseren.
Menyene er som sagt også svært pene, og også brukervennlige. Av og til kreves det mange tastetrykk for å utføre visse funksjoner, for eksempel sende en SMS, men det er i hvert fall lett å finne frem til de menyvalgene man trenger.
T68i har vært kritisert for trege menyer. Det er ikke lenger et problem i T610 og navigasjonen går lynraskt. Med unntak av SMS – T9 ordboken er fremdeles noe treg, selv om hastigheten er forbedret i forhold til T68i.
Skjermen, som kan vise 65.000 farger, er blant de fineste vi har sett. Så lenge du bruker den innendørs – den tåler nemlig ikke sterk sollys spesielt bra. Den passer uansett ypperlig til å vise bilder, og som sagt utnytter også menysystemet skjermens muligheter.
Ett problem vi er nødt til å påpeke er at minnet er relativt begrenset. Kun 2 MB er tilgjengelig, og det blir fort fullt hvis du tar mange bilder og laster ned ringelyder, Java-spill eller layouter.
Batterilevetiden skal også ligge på 315 timer i standby, men vi erfarte at telefonen varte i rundt to døgn med vanlig bruk. Vi har imidlertid ikke hatt muligheten til å teste batteriet mer ekstensivt.
Det har også vært mye snakk om det beryktede støyproblemet (susing i høyttaleren), men de norske eksemplarene av telefonen skal være frie for dette.
Konklusjon
Det er ikke stort mer å si om T610 enn at det er noe av det beste du får kjøpt per i dag. Den er komfortabel og lett å bruke, stilig og har omtrent alt av aktuelle funksjoner. Rett og slett den mest komplette mobiltelefonen akkurat nå, med unntak av rene proffmodeller som Sony Ericssons egne P800.
Viktigst av alt – SE har valgt en ganske aggressiv prising, og du trenger ikke å betale mer enn ca. 3.600 kroner (uten abonnement). Du får da virkelig mye telefon for pengene!