Stikker kjepper i hjulene for Huawei

USA utvider forbudet.

DEN SISTE?: Huawei P40 Pro ble lansert uten Googles tjenester om bord. Et utvidet amerikansk forbud gir nå Huawei en alvorlig hodepine med tanke på å skaffe nye topp-prosessorer. Foto: Pål Joakim Pollen
DEN SISTE?: Huawei P40 Pro ble lansert uten Googles tjenester om bord. Et utvidet amerikansk forbud gir nå Huawei en alvorlig hodepine med tanke på å skaffe nye topp-prosessorer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verden måpte for nøyaktig ett år siden, da Google nærmest over natten fratok Huawei Android-lisensen etter pålegg fra amerikanske myndigheter.

Det som et resultat av at USA hadde plassert Huawei på entitetslisten – en liste over personer, selskaper, organisasjoner og lignende som myndighetene på grunn av sikkerhetesbekymringer ønsker å ha ekstra kontroll på. Amerikanske selskaper har i utgangspunktet ikke lov å drive forretninger med dem som står på entitetslisten, med mindre de får innvilget en søknad om det.

En rask titt på Huaweis nye toppmodell, Mate 30 Pro, som ikke kommer til Norge. Ennå. Vis mer

Microsoft har fått innvilget en slik søknad, og derfor finner du nye Huawei-PC-er med Windows som operativsystem, men det er ikke tilfellet for Google. Telefonene Mate 30 Pro fra i høst og årets nye P40 Pro kommer helt uten Google ombord.

De fleste tviler dog på at dette grepet dreier seg om nasjonens sikkerhet, men at det snarere er et pressmiddel i den stadig pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

Og nå har USA strammet grepet ytterligere.

Sperrer også utenlandske selskaper

Fredag publiserte det amerikanske handelsdepartementet et utvidet forbud, som også hindrer enkelte utenlandske selskaper å handle med Huawei, dersom de i utgangspunktet benytter seg av teknologi og programvare med opphav fra USA.

For Huawei er det spesielt betydningsfullt at dette da rammer verdens største halvlederprodusent, taiwanesiske TSMC, hvis nest største kunde (etter Apple) er Huawei, eller mer spesifikt Huaweis datterselskap HiSilicon, som også står på entitetslisten.

Ifølge japanske Nikkei har TSMC allerede stoppet nye bestillinger fra Huawei, men de nye amerikanske reglene gir rom for at det som allerede er bestilt eller er i produksjon kan leveres inntil 120 dager frem i tid, altså til midten av september. Det kan bety at Huawei akkurat vil rekke å lansere Mate 40 Pro med halvlederteknologi fra TSMC innabords.

Roterende styreleder i Huawei, Guo Ping, snakker til forsamlingen under Huaweis årlige analytikertoppmøte i hovedkvarteret i Shenzhen. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Scanpix
Roterende styreleder i Huawei, Guo Ping, snakker til forsamlingen under Huaweis årlige analytikertoppmøte i hovedkvarteret i Shenzhen. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Dette sier Huawei

«Vi har fortsatt ikke skjønt det – amerikanske myndigheter vedvarer fortsatt å angripe Huawei, men hvilket bidrag gir det til verden?», skal Huaweis Guo Ping ha sagt i et analytikertoppmøte, ifølge The Verge.

I en uttalelse fra selskapet heter det seg blant annet som følger (vår oversettelse):

Vi tar en liten titt på Huaweis brettbare Mate X. Les sniktitten på https://www.dinside.no/mobil/slow-and-careful/70850390. Vis mer

«I sin nådeløse jakt på å stramme kvelertaket på vårt selskap, har amerikanske myndigheter bestemt seg for å fortsette og fullstendig ignorere bekymringene fra mange selskaper og bransjeforeninger.

Denne avgjørelsen var vilkårlig og skadelig og truer med å undergrave hele industrien verden over. Den nye regelen vil påvirke utvidelse, vedlikehold og kontinuerlig drift av nettverk verdt hundrevis av milliarder dollar som vi har rullet ut i mer enn 170 land.

Det vil også påvirke kommunikasjonstjenester for mer enn 3 milliarder mennesker over hele verden, som bruker Huawei-produkter og -tjenester. Ved å angripe et ledende selskap fra et annet land, har den amerikanske regjeringen med vilje vendt ryggen til interessene til Huaweis kunder og forbrukere. Dette strider mot den amerikanske regjeringens påstand om at de er motivert av nettverkssikkerhet.

(...)

USA utnytter sine egne teknologiske styrker for å knuse selskaper utenfor sine egne grenser. Dette vil bare tjene til å undergrave tilliten internasjonale selskaper har til amerikansk teknologi og forsyningskjeder. Til syvende og sist vil dette skade USAs interesser.

(...)

Vi forventer at virksomheten vår uungåelig blir påvirket. Vi vil gjøre alt vi kan for å finne en løsning.»

Hva kan Huawei gjøre nå?

Dette er altså et alvorlig skudd for baugen for Huawei, som med de nye reglene nå risikerer å miste tilgangen til å lage brikkene de blant annet bruker i mobiltelefoner og nettverksutstyr.

Tidligere har selskapet antydet at det kan være aktuelt å kjøpe brikker av Samsung. En annen potensiell halvlederprodusent kan være kinesiske SMIC, som nylig fikk et tilskudd fra kinesiske myndigheter på over 20 milliarder kroner.

SMIC er dog en svært liten aktør sammenlignet med TSMC. I forrige uke startet fabrikken masseproduksjon av av HiSilicons 710A-brikke basert på 14 nm (nanometer) produksjonsteknikk, som da er mindre avansert enn 710-brikken fra 2018 (12 nm), som selv da var en middelklasseprosessor.

De fleste av dagens toppmodeller benytter seg av 7 nm produksjonsteknikk, og TSMC forventes å begynne med 5 nm produksjonsteknikk i løpet av året, som da har plass til rundt åtte ganger så mange transistorer på det samme arealet, sammenlignet med 14 nm.

Dermed ser det faretruende ut for fremtidige toppmodeller fra Huawei om situasjonen vedvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer