TEST: Bang&Olufsen Beoplay E8 (3. gen)

Sterkt forbedret batteritid

Komfortable, velspillende og dyre.

KOSTBARE: Med prislapp på 3500 kroner er Beoplay E8 3. generasjon langt fra de billigste øreproppene. Foto: Pål Joakim Pollen
KOSTBARE: Med prislapp på 3500 kroner er Beoplay E8 3. generasjon langt fra de billigste øreproppene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det som stakk seg ut som det beste lydproduktet for vår del i 2019, var de glitrende H9-hodetelefonene fra Bang&Olufsen. De kostet riktig nok litt ekstra kontra konkurrentene, men bød også på en lydkvalitet helt i særklasse.

Forventningene var derfor høye da vi mottok dagens testprodukt: den tredje generasjonen av Beoplay E8-øreproppene. Også her må du nemlig ut med noen kroner over konkurrentene, der de første butikkene ser ut til å lande på rundt 3.500 kroner når vi sjekker prissammenligningstjenestene.

Det nærmer seg det dobbelte av Jabras utmerkede Elite 75t, for eksempel, og også en femhundrelapp over Apple Airpods Pro.

LEKKERT: Det skinntrukne etuiet ser pent ut og kan også lades trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen
LEKKERT: Det skinntrukne etuiet ser pent ut og kan også lades trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tunga rett i munnen

Verdt å merke seg med Bang&Olufsens Beoplay-produkter er at selskapet i motsetning til de fleste andre ikke endrer sifferet i modellbetegnelsen når de slipper nye produkter, men heller legger på en generasjons-benevnelse bak.

Dagens testprodukt er også Beoplay E8, 3. generasjon (3.0), som altså betyr at du finner to eldre Beoplay E8-produkter på markedet. Likeledes for de nevnte hodetelefonene, der de tre modellbetegnelsene var H9, H9i og H9 3. generasjon.

Nummer to i ørepropp-rekka het for øvrig Beoplay E8 Motion og ble lansert for omtrent ett år siden. De var med i vår store test av ørepropper for Dagbladet Pluss i høst (krever abonnement). De første E8-øreproppene testet vi allerede i 2017.

MINDRE: Det synes kanskje ikke så godt på bildet, men 3. generasjon er 17 prosent mindre enn forrige generasjon (til høyre). Som du ser er også utformingen noe ulik. Foto: Pål Joakim Pollen
MINDRE: Det synes kanskje ikke så godt på bildet, men 3. generasjon er 17 prosent mindre enn forrige generasjon (til høyre). Som du ser er også utformingen noe ulik. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette er nytt

Faktisk er oppgraderingen fra forgjengeren ganske markant denne gangen. For det første er batteritiden kraftig forbedret – der E8 Motion-proppene holdt 4 timer, med 12 timer ekstra i etuiet, holder den tredje generasjonen det gående i 7 timer, med 28 timer ekstra i etuiet, altså mer enn en dobling av total spilletid. Ladeporten er endelig av USB-C-typen og ikke micro USB som hos forgjengeren.

Videre er selve proppene 17 prosent mindre i volum og veier nå 5,8 gram hver seg. Denne gangen har de også fått støtte for Bluetooth-kodeken AptX, som betyr at musikken kan overføres med høyere bitrate og med lavere forsinkelse – på Android-telefoner, først og fremst, men også fra PC og Mac. iPhone støtter ikke AptX, men har AAC, som de nye Beoplay-proppene også støtter.

Øreproppene har dessuten fått nye bassrefleksporter, og en ekstra mikrofon hver (opp fra én til to per øre) for å bedre handsfree-opplevelsen.

BRA BATTERITID: Med 7 timer fra proppene og fire ekstra ladinger i etuiet er Beoplay E8 3.0 blant de mest utholdende øreproppene - 35 timer totalt. Foto: Pål Joakim Pollen
BRA BATTERITID: Med 7 timer fra proppene og fire ekstra ladinger i etuiet er Beoplay E8 3.0 blant de mest utholdende øreproppene - 35 timer totalt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lekkert etui

Som vanlig er det lekre saker Bang&Olufsen serverer. Etuiet er ganske likt det på forrige generasjon - trukket i skinn og denne gangen med aluminiumslist i skjøten der du åpner lokket, samt rundt hullene øreproppene legges ned i når de lader.

Som hos forgjengeren kan du også lade etuiet trådløst, men bruker du kabel er det nå USB-C som gjelder, som nesten bare skulle mangle i 2020. En ting som dog mangler kontra E8 Motion-varianten er den lille hempa som hang ut.

ENDELIG: Først i 3. generasjon har Beoplay E8 fått USB-C-lading. Foto: Pål Joakim Pollen
ENDELIG: Først i 3. generasjon har Beoplay E8 fått USB-C-lading. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En liten LED-lampe på etuiet gir deg en indikasjon på gjenstående batteritid. Lyser den grønt når du åpner lokket, har etuiet batteri nok til mer enn én fullading, oransje betyr at det har mindre enn én fullading og rødt betyr at det er tomt for strøm. Å fullade etuiet tar cirka to timer, der du må legge på en ekstra halvtime om du lader trådløst.

Hva gjelder hurtiglading av proppene, får de cirka halvannen times spilletid etter 20 minutters lading. Dette er nokså midt på treet – eksempelvis får du én times musikk etter bare fem minutter både med Airpods og Jaybird Vista. På Sony WF-1000XM3 får du de 90 minuttene etter ti minutters lading.

BERØRINGSFØLSOMME: Beoplay E8 betjenes ved berøring - du trenger ikke å trykke inn en fysisk knapp. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFØLSOMME: Beoplay E8 betjenes ved berøring - du trenger ikke å trykke inn en fysisk knapp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Berøringsfølsom betjening

Med i esken får du fire par gummitupper i ulike størrelser (XS-L), samt et par skumtupper i størrelse medium. Som alltid påpeker vi at det er høyst viktig å prøve seg frem til dem som passer deg best, for for å få den optimale lyden er det viktig at de klarer å lage en forsegling i øregangen, der du spesielt i bassavdelingen vil få svakere prestasjon dersom det ikke er lukket skikkelig.

Personlig var ingen av parene helt optimale for min del denne gangen, men siden B&O bruker standardfestet som de aller fleste andre bruker, kunne jeg fint fiske frem et par tupper jeg hadde liggende, og som gav meg bedre lyd enn de som fulgte med.

Selve proppene er altså marginalt mindre enn sine forgjengere, men fortsatt ganske kraftige der de sitter i øret. Som mange andre har Bang&Olufsen valgt å gjøre proppene berøringsfølsomme, der du altså ikke trenger å trykke inn fysiske knapper når du betjener dem.

SYNES GODT: Direkte diskrete er ikke E8 i ørene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SYNES GODT: Direkte diskrete er ikke E8 i ørene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Betjeningen er logisk og enkel å lære seg. Holder du fingeren inne på høyre eller venstre ørepropp, økes og senkes volumet, mens et dobbelttrykk hopper henholdsvis til neste og forrige sang.

Ett trykk på venstre øre slipper igjennom lyd utenfra, mens ett trykk på høyre pauser musikken. I appen kan du velge hvor mye lyd utenfra som skal slippes inn når du trykker på denne knappen – i tre nivåer: samme volum på musikken med omgivelseslyd, lavere volum på musikken med omgivelseslyd eller bare omgivelseslyd.

Et savn er dog at musikken ikke pauses automatisk når du tar en propp ut av øret. Ei heller kan du være koblet til PC og mobiltelefon samtidig, som jeg vet er en dealbreaker for mange. For dem som liker å bruke én propp av gangen, er det den høyre proppen som er masteren, så du kan lade den venstre og høre på den høyre, men ikke omvendt.

Ellers opplever vi nokså lav forsinkelse når vi ser film (testet med AptX/Android), selv om det fortsatt blir en utfordring å spille rytmespill som Dancing Line.

Proppene er for øvrig IP54-sertifiserte, som betyr at de skal tåle litt fukt og svette, men det er en lavere sertifisering enn hva Jabra tilbyr med sine Elite 75t (IP55), og i hvert fall med Elite 75t Active (IP57, inne til test).

Rent og pent

Det er vel en enkel oppsummering av hvordan Beoplay E8 låter. Som nevnt var jeg nødt til å bruke «fremmede» gummitupper denne gangen, og da får jeg servert god lyd i alle frekvenser.

Selv synes jeg det låt litt for flatt rett ut av boksen, så jeg har dratt bryteren i appen ned i varm/energisk-sonen, som biffer opp bassen et hakk.

Equalizeren i Bang&Olufsen-appen.
Equalizeren i Bang&Olufsen-appen. Vis mer

Men det låter definitivt meget godt, med en ren og detaljert diskant og god dynamikk. Ray Charles og Natalie Coles Fever gjengis med flott instrumentseparasjon fra orkesteret og rene vokaler, og bassen er dyp og behagelig på Mac Millers Good News.

Til EDM og mer basstung musikk vil jeg heller holde en knapp på Jabras 75t-propper, som låter mer massivt og med langt mer spenstig bass. Men som alltid: lyd er i stor grad en smakssak, så her går det eventuelt an å ha med egne gummitupper i butikk og be om å få lytte.

Jeg har med årene vokst fra å dra alt for høyt på med volumet over lengre perioder, men er du blant dem som liker å spille på de høyeste voluminnstillingene, kan det nok også være at du blir litt skuffet av Beoplay E8 volummessig, for jeg er fortsatt ikke ute av komfortsonen på maksinnstillingen denne gangen.

Hva gjelder handsfree synes vi den fungerer helt fint så lenge det ikke er for mye bråk rundt deg, men selv med fire mikrofoner blir det som de fleste ørepropper når vi sitter på toget eller lignende – klager fra motparten på at de ikke hører oss så godt. Her virker det som om ørepropper med en tut som stikker ut jevnt over er bedre egnet, siden mikrofonen da kommer noe nærmere munnen.

Her ser du praktisk talt alt du kan gjøre i den tilhørende appen.
Her ser du praktisk talt alt du kan gjøre i den tilhørende appen. Vis mer

Enkel app

Det er ikke veldig mye du kan gjøre i appen. Du kan styre musikkavspilling og volum, velge en equalizer-innstilling (eller lage en egen), samt hvor mye lyd utenfra som skal slippes inn når du aktiverer den funksjonen. Fra appen kan du også oppdatere proppene dersom de mottar en programvareoppdatering (vi har fått en).

Equalizeren er ikke av den tradisjonelle sorten, med én bryter per frekvensområde, men et koordinatsystem der du kan trekke en bryter inn i fire ulike soner, som da blir en kombinasjon av lys/varm eller avslappet/energisk.

Litt irriterende er meldingen «får ikke kontakt med produktet» nesten hver gang vi åpner appen, som gjør at vi alltid må starte med et trykk på «prøv igjen»-knappen.

Til denne prisen hadde vi kanskje forventet aktiv støyreduksjon også, men det er mangelvare på E8 3.0.

Konklusjon

Beoplay E8 3. generasjon er et godt sett med trådløse ørepropper. De spiller meget godt, byr på svært god batteritid og har en byggekvalitet og finish vi liker godt. Endelig er USB-C-lading og AptX på plass, og etuiet kan dessuten lades trådløst.

Men til denne prisen forventer vi mer. Her får vi hverken aktiv støyreduksjon, automatisk pausing når vi tar ut en propp, avspilling på ett og ett øre eller støtte for to samtidige tilkoblinger.

Og dermed blir det en streng firer på terningen fra oss, for her synes vi Beoplay E8 3.0 er på linje med produkter som koster vesentlig mindre.

Testresultat

Beoplay E8, 3. generasjon

Veldig god batteritid - 7+28 timer
Godt utvalg tupper i esken
Støtter både AptX og AAC
Ren og velklingende lyd
Kan slippe inn lyd utenfra
Enkel og effektig betjening

Høy pris
Støtter ikke multipoint
Ikke automatisk pause

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer