SPAM - livredderen

Du vet kanskje ikke at SPAM har hatt stor betydning i verdenshistorien? Den reddet faktisk mange tusen soldaters liv i den andre verdenskrig…

SPAM - livredderen
Publisert

Du kjenner kanskje best til begrepet spam som 2912">masseannonsering eller masseutsendelse av annet stoff via nyhetsgrupper og epost over Internett. Et til tider svært plagsomt fenomen. Men den originale SPAM er en hermetisk skinke, produsert av det amerikanske selskapet Hormel.

Historien om SPAM

Hormel utviklet USAs første hermetiske skinke (''Hormel Flavor-Sealed Ham'') i 1926. Elleve år senere utviklet selskapet sitt første kjøttprodukt som ikke trengte å oppbevares kaldt (opphakket griseskulder og kjøttmiks) - "Hormel Spiced Ham". For å markedsføre produktet bedre fikk det etter hvert det - antatt - mer fengende navnet SPAM. En amerikansk legende var født…

Fra og med 1937 ble SPAM profilert i store reklamekampanjer, og i 1940 slo selskapet til med en reklame-jingle hvor teksten "SPAM SPAM SPAM SPAM/ Hormel's new miracle meat in a can/ Tastes fine, saves time./ If you want something grand,/ Ask for SPAM!" ble sunget til refrenget av "My Bonny Lies Over The Ocean". Tonen for nåtidens ofte meningsløse spam ble muligens lagt allerede da?

SPAM reddet liv

SPAM har faktisk spilt en stor rolle i USAs krigsmat-historie. Kjøttproduktet var proviant for USAs militære under den andre verdenskrig og var populært blant USAs befolkning siden det ikke ble underlagt rasjonering. SPAM-legenden sier endog at Nikita Krushchev krediterte SPAM for at den russiske hær overlevde under samme krig!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer