Instagram vil beskytte unge

Stenger for barneprat

På Instagram får ikke voksne lenger sende melding til tenåringer som ikke følger dem.

IKKE LOV: Voksne har ikke lenger lov å sende melding til brukere under 18 år, helt uten videre. Foto: Instagram
IKKE LOV: Voksne har ikke lenger lov å sende melding til brukere under 18 år, helt uten videre. Foto: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar innførte TikTok nye tiltak for å beskytte sine yngste brukere. Det medførte blant annet at kontoene til alle under 16 år ble satt fra offentlig til privat.

Nå følger Instagram etter med egne tiltak. Men de gjør ikke som TikTok, ved å endre personvern-innstillinger. I stedet har de valgt å begrense kommunikasjon mellom unge og voksne.

Voksne forhindres

En ny funksjon vil forhindre voksne fra å sende meldinger til brukere under 18 år som ikke følger dem.

Unge vil dessuten få advarsler når de sender meldinger til voksne som Instagram mener utviser mistenkelig oppførsel.

- Hvis en voksen sender en stor mengde venne- eller meldingsforespørsler til brukere under 18 år, vil vi bruke dette verktøyet for å varsle mottakerne i sine innbokser og gi dem en mulighet til å avslutte samtalen, eller blokkere, rapportere eller begrense tilgangen, skriver Instagram i et blogginnlegg.

ADVARSEL: Unge brukere vil nå få advarsel dersom de er i kontakt med en voksen bruker Instagram mener oppfører seg mistenkelig. Foto: Instagram
ADVARSEL: Unge brukere vil nå få advarsel dersom de er i kontakt med en voksen bruker Instagram mener oppfører seg mistenkelig. Foto: Instagram Vis mer

For voksne som Instagram mener utviser mistenkelig oppførsel, vil det også bli vanskeligere å finne og følge unge brukere i blant annet Utforsk- og Reels-fanen. De vil også automatisk skjule kommentarer om man legger igjen dette hos en ung bruker med offentlig konto.

Snart vet de om du lyver på alderen

Et problem med Instagram og andre sosiale medier er spesielt unge lyver på alderen sin når de registrerer seg på tjenesten. Aldersgrensen er i utgangspunktet 13 år.

Dette er Instagram fullstendig klar over, og sier de holder på å utvikle kunstig intelligens og maskinlæringsteknologi som skal hjelpe dem å finne disse brukerne.

Altså vil en tenåring få et slikt varsel som nevnt ovenfor, selv om personen har løyet på alderen sin, skriver TechCrunch.

PÅMINNELSE: De yngste brukerne på Instagram vil også få påminnelsen om å gjennomgå personvern-innstillingene sine. Foto: Instagram
PÅMINNELSE: De yngste brukerne på Instagram vil også få påminnelsen om å gjennomgå personvern-innstillingene sine. Foto: Instagram Vis mer

Oppfordrer til private kontoer

Selv om Instagram ikke endrer personverninnstillingene til de yngste brukerne fra offentlig til privat som standard, vil nye unge brukere som registrerer seg på tjenesten bli oppfordret til å velge privat konto.

Velger man å ikke gjøre dette, altså sette den til offentlig, vil Instagram servere påminnelser om hvorfor dette er lurt og be brukerne om å sjekke innstillingene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer