Sony Xperia Go

Når hadde du sist kontakt med din indre friskus? Skjedde det ganske nylig vil denne Sony-mobilen leke litt røft med deg.

LITT TØFF I TRYNET: Sony Xperia Go tåler mer av både vann og støv enn en iPhone eller en Samsung Galaxy S III, for ikke å snakke om at prisen er betydelig lavere. Foto: Øivind Idsø
LITT TØFF I TRYNET: Sony Xperia Go tåler mer av både vann og støv enn en iPhone eller en Samsung Galaxy S III, for ikke å snakke om at prisen er betydelig lavere. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av reklamevideoene som ledsager lanseringen av Sony Xperia Go viser med all tydelighet hvem denne mobilen er ment for: kløner. Sirkusklovn-snubler-i-sine-egne-vitser-kløner, som velter dyre vaser i et glassmagasin, eller som glemmer at mobilen ligger i buksa idet den slenges i vaskemaskinen, eller som slenger den oppi bollen med mel når den egentlig skulle havne i hendene til samboeren.

De klønene finnes det mange av, så salgspotensialet bør være betydelig. Xperia-seriens siste medlem (serien teller forøvrig noe slikt som tjueåtte modeller per dags dato) skal altså tåle litt ekstra, og det er en bra ting. Moderne smartmobiler har en lei tendens til å gi seg for godt uten å ha møtt særlig større motstand enn et parkettgulv eller en litt for aggressiv hund, men Xperia Go skal tåle både fukt/vann og støv usedvanlig bra.

Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø Vis mer

Pass på åpningene

Sony påstår endog at mobilen har den "høyeste vann- og støvmotstandsdyktigheten av alle smartmobiler", også kjent som IP67. Dette tallet betyr blant annet at mobilen skal tåle å bli senket i vann ned til én meters dybde, samme nivå som Motorola Defy.

Sony Xperia Go

 • Operativsystem: Android versjon 2.3.7
 • Skjerm: 3.5 tommers "Reality Display"
 • Oppløsning: 320 x 480 piksler
 • Prosessor: 1GHz NovaThor U8500
 • Internminne: 8GB
 • Arbeidsminne (RAM): 512MB
 • Minnekort: micro-SD opptil 32GB
 • Kamera bak: 5MP med autofokus og multifokus, HD-video (720p)
 • Kamera foran: Nei
 • Batteri: 1305 mAh
 • Vekt: 110 gram
 • Størrelse: 11.10 x 6.03 x 0.98 cm
 • Go har også ripefri skjerm, og en svært hendig størrelse. Noen vil sikkert finne på å kalle den liten, og det er ikke helt feil, til tross for skjermstørrelsen på 3.5 tommer. Den føles svært lett i hånda - mobilen veier usle 110 gram -, og den meget behagelige, litt ru baksiden gjør at Go hviler utmerket i hånda.

  Ulempen med å gjøre en mobil støv- og vannsikker er at alle åpninger, innganger og utganger må dekkes til og sikres på et eller annet vis. I dette tilfellet skjer det gjennom små plasthetter, som dekker USB-koblingen på høyre side, og hodetelefonutgangen på venstre side. Det er ikke snakk om rare ulempen for USB-bruk, men kobler du til og fra hodetelefoner ofte kan dette bli et ørlite irritasjonsmoment.

  Beskjeden oppløsning

  HUSK DENNE: Plastbeskyttelsen på hodetelefonutgangen må av hver gang du skal høre på musikk eller radio. Du bør huske å sette den på igjen hvis du har tenkt å bruke mobilen slik den er ment å brukes: litt røft. Foto: Øivind Idsø
  HUSK DENNE: Plastbeskyttelsen på hodetelefonutgangen må av hver gang du skal høre på musikk eller radio. Du bør huske å sette den på igjen hvis du har tenkt å bruke mobilen slik den er ment å brukes: litt røft. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Skjermen er verdt et ekstra avsnitt, men ikke fordi den vekker oppsikt. Tvertimot. På budsjettmobiler (Xperia Go koster rundt 2.400 kroner) skal en som vanlig ikke forvente bakoversveis når en teller piksler, så når vi får vite at Go har 480x320 av dem er alt som det
  skal være. Faktisk er det samme oppløsning som på de tre første iPhone-mobilene, og selv om overgangen fra høyoppløselig retinaskjerm til beskjeden Go-skjerm er et lite sjokk de første minuttene, er skjermen lyssterk og relativt behagelig å se på, uten at den imponerer.

  Nesten som vanlig med endel Android-mobiler er ikke alt helt klart ut av eska. Xperia Go sto blant annet ikke innstilt på norsk tastatur (dette måtte vi gjøre selv), og av en eller annen grunn klarte ikke Sony-mobilen å sette opp Gmail-e-post-kontoen automatisk. Dette er første gang vi opplever på lang, lang tid. Ordboka er heller ikke like stø mens en skriver meldinger eller annen tekst (en ordbok som konsekvent ikke retter "gjøee" til "gjøre", men tvertimot blir stående på "gjøee" oppleves ikke alltid like pålitelig), det liker vi dårlig.

  En overvekt av rimelige Android-enhter kjører en eldre versjon av Googles operativsystem for mobiltelefoner og nettbrett, slik er det også med Xperia Go. Her finner du "bare" versjon 2.3, men ifølge Sonys norske presseskriv kan Go oppgraderes til versjon 4.0, altså Ice Cream Sandwich (som i Norge burde fått navnet Kjøttkaker Med Brun Saus, gitt at vi har så dårlig vær og aldri får spist iskremsandwicher). Når det skjer vet vi derimot ikke, så hvis du insisterer på at nestsiste versjon av Android skal være installert, er ikke dette en mobil for deg. Sony har forsåvidt gjort noen designgrep som gjør at deler av det grafiske uttrykket likner på Ice Cream Sandwich, men det er rent overflatisk, og har ikke så veldig mange funksjonelle konsekvenser.

  Rask nok

  Navigasjon gjennom menyer og bevegelse fra ett vindu til et annet og liknende, går i hovedsak imponerende hurtig. Xperia Go har en 1GHz såkalt tokjerneprosessor på innsiden, og vi opplever få forsinkelser ved vanlig bruk. Ytelsesmessig er det langt opp til de aller raskeste (og dyreste) smartmobilene som kjører Android (se resultat av ytelsestestene i boksen til høyre), Xperia Go scorer cirka halvparten av det formel 1-mobiler som , HTC One X og LG Optimus 4X.

  Foto: Øivind Idsø
  Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Nedlasting og oppdatering via app-butikken Google Play går tregere enn vi hadde forventet, og overgangen fra LGs allerede nevnte Optimus 4X (som vi nylig hadde inne til test) er brå og brutal. Dette blir likevel som å sammenlikne epler og pærer og appelsiner, ettersom 4X koster nesten 2X mer enn Xperia Go.

  Som med de andre ferskere mobilene i Sonys Xperia-serie, får du også her med et Swype-liknende Sony-tastatur, hvor du drar fingeren mellom de virtuelle skjermtastene for å skrive et ord, i stedet for å løfte dem mellom hver bokstav. Det fungerer, som på Xperia U som vi også nylig testet, utmerket også her, selv om vi fortsatt skulle ønske at vi slapp å trykke "mellomrom" mellom hvert ord. Automatisk mellomrom er stort sett alltid å foretrekke.

  Pussige feil i nettleseren

  Nettleseren kunne vi ønsket var ørlite raskere. Den bruker i litt for lang tid på endel tyngre nettsider, og med såpass lav skjermoppløsning vil du også merke at ingresser og liknende kan bli vel smått, og nesten uleselig hvis ikke du zoomer lenger inn på sida (sjekk for eksempel NRKs mobile nettsider).

  Det finnes heldigvis alternative nettlesere på Google Play, selv om du nok ikke vil oppleve dramatiske forskjeller på innlastingshastigheten.

  Pussig nok er den pussige feilen vi oppdaget under testing av Xperia U fortsatt her: Nettsidene til blant annet de to britiske avisene Guardian og Daily Mirror er fortsatt ikke kompatible med Sonys mobile nettleser. Det eneste som dukker opp er HTML-kode. Det kan være hyggelig nok det hvis en driver med sånt, men de fleste vil finne feilen irriterende - og altså pussig. Dette er de eneste mobilene vi kjenner til hvor sidene ikke lastes skikkelig, men vi tør ikke fordele skyld sånn helt uten videre.

  Veldig bra kamera

  Av og til er det bare store bokstaver og utropstegn som kan formidle følelsen av overraskelse godt nok, og hadde det ikke vært for at vi er dannede mennesker med en tross alt ganske reservert holdning til den slags, skulle vi slått skikkelig på stortromma. Xperia Go tar nemlig overraskende gode bilder, ikke minst prisen tatt i betraktning.

  RU BAKSIDE: Det er vanskelig å formidle baksidematerialet på Xperia Go ved hjelp av bilder, men det er godt å holde i. Foto: Øivind Idsø
  RU BAKSIDE: Det er vanskelig å formidle baksidematerialet på Xperia Go ved hjelp av bilder, men det er godt å holde i. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Fem-megapikselkameraet har naturligvis autofokus og LED-blits, i tillegg til videoopptak i HD (720p). Gode spesifikasjoner betyr derimot lite hvis ikke linsa og bildebehandlingen følger opp, og
  det gjør de her. Bildene blir i hovedsak skarpe, balanserte og fokuserte, og det skal veldig mye til før du klarer å "velte" et fint motiv fordi mobilen blir for treg. Det er dessuten mulig å ta bilder i løpet av sekunder, selv når mobilen er låst, gjennom å sveipe skjermlåsen i motsatt retning av hva som er tilfelle når en låser opp mobilen helt. Dette er ikke unikt for Xperia Go, men det er verdt å nevne at det fungerer utmerket.

  Når vi henter opp bildene vi har tatt på en dataskjerm er det ikke så vanskelig å se at Sony spriter opp bildene ørlite, blant annet gjennom litt ekstra fargemetning, og vi liker ikke så godt de små tegnene til rødskjær i bildet som vi har sett på enkelte innendørsbilder. Videoopptakene liker vi på den annen side godt. De framstår som betydelig bedre enn vi har sett på endel andre telefoner med HD-opptak, med fine, mettede farger, få tegn til for kraftig komprimering og skarp gjengivelse.

  Det er også mulig å bruke digital bildestabilisering mens en filmer, en funksjon Sony ser ut til å ha fått dreis på. En ser riktignok tendenser til "bølger" i bildet når en panorerer fra side til side, men stabiliseringen fjerner den verste, kvalmefremkallende ristingen som mange opptak gjort med mobiltelefoner lider under.

  Du kan se bilder tatt med Xperia Go i dette albumet:

  Last ned bildeeksempler i full størrelse her: 1, 2, 3, 4.
  Last ned HD-video tatt med Go her: video (49MB).

  Videoavspilling - batteritid - samtalekvalitet

  Til tross for tokjerneprosessoren på 1GHz, er ikke videoavspilling området der Xperia Go briljerer mest. For all del, den klarer spille av alle videofilene vi testet med 720p-oppløsning, det vil si den laveste HD-oppløsningen, men svikter derimot helt på full HD-videoer (1080p). Det er ikke så rart, og ikke så mye å trekke for gitt prisen på mobilen. Det er grenser for hva en kan forvente når en betaler drøye 2.000 kroner.

  Skjermoppløsningen på 480x320 gjør derimot sitt til at dette aldri blir noen stor opplevelse, men det skal godt gjøres å få video på så liten skjerm til å blomstre.

  Batteritiden er derimot bra, spesielt hvis du klarer skru av alle Android-funksjonene som bruker strøm unødvendig, og du bør fint klare deg gjennom dagen og døgnet uten lading. Samtalekvaliteten har vi heller ikke så mye å utsette på, selv om mellomtonen virker ørlite svak. Det kan by på utfordringer for enkelte i situasjoner med mye støy, men det er forsåvidt nok av volum å gå på, så det bør gå greit for de fleste.

  Konklusjon

  Hvor mange Xperia-mobiler trenger vi? Det er et retorisk spørsmål, så du behøver ikke svare. Med Xperia Go forsøker Sony å treffe de litt ville og gale hjemme, eller de som simpelthen bare roter noe veldig med mobilen sin. Mister den i vannet, har den i lommen sammen med de aller skarpeste nøklene fra nøkkelknippet, baker den inn i bolledeigen og så videre.

  AKKURAT PASSE TYNN: Eller tykk, om du vil. Xperia Go ligger godt i hånda. Foto: Øivind Idsø
  AKKURAT PASSE TYNN: Eller tykk, om du vil. Xperia Go ligger godt i hånda. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  De vil nok bli fornøyde, så lenge de klarer holde plasthettene som dekker USB-tilkoblingen og hodetelefonutgangen lukket når de ikke er i bruk, og så lenge de ikke rives av (opp med hånda alle de som har barn i huset). Det er gode grunner til å nevne dette, for du kan ikke forvente å få medhold i eventuelle garanti- eller reklamasjonssaker hvis én av disse to lukene ikke er skalket helt. Akkurat det er nok grunnen til at Sony av og til minner deg på å sjekke plasthettene ved oppstart.

  Når alt det er sagt: Dette er en fin-fin mobil. Skjermen kommer ikke til å gi noen bakoversveis, men duger likevel, og selv om nettleseren sliter litt i motbakke til tider, har en den veldig bra kamera, den ligger svært godt i hånda, du merker nesten ikke at du har den med på grunn av vekta, og den skal etter planen få Android 4.0 i løpet av høsten (antar vi).

  Prisen er også hyggelig, selv om Android-mobiler til rundt to tusenlapper ikke er så eksotisk som det en gang var. Vanligvis ville en mobil som dette havnet på en sterk og fin firer. Prisen er selvfølgelig hyggelig, men Android-mobiler til rundt 2.000 kroner er ikke så eksotisk som det en gang var. Femmeren får den i hovedsak på grunn av kameraet - budsjettmobiler som tar gode bilder er nemlig fortsatt en sjeldenhet, og det fortjener Sony belønning for.

  Flere ferske mobiltester

  Testresultat

  Sony Xperia Go

  Lyssterk skjerm, relativt rimelig, ganske rask, lett, ligger godt i hånda, batteritida, veldig bra kamera, tåler vann og støv ekstra godt, Swype-aktig tastatur

  Plasthettene som beskytter USB-tilkobling og hodetelefonutgang, gammel versjon av Android, småtreg nettleser, samtalekvaliteten ørlite under pari, ordbok som roter litt


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer