Vipps

- Stor jubel

Nå er det trolig ikke lenge til du kan tæppe med Vipps på iPhonen din.

EU-KRAV: Apple åpner opp for tredjepartstilgang til NFC-brikka. Det åpner opp muligheter for blant annet DNB og Vipps. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
EU-KRAV: Apple åpner opp for tredjepartstilgang til NFC-brikka. Det åpner opp muligheter for blant annet DNB og Vipps. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

I går kveld norsk tid bekreftet Apple flere endringer til iPhone og App Store. Det som kanskje er den største nyheten er at Apple åpner opp NFC-brikka til tredjeparter.

Fram til nå har den vært låst og det har bare vært mulig å bruke Apple Pay når du tæpper med iPhonen. Det åpner for at blant annet DNB, Sparebank1 og Vipps, som har valgt ikke å støtte Apple Pay, kan tilby egne løsninger for kontaktløs betaling for sine kunder på iPhone.

VI VAR PÅ PLASS: DinSide har fått prøve Apples nyeste iPhone-er. Video: Kirsti Østvang Vis mer

Full jubel

Nettstedet MacRumours forklarer at iPhone-brukere snart kan sette en standardapp som aktiveres når iPhonen er i nærheten av en NFC-terminal eller du dobbelttrykker på sideknappen for å aktive «Tap toPay».

Hos Vipps har det vært full jubel den siste uka.

- Vi har kjempet lenge for at folk fritt skal få velge hvilken betalingsløsning de ønsker. Derfor var det stor jubel hos oss forrige fredag, da EU-kommisjonen delte nyheten om at Apple har gått med på å åpne NFC-teknologien som også gjør det mulig for aktører som Vipps å kunne tilby «tæpping» på terminaler i fysiske butikker, forteller Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Vipps MobilePay, til DinSide.

Og ambisjonene er store.

- Vårt mål er å bli den mest foretrukne aktøren på kontaktløs betaling i Norden.

Jobber med løsning

Men Vipps er ikke helt klare til å sprette sjampanjen riktig ennå.

- Det gjenstår for EU-kommisjonen å gi en endelig avklaring på hvordan de nye reglene blir, og Apple må dele dokumentasjonen vi trenger for å begynne utviklingen. Men det ser lovende ut og vi er optimistiske! Vi gleder oss veldig, veldig mye til den dagen du kan legge igjen plastkortene hjemme og betale med Vipps når du tæpper på betalingsterminaler i Norge og resten av verden, sier Lunde.

Hun avslører at de er godt i gang med arbeidet med å klargjøre Vipps for tæpping for iPhone og Android, og de satser hardt på ha en løsning klar så snart som mulig. Det vil i så fall skje først etter 7 mars, som er datoen da EUs Digital Markets Act (DMA) trer i kraft.

Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Vipps MobilePay. Foto: Vipps
Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Vipps MobilePay. Foto: Vipps Vis mer

- Samtidig er vi avhengige av leveranser fra underleverandører og samarbeidspartnere, så det er vanskelig å gi et konkret tidspunkt. Det er viktig for oss å bygge en løsning som både som er brukervennlig for forbrukerne og som har så lave transaksjonskostnader som mulig for butikkene.

Sikkerhet først

I sin pressemelding skriver Apple at «de nye alternativene for behandling av betalinger og nedlasting av apper på iOS åpner nye veier for skadelig programvare, svindel og svindel, ulovlig og skadelig innhold, samt andre trusler mot personvern og sikkerhet».

Lunde forsikrer kundene om at sikkerhet står i førersetet til Vipps.

- Når vi lanserer nye tjenester og produkter er de sikre og enkle å bruke for både personer og butikker. Det vil også være tilfellet i denne sammenhengen, forteller hun.

Positive signaler

En annen aktør som har ventet spent på EUs avgjørelse, er DNB. Storbanken har i lang tid valgt å ikke åpne for Apple Pay for sine kunder, men har i stedet tatt opp kampen i EU-kommisjonen for å tvinge Apple til å åpne opp.

Overfor DinSide viser DNB til uttalelsen til ga forrige uke. Da uttalte selskapets konserndirektør for produkt og innovasjon, Per Kristian Næss-Fladset, at de ser på det som gode nyheter:

- Dette er positive signaler og en god nyhet for konkurransen i betalingsmarkedet. Åpen tilgang og god konkurranse på like vilkår er grunnleggende bra for både bedrifter og forbrukere. Vi vurderer fortløpende våre tjenester til kundene på betalingsområdet, og tar også disse signalene med i våre vurderinger framover, fortalte han da.

Trer i kraft i mars

I tillegg til å gjøre NFC-brikka tilgjengelig for tredjeparter, tvinger DMA også Apple til å gjøre endringer for iPhone og App Store. Det innebærer blant annet:

  • støtte for nettlesere for nettlesere som ikke er bygget på Apples WebKit-teknologi, slik at du kan få fullversjonen av Chrome
  • strømmeapper, som GeForce Now og Xbox Game Pass, blir tillatt i App Store
  • utviklere kan tilby egne appbutikker i iOS

Apple varslet i går at de åpner opp for tredjepartstilgang til NFC-brikka, samt de andre endringene de blir nødt til å innføre med DMA, allerede i iOS 17.4, som er tilgjengelig i utviklerbeta nå.