TEST: Bang&Olufsen Beoplay H9 (3. generasjon)

Spiller usedvanlig pent

Men prisen blir i overkant kontra konkurrentene.

VELKLINGENDE: Bang & Olufsen byr sjelden på billige produkter. Det gjelder også i høy grad for Beoplay H9. Foto: Pål Joakim Pollen
VELKLINGENDE: Bang & Olufsen byr sjelden på billige produkter. Det gjelder også i høy grad for Beoplay H9. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Man skal holde tunga rett i munnen med Bang & Olufsens nye Beoplay H9-hodetelefoner, for de bærer samme navn som den første utgaven i samme serie.

For å klargjøre kom først Beoplay H9, deretter H9i ("toeren") og så er vi tilbake på H9-navnet igjen, men da med «3. generasjon» som en parentes bak. Forbedringene fra forgjengerne er flere, så om du velger å gå for H9, så pass for all del på at det er den nye utgaven du får tak i.

Og har du budsjett til det, er dette definitivt et par hodetelefoner du bør føre opp på kandidatlista – de byr kanskje på den beste trådløse lyden vi har hørt og leverer veldig godt på det meste ellers også.

Prisen ligger dog godt over mange av konkurrentene, der du må ut med 5.000 blanke kroner for et par. Det er et par tusenlapper over et par av våre favoritter: Jabra Elite 85h og Sony WH-1000XM3.

GOD KOMFORT: Beoplay H9 presser ikke så hardt mot ørene, og øreputene er trukket i ekte lammeskinn. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD KOMFORT: Beoplay H9 presser ikke så hardt mot ørene, og øreputene er trukket i ekte lammeskinn. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke bare i rosa

Vår rosa testmodell er én av de to nye høstfargene H9 er sluppet i, der den andre er en kastanjefarget variant. Fra før finnes også en utgave i sort, samt «argilla», som er litt brun-rosa med detaljer i grått og gull – altså fire fargevarianter totalt.

I Beoplay H9 er det brukt mye naturmateriale, med ekte lær og synlige sting langs hodebøylen, og der øreputene er trukket i ekte lammeskinn. På undersiden av hodebøylen er det noe mer polstring enn tidligere utgaver, men den er fortsatt ganske hard mot issen og potensielt noe som kan føles noe gnagende om du hører lenge av gangen.

NATURLIG: Bang & Olufsen har brukt mye naturmaterialer i konstruksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen
NATURLIG: Bang & Olufsen har brukt mye naturmaterialer i konstruksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vektnåla stopper på 285 gram, som er ganske typisk for denne typen hodetelefoner, og med relativt lavt spenn mot ørene er ikke dette noe som holder seg fast på hodet når vi strekker oss i kontorstolen en mandag morgen, og som derfor neppe heller holder seg så lett på plass om du jogger med dem.

God touch-betjening

Det er den høyre øreklokken som har hovedrollen hva betjening angår. Her finner du av og på-knappen i form av en skyvebryter, som du bare holder litt ekstra på toppen for å pare med en ny enhet.

I det vi skrudde dem på, spratt det før øvrig opp et Google Assistant-varsel på Android-skjermen, og så var det bare å pare dem – omtrent like elegant som når du kobler Airpods til en iPhone der, altså.

Utsiden av høyre øreklokke er også berøringsfølsom, så her kan du sveipe til høyre (i synsretningen) for å hoppe til neste sang og andre veien for å hoppe tilbake. Sveiper du ned, slår du støyreduksjonen av og på, og sveiper du opp slår du av og på gjennomsiktig-modus, altså der musikken pauses og mikrofonene på utsiden heller gir deg lyden fra omgivelsene. Typisk bruk her er når du står i kassa på butikken eller når noen henvender seg til deg. Et prikk på midten pauser musikken.

TOUCH: Ved hjelp av fingerbevegelser på denne flaten kan du hoppe mellom sanger og skru av og på støyreduksjon eller funksjonen som slipper igjennom lyd. Foto: Pål Joakim Pollen
TOUCH: Ved hjelp av fingerbevegelser på denne flaten kan du hoppe mellom sanger og skru av og på støyreduksjon eller funksjonen som slipper igjennom lyd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Volumet er en litt annen historie – det kan du regulere ved å ved å tegne en sirkel med eller mot klokka på øreklokkene, men her må vi innrømme at vi til stadighet bommer litt og aktiverer en av de andre funksjonene i stedet. Som regel pauser vi musikken.

Knappen på venstre klokke er tilegnet stemmeassistenten, der du kan holde knappen inne for å gi talekommandoer, eller trykke på den én gang for å høre varslene fra telefonen din.

For øvrig setter vi pris på de knappe tilbakemeldingene når man gjør ulike kommandoer. Navigering mellom sanger skjer uten så mye som et pip, mens det bare er et lite pip som indikerer at du slår av og på støyreduksjon eller gjennomsiktighet. Det er mye bedre enn en to sekunder lang «noise reduction: on»-beskjed som mange andre tyr til.

FÅ KNAPPER: Foruten denne skyvebryteren finnes det én annen knapp på Boeplay H9. Resten betjenes med et berøringsfølsomt felt på høyre klokke. Foto: Pål Joakim Pollen
FÅ KNAPPER: Foruten denne skyvebryteren finnes det én annen knapp på Boeplay H9. Resten betjenes med et berøringsfølsomt felt på høyre klokke. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Låter fortreffelig

Innledningsvis nevnte vi at dette kanskje er den beste lyden vi har hørt fra trådløse hodetelefoner. Beoplay H9 spiller rett og slett særdeles godt, med et luftig og velartikulert lydbilde med svært god presisjon i nært sagt alle deler av frekvensskalaen.

Også her er bassen tunet litt opp, som nok er i tråd med hva folk flest liker, men uten at den virker dominerende – og den går dypt. Via den tilhørende appen fra Bang & Olufsen kan du påvirke lydbildet ved hjelp av en equalizerfunksjon. Det er dog ikke den klassiske equalizeren med en bryter for hvert frekvensområde, men der du kan flytte en markør i et koordinatsystem med sonene varm, begeistret, avslappet og strålende – for eksempel vil du løfte diskanten om du beveger deg inn i den sistnevnte sonen.

ENKEL APP: Her kan du velge lydprofil eller justere lydbildet med en equalizer. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKEL APP: Her kan du velge lydprofil eller justere lydbildet med en equalizer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å nevne er at lyden blir noe påvirket om du slår på støyreduksjonen. Det er ikke mye, men det blir litt mer avrundet i toppen og ikke lenger fullt så luftig.

Formatstøtten er god på Beoplay H9, som både støtter AptX low latency og AAC-kodeker, som gir høy lydkvalitet og lav forsinkelse ved avspilling av film og spilling av rytmespill. H9 støtter dessuten multipoint Bluetooth slik at du kan være koblet både til PC og mobiltelefon samtidig, for eksempel.

God støyreduksjon

Bang & Olufsen varter opp med ganske god støyreduksjon på sin siste modell. Den er ikke helt på Sony-nivå hva stemmer og tilfeldige lyder angår, men gjør allikevel en meget god jobb på togturen til og fra jobb, og sannsynligvis også en høyst godkjent jobb på flyet.

Som nevnt er det også mulig å slippe lyden utenfra rett igjennom, noe som gjøres automatisk når du snakker i håndfri-samtaler. Her er de ikke like gode som Jabra og Bose på å gi den i andre enden god lyd i alle forhold, men er det rolig rundt deg vil begge parter høre den andre fint når man snakker.

For øvrig er batteritiden 25 timer med støyreduksjon aktiv og 32 timer uten. Om du bruker dem med kabel, får du 33 timer med støyreduksjon før batteriet er tomt. 25 timer er ikke klasseledende, men over middels blant de dyrere toppmodellene.

MEGET GODE: Men spørsmålet er om 5.000 kroner er litt i overkant når flere av konkurrentene koster 3.000. Foto: Pål Joakim Pollen
MEGET GODE: Men spørsmålet er om 5.000 kroner er litt i overkant når flere av konkurrentene koster 3.000. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Det er liten tvil om at Bang & Olufsen leverer et særdeles godt par hodetelefoner i Beoplay H9, som spesielt utmerker seg med svært god lydkvalitet, men som også scorer høyt på de fleste andre punkter, med god støyreduksjon, god batteritid og støtte for det meste av formater og funksjoner, det være seg Google Assistent eller mulighet for å slippe lyden tvers igjennom utenfra.

Spiller usedvanlig pent

De scorer godt på komfort, betjenes enkelt med en berøringsfølsom flate på høyre klokke og appen er ren og oversiktlig. Noen vil kanskje savne flere grader av støyreduksjon – selv synes jeg det holder helt fint med å slå den av og på, og særlig når det går så smidig og raskt som på disse hodetelefonene. Akkurat volumjusteringen klarer vi ikke helt å bli venn med, men det er nesten det eneste vi finner å trekke for.

Ja, og så koster de mye, da.

5.000 kroner er drøye 60% mer enn konkurrentene fra Sony og Jabra, og det er er en prisforskjell som ikke akkurat er ubetydelig.

Testresultat

Beoplay H9 (3. generasjon)

Svært god lydkvalitet, enkel og effektiv betjening, god komfort, støtter Google Assistent fullt ut, god batteritid (25 timer), god støyreduksjon, enkel app

Høy pris, ikke så lett å justere volum uten at vi får utført en annen funksjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer