Hvilken mobil gir best dekning?

Stor forskjell på om du holder telefonen i høyre eller venstre hånd

Universitetet i Aalborg har sjekket dekningen på en rekke populære telefoner.

FEIL HÅND: Forskning viser at du får dårligere taledekning på iPhone om du holder den i venstre hånd mens du prater. Foto: Aleksandar Mijatovic / Shutterstock / NTB scanpix
FEIL HÅND: Forskning viser at du får dårligere taledekning på iPhone om du holder den i venstre hånd mens du prater. Foto: Aleksandar Mijatovic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

iPhone har svakest dekning om du holder den i venstre hånd, mens Huawei P9 havner på bunnen av lista om du holder den i høyre.

Det viser en undersøkelse utført av universitetet i Aalborg på oppdrag fra de nordiske myndighetene for elektronisk kommunikasjon; i Norge representert ved Nkom.

26 telefoner er testet, blant annet fire iPhone-modeller, fem telefoner fra Samsung, tre fra Sony, tre fra Microsoft, tre fra Huawei og en rekke andre modeller.

DUKKE: Målingene er utført ved å simulere det å snakke i telefonen med høyre og venstre hånd. Foto: Aalborg universitet
DUKKE: Målingene er utført ved å simulere det å snakke i telefonen med høyre og venstre hånd. Foto: Aalborg universitet Vis mer

Testen er utført på et laboratorium, der universitetet har sjekket hvor godt telefonene mottar mobilsignaler både for tale og datatrafikk i ulike frekvensbånd, samt sjekket forskjellene på det å holde dem i høyre og venstre hånd. Dette er gjort ved å bruke en dukke for å simulere hvordan telefonene holdes i det daglige.

Huawei P9 svakest i høyre hånd

I den første testen har forskerne simulert det å holde telefonen i høyre hånd mens man snakker i telefonen. Her er det Huawei P9 som kommer svakest ut i 900MHz-båndet (det mest utbredte, og som også er mest vanlig der det er svak dekning), mens telefonen gjør det godt i GSM1800 og UMTS2100-nettene, der iPhone SE kommer svakest ut.

På toppen av listen finner vi HTC Desire 626, etterfulgt av Samsung Galaxy S5 mini, Samsung Galaxy J1, Microsoft Lumia 640 og Doro PhoneEasy 530X; alle relativt rimelige telefoner.

Venstre hånd: Fire iPhone-modeller på bunnen

Doro-telefonen trekker det lengste strået når telefonen befinner seg i venstre hånd. Også her kommer både Lumia 640 og HTC Desire 626 høyt opp på listen.

Men tabellen er lite hyggelig lesning for Apple, hvis telefoner havner på de fire siste plassene. Verst ut kommer iPhone 6s Plus, etterfulgt av iPhone 6s, iPhone 6 og iPhone SE.

I VENSTRE: Apple har de fire nederste plasseringene når der gjelder mobilsignal når du holder telefonen i venstre hånd. Faksimile: Rapport fra Aalborg Universitet
I VENSTRE: Apple har de fire nederste plasseringene når der gjelder mobilsignal når du holder telefonen i venstre hånd. Faksimile: Rapport fra Aalborg Universitet Vis mer

SE-modellen gjør det også ganske svakt når dekningen på datatrafikk testes, der den som eneste telefon ikke får kontakt med 1800MHz-nettet i testen.

Dinside har vært i kontakt med Apple, som ikke kan gi noen kommentar til resultatene.

Microsoft og Samsung best på data

Lumia 640 er også den telefonen med best dekning i 800MHz-nettet (4G-data), som typisk er det som er best utbredt i grisgrendte strøk, med lengst rekkevidde fra basestasjonen.

I 1800MHz-nettet er det Samsung Galaxy S7 Edge som har det beste signalet, mens Samsung Galaxy S5 mini trekker det lengste strået i 2600MHz-nettet.

I 3G-nettet er det Microsoft Lumia 950 som har svakest signal, mens de nevnte telefonene fra Doro og HTC havner på toppen.

HTC 10 gjør det relativt svakt på 4G-dekningen på alle tre frekvensene, men både Nexus 6P og Doro Liberto 825 kommer enda svakere ut på 800MHz-nettet, som ansees som det viktigste siden det gjerne er her man har dårlig dekning i utgangspunktet.

Verdt å merke seg er at testen av dataoppkoblingen er gjort i en simulert høyrehånd – her har ikke forskerne testet venstre hånd, uvisst av hvilke årsaker. HTC 10 gjorde det nemlig svakt i taletesten i høyre hånd også.

Hele rapporten, med tabeller, finner du her (direkte pdf-nedlasting).

LES OGSÅ:
Dekningskartene viser deg ikke hvor god dekning du får
Derfor er det så dårlig dekning på toget
Dårlig innendørsdekning? Nå kommer WiFi-tale

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer