Nå kommer Xperia XZ2 Premium

Sonys toppmodell skal kunne filme i nesten stummende mørke

Sonys første mobil med to kameraer på baksiden.

NYTT DESIGN, NYE KAMERAER: Sonys nye Xperia XZ2 Premium har ikke bare nytt design, men også et nytt dobbel-kamera på baksiden. Foto: Sony
NYTT DESIGN, NYE KAMERAER: Sonys nye Xperia XZ2 Premium har ikke bare nytt design, men også et nytt dobbel-kamera på baksiden. Foto: Sony Vis mer
Publisert

Oppdatert 13. juli 2018: Sony bekrefter nå at XZ2 Premium vil dukke opp i norske butikker mot slutten av sommeren, som vi tolker til slutten av august. Veiledende pris blir 8.990 kroner, og Sony legger seg dermed omtrent på nivå med de argeste konkurrentene ved lansering.

XZ2 Premium har ifølge produsenten verdens høyeste ISO-følsomhet for video i en smarttelefon (12 800), noe som skal gjøre det mulig å filme i svært mørke omgivelser. De har også publisert en video på Youtube, der opptakene er gjort på nattestid i Oslo, for å demonstrere kvaliteten.

Resten av denne artikkelen ble publisert i vår, da vi hørte om XZ2 Premium for første gang.

Det er på kamerafronten at mobilprodusentene ser ut til å sette alle kluter til om dagen.

«Alle» har minst to kameraer bak

Da Samsung lanserte Galaxy S9 og S9+ i slutten av februar, var slagordet «The Camera. Reimagined». Det fleste av nyhetene var fotorelaterte, med to kameraer på baksiden av S9+ som den største av dem.

Apple har dette både på iPhone 8 Plus og iPhone X.

En av fordelene er bedre portrettbilder, da man med to kameraer kan beregne dybden i bildet og gi dem mindre dybdeskarphet; typisk det bakgrunnen blir mer uskarp.

Huaweis nylig lanserte P20 Pro kommer med ikke bare to, men tre kameraer på baksiden. Vår test er rett rundt hjørnet.

Premium-utgave av XZ2

Da Sony lanserte sin nye toppmodell Xperia XZ2 tidligere i år, kom den «bare» med ett kamera bak.

Før vi har rukket å teste den, har imidlertid Sony lansert en ny utgave, XZ2 Premium, hvor den kanskje største nyheten er to kameraer bak.

Sony har imidlertid ikke gått for samme løsning som Samsung og Apple, som bruker et vidvinkel-objektiv og et tele-objektiv med forskjellig brennvidde.

Sony følger i Huaweis fotspor, og bruker to objektiver med samme brennvidde på, men hvor det ene har en sort/hvitt-sensor for å hjelpe til med lysfangingen.

TO OBJEKTIVER: Dobbel-kameraet til XZ2 Premium har to objektiver på henholdsvis 19 og 12 megapiksler. Det siste er den nevnte sort/hvitt-sensoren. Foto: Sony
TO OBJEKTIVER: Dobbel-kameraet til XZ2 Premium har to objektiver på henholdsvis 19 og 12 megapiksler. Det siste er den nevnte sort/hvitt-sensoren. Foto: Sony Vis mer

Dobbel-kameraet har en portrettfunksjon, kalt «Bokeh mode», som vil gi bilder med uskarp bakgrunn, og det skal også være mulig å ta bilder med kun sort/hvitt-sensoren.

God i mørket?

Skal vi tro Sony, kommer XZ2 Premium til å ta glimrende bilder i mørket. Selskapet skryter av at det har den høyeste ISO-verdien som finnes i et mobilkamera, nemlig 51.200. Det stemmer imidlertid ikke, siden den nevnte Huawei-telefonen kan skilte med det dobbelte.

Så høye verdier gir ofte kornete bilder, men Sony hevder de har gjort det slik at det skal gi brukbare resultater, ifølge The Verge. Det gjenstår selvfølgelig å se om stemmer.

GLASS: Alle Xperia XZ2-modellene kommer med et nytt design med rundere kanter. XZ2 Premium skal være utstyrt med glass både foran og bak. Foto: Sony
GLASS: Alle Xperia XZ2-modellene kommer med et nytt design med rundere kanter. XZ2 Premium skal være utstyrt med glass både foran og bak. Foto: Sony Vis mer

XZ2 Premium kan ta saktefilm i 960 bilder per sekund, akkurat som forgjengeren XZ Premium, men nå funker det i 1080p-oppløsning, opp fra 720p.

Frontkameraet er for øvrig på 13 megapiksler.

4K-skjerm

Ellers har Xperia XZ2 Premium en 5,8 tommer skjerm med 4K-oppløsning på 3840x2160.

Telefonen er utstyrt med Qualcomms nyeste Snapdragon 845-brikke, som stort sett alle toppmodeller har nå, 6 GB RAM og et batteri på 3.450 mAh.

Litt mer arbeidsminne og batterikapasitet enn lillebror XZ2, men så har den en lavere oppløsning på 2160x1080, så det merkes trolig ikke i bruk.

Den støtter også trådløs lading, og skal være vanntett med IP68-sertifisering.

Vi kommer tilbake med våre inntrykk når vi får mobilen til test.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer