Samsung lanserer Note 20, Buds Live, Watch 3 og nye nettbrett

Storlansering fra Samsung

Sparket i gang mobilhøsten med ny toppmodell og en rekke andre produkter.

NY TOPPMODELL: Note 20 Ultra er Samsungs nye toppmodell. Foto: Samsung
NY TOPPMODELL: Note 20 Ultra er Samsungs nye toppmodell. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som forventet lanserte Samsung en ny toppmodell onsdag kveld. Samsung Galaxy Note 20 Ultra er nå selskapets gjeveste mobiltelefon, og som alle andre telefoner i Note-serien, finner du her en S Pen innabords, som kan trekkes ut og brukes for å skrive og tegne direkte på skjermen.

Mindre forsinkelse

Pennen og den tilhørende funksjonaliteten skal være forbedret siden sist, blant annet ved at forsinkelsen er redusert fra 42 til 9 millisekunder, som i praksis knapt vil oppleves som forsinkelse når du skriver og tegner. Samarbeidet med Microsoft har også resultert i smartere funksjoner knyttet til pennen. Blant annet kan du spille inn lyd fra en forelesning eller et møte, notere på skjermen og i ettertid trykke på de ulike delene av notatene dine for å hoppe direkte dit i lydklippet.

MED PENN: Samsungs S Pen skal være enda mer avansert enn før, blant annet med ny luftgester og lavere forsinkelse når du skriver og tegner med den. Foto: Samsung
MED PENN: Samsungs S Pen skal være enda mer avansert enn før, blant annet med ny luftgester og lavere forsinkelse når du skriver og tegner med den. Foto: Samsung Vis mer

Som på S20 Ultra kan skjermen på Note 20 Ultra kjøre 120 Hz bildefrekvens, og telefonen justerer nå oppfriskningsraten dynamisk, for å spare batteriet når så høy bildefrekvens ikke er nødvendig, noe vi hilser velkommen, siden S20 Ultra ikke imponerte oss på batterifronten.

Fra 4x til 5x zoom

Kameraoppsettet på baksiden er forholdsvis likt S20 Ultra, men ikke helt – blant annet har Samsung byttet ut TOF-sensoren med en laser for mer presis autofokus, og teleobjektivet har gått fra 4x til 5x zoom – med større blenderåpning (f/3,0 vs f/3,5). Borte er også «100x Space shot»-merkingen, som vel må sies var på grensen til en gimmick på S20 Ultra – nå er maksimal zoom mer edruelige 50x. Men fortsatt har hovedsensoren oppløsning på 108 megapiksler, og ultravidvinkelobjektivet ser ut til å være det samme.

Frontkameraet ser ikke ut til å være det samme, med 10 megapiksler oppløsning kontra 40 hos S20 Ultra, uten at det nødvendigvis betyr at det er noe svakere, så er det sagt.

TRE KAMERAER: Ultravidvinkel, vanlig vidvinkel og teleobjektiv med 5x optisk zoom. Som på tidligere modeller kan man lade andre enheter trådløst fra baksiden. Foto: Samsung
TRE KAMERAER: Ultravidvinkel, vanlig vidvinkel og teleobjektiv med 5x optisk zoom. Som på tidligere modeller kan man lade andre enheter trådløst fra baksiden. Foto: Samsung Vis mer

Maskinvaremessig bruker Note 20 Ultra den samme prosessoren som S20 Ultra, Samsungs Exynos 990 her i Europa. Den har vist seg å være noe svakere enn Qualcomm-prosessoren som brukes blant annet på amerikanske modeller. Telefonen kommer i 256 og 512 gigabyte-varianter, med 12 GB arbeidsminne (RAM).

Ellers er batteriet på 4.500 mAh (S20 Ultra har 5.000), og laderen som følger med er på 25 watt. Selvsagt er også 5G på plass, og telefonen blir blant de første som støtter Androids nye nærdelingsfunksjon. I tillegg har telefonen en såkalt ultra wide band-sender (UWB) som gir muligheten for retningsbestemt sending av data, enten til andre kompatible enheter eller for å låse opp bilen, for eksempel.

Skjermen er for øvrig 6,9 tommer over diagonalen, og Note 20 Ultra er den første telefonen som kommer med Cornings nye Gorilla Victus-glass, som skal tåle fall fra opptil to meter og være mer motstandsdyktig mot riper enn før.

Prisen blir blant de høyeste, med 14.990 kroner for 256 GB-utgaven og 15.990 kroner for 512 GB-utgaven. Til sammenligning kostet S20 Ultra 14.490 da den kom, men da med 128 GB lagringsplass.

Lillebror Note 20

Hånd i hånd med Note 20 Ultra, lanserte Samsung også Note 20, altså uten «Ultra»-betegnelsen i modellnavnet. I fjor kom det tre Note-telefoner i 10-serien (Note 10+, Note 10 og Note 10 lite), men denne gangen er det bare to, og «vanlige» Note 20 ser egentlig ut til å helle litt mer mot en slags «lite»-versjon.

LILLEBROR: Bare den vanlige Note 20-varianten kommer i denne grønnfargen. Foto: Samsung
LILLEBROR: Bare den vanlige Note 20-varianten kommer i denne grønnfargen. Foto: Samsung Vis mer

For her mister du flere ting. Skjermen er bittelitt mindre (6,7 vs 6,9 tommer) og har lavere oppløsning (1080p vs 1440p), og den har heller ikke 120 Hz-bildefrekvens, men helt tradisjonelle 60 Hz, som nok også betyr at den forkortede forsinkelsen fra S Pen ikke vil gjelde her. Den vanlige Note 20-modellen er heller ikke beskyttet med det nye Victus-glasset nevnt over.

På kamerafronten har hovedkameraet 12 megapiksler, og ikke 108 som i Ultra-modellen, mens teleobjektivet bare gir 3x hybridzoom (versus 5x optisk zoom).

12 GB arbeidsminne på Ultra blir til 8 GB på Note 20, og der Ultra-modellen støtter utvidelse av lagringsplassen via minnekort, gjør ikke Note 20 det. Den har imidlertid 256 GB lagringsplass.

Prisen på Note 20 er 12.290 kroner, altså snaue 3.000 kroner rimeligere enn Note 20 Ultra.

Begge de nye Note 20-telefonene blir tilgjengelige for salg allerede 21. august.

Nye trådløse ørepropper: Buds Live

Det var ikke bare telefoner Samsung viste frem på den nettsendte pressekonferansen. Galaxy Buds Live er siste tilskudd i Samsungs Buds-serie, der vi premierte forrige modell, Buds+, med en femmer på terningen så seint som i mai.

TRE FARGER: Nye Buds Live kommer i disse tre fargevalgene og er på plass i butikkene allerede denne måneden. Foto: Samsung
TRE FARGER: Nye Buds Live kommer i disse tre fargevalgene og er på plass i butikkene allerede denne måneden. Foto: Samsung Vis mer

Som du ser på bildet er dette et par trådløse ørepropper med et ganske utradisjonelt design som er ment å fylle hele det ytre øret. De har også aktiv støydemping der spesielt lavfrekvent støy filtreres bort, men ikke stemmer fra andre eller over høyttaleranlegget på toget.

Driverne skal være hele 12 mm, som er stort til å være trådløse ørepropper, der 6 og 7 mm som regel er det vi finner rundtom. Samsung skryter av dyp bass og skarp diskant, og på papiret bør i hvert fall såpass store høyttalerelementer kunne by på mer i de dypere frekvensene.

BLANKE: Buds Live fyller hele det ytre øret og har en svært så glossy finish skal vi tro bildene. Foto: Samsung
BLANKE: Buds Live fyller hele det ytre øret og har en svært så glossy finish skal vi tro bildene. Foto: Samsung Vis mer

Buds Live har dessuten tre mikrofoner og en «voice pickup unit» som blant annet registrerer vibreringer i kjevebeinet og skal derfor være ypperlige til handsfree. Det gleder vi oss til å teste.

Batteritiden er oppgitt til 6 timer, med 15 timer ekstra via etuiet. Prisen blir 1990 kroner og også her lanseres proppene 21. august.

Ny smartklokke: Galaxy Watch 3

Også håndleddet får en ny kompanjong i Galaxy Watch 3. Som i Watch 2 har den en mekanisk urkrans som kan roteres for å bla i menyer og den slags, og kommer dessuten i en egen titanutgave, som er et lettere og mer slitesterkt materiale enn rustfritt stål som brukes i de øvrige utgavene.

MANGE MULIGHETER: Via Samsungs mobilapp kan du laste ned over 80.000 urskiver til Galaxy Watch 3. Foto: Samsung
MANGE MULIGHETER: Via Samsungs mobilapp kan du laste ned over 80.000 urskiver til Galaxy Watch 3. Foto: Samsung Vis mer

Nytt denne gangen er blant annet at klokka kan oppdage om du faller, slik Apple Watch har hatt en stund, og sende ut nødmelding. Den funksjonen var faktisk redningen for Dinside-journalist Kirsti Østvangs far; en historie som gikk verden rundt i fjor. Videre kan den også blant annet måle oksygenopptak og oksygenmetning i blodet.

Gjennom å måle ting som balanse, steglengde og bakkekontakt skal klokka også være i stand til å gi deg tips til hvordan du kan forbedre teknikken, og den tilhørende helseappen på telefonen har over 120 treningsvideoer du kan følge og eventuelt caste til en TV.

eSIM er også på plass, som gjør at du både kan ringe og sende meldinger uten at telefonen er i nærheten.

Prisen blir 5190 og 5490 kroner for henholdsvis 41- og 45 mm-variantene, mens den nevnte titan-modellen kommer senere i år.

Nye nettbrett og ny Fold

Samsung viste også frem to nye nettbrett, Galaxy Tab S7 og S7+, der begge byr på 120 Hz bildefrekvens, men der bare +-utgaven har AMOLED-skjerm. Skjermstørrelsene er på henholdvis 11 og 12,4 tommer, og begge kommer med penn, som på Note-telefonene.

NYE NETTBRETT: Galaxy Tab S7+ har 12,4 tommers skjerm med 120 Hz bildefrekvens og koster fra 11.490 kroner. Foto: Samsung
NYE NETTBRETT: Galaxy Tab S7+ har 12,4 tommers skjerm med 120 Hz bildefrekvens og koster fra 11.490 kroner. Foto: Samsung Vis mer

Begge kan også fås med mulighet for SIM-kort - 4G på den minste modellen og 5G på den største. Prisene starter på henholdsvis 8.990 og 11.490 kroner, med 1.000 og 2.500 kroner ekstra for 4G og 5G på S7 og S7+.

Samsung benyttet også anledningen til å gi en smakebit på den kommende brettbare telefonen Fold 2. Her er den største endringen at skjermen foran (når den er brettet sammen) er nokså heldekkende og da mye større enn på forgjengeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer