Filme med mobil:

Sonys nye bildebrikke åpner for supersakte video

Ett sekund opptak på mobilen blir til 40 sekunder video.

DETALJRIKE OPPTAK: Sony ønsker å gjøre ekstremt sakte film i høy oppløsning til noe alle kan ta opp - på mobiltelefonen. Skjermbilde: Sony/YouTube
DETALJRIKE OPPTAK: Sony ønsker å gjøre ekstremt sakte film i høy oppløsning til noe alle kan ta opp - på mobiltelefonen. Skjermbilde: Sony/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert sett dem mange ganger, videoopptak av vannballonger som sprekker og flasker som knuser - i svært sakte film. Det gir et fascinerende innblikk i hva som egentlig skjer når øyne og hjernen vår ikke helt klarer å henge med.

Kameraene som brukes i de mest saktegående filmene koster gjerne flere hundre tusen kroner, men de senere årene har de fleste mobiler og lommekameraer også fått mulighet for videoopptak i sakte film, om enn i noe enklere innpakning.

Slik fungerer det

Det som i praksis skjer, er at kameraet fanger langt flere bilder pr sekund enn hva som er nødvendig for avspilling av flytende video. På iPhone 7 kan du for eksempel filme med 240 bilder pr sekund i 720p-oppløsning (1.280 x 720 piksler).

Normal avspillingshastighet ligger derimot et sted mellom 24 og 30 bilder pr sekund, noe som betyr at hvert sekund med opptak vil ta inntil 10 sekunder å spille av. Da kan du få med deg mange detaljer som ellers ville vært umulig å oppfatte.

Ett sekund blir førti sekunder

Men det er ingenting mot bildesensoren Sony nettopp har lansert. Den skal kunne registrerer et bilde bestående av 19,3 millioner piksler på 1/120 sekund - og filme i full HD (1.920 x 1080 piksler) med inntil 1.000 skarpe bilder i sekundet.

Det betyr at ett sekund med opptak vil ta mer enn 40 sekunder å spille av. Med full HD-oppløsning og skarpe enkeltbilder, åpner dette for å fange detaljer på forskernivå, og det uten behov for skamdyrt videoutstyr: Den nye Sony-brikken er nemlig myntet på mobiltelefoner.

Videoen under viser litt av potensialet:

Mer info kommer

Sony har foreløpig ikke sagt noe om når den nye brikken blir å finne i mobiltelefoner, men det er ventet at de vil komme med flere detaljer under årets Mobile World Congress i Barcelona i slutten av måneden.

Hvis du vil vite mer om de tekniske aspektene ved brikken, finner du det hos Sony.

Les også:
Endelig har Sony-kameraet blitt bedre
Sonys VR-briller koster det halve av konkurrentenes


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer