TEST: Apple iPhone 12 Pro Max

Størst og best

Kom for størrelsen, bli for kameraet.

SVÆR: Det er mer enn bare størrelsen som skiller iPhone 12 Pro Max fra iPhone 12 Pro. Video: Dinside/Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden iPhone X ble lansert har Apple fått kritikk for stadig mer forvirrende navngivning av sine mobiler. I høst har de lansert fire forskjellige utgaver av iPhone 12, med en helt ny iPhone mini i potten, så man skulle tro at forvirringen var komplett. Skal du velge den minste, eller den vanlige 12, eller 12 Pro - eller hva med Pro Max?

Med iPhone 12 Pro Max er det veldig enkelt. Stikkordet er maks: Dette er den største iPhonen, faktisk Apples største noensinne. Det er også den beste med tanke på batteritid og kameraet. Prisen er riktignok også høyest, og starter på 14 000 kroner.

Om du får maks valuta for pengene? Du får i hvert fall ingen bedre iPhone - men Max-modellen er definitivt ikke for alle.

Begge Pro-modellene har et lekkert design med matt bakside og en kant av stål. Foto: Kirsti Østvang
Begge Pro-modellene har et lekkert design med matt bakside og en kant av stål. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Valgets kval

Vi tror mange som vurderer iPhone 12 Pro Max lurer på om det er verdt å betale den ekstra tusenlappen den koster over «lillebror» iPhone 12 Pro.

Siden Max-modellen deler mange av de samme egenskapene som iPhone 12 Pro, tar vi kun for oss hovedforskjellene i denne testen. Vil du lese mer om hvordan telefonen er i bruk - om ytelsen, 5G og den nye MagSafe-løsningen - les den grundige anmeldelsen til kollega og mobil-guru Pål Joakim her.

Største noensinne

iPhone 12 Pro Max som nevnt Apples største iPhone noensinne. Skjermen er 6,7 tommer stor, opp fra 6,5 tommer hos fjorårets modell som den erstatter, iPhone 11 Pro Max.

Rent fysisk er nykommeren ørlitt høyere og bredere, men tynnere. På grunn av det nye designet med rette kanter føles den merkbart større ut, samtidig føles det ikke lenger ut som den skal skli ut av hånden som forgjengeren med de runde kantene.

Men det er fremdeles ingen enhånds-mobil som iPhone 12 Pro; lillebroren er langt mer hendig - og så har vi iPhone 12 mini som er enda mer kompakt.

I vanlige tider ville vi anbefalt deg å ta turen til en butikk for å kjenne om den blir for stor (vi mistenker noen vil synes det), men på grunn av coronapandemien kan det bli utfordrende. Men det er i alle fall noe å være obs på før du kjøper.

Stor størrelse betyr imidlertid også at du får en stor skjermflate å boltre deg på. Det er plass til mer innhold på skjermen, og det er etter vår mening enklere å skrive på de større tastene.

Max har også et større batteri, og strålende batteritid. På en vanlig hjemmekontor-dag hadde jeg drøye 40 prosent igjen ved leggetid rundt 23, med en skjermtid på 5,5 timer.

I år følger det ikke med en strømadapter, men du vil koste på deg Apples nye 20 wattslader eller Ankers nye 30 wattslader, for da går ladingen veldig kjapt.

Selv om også trådløs lading går raskere enn før, er det er fremdeles ikke for deg som har dårlig tid, som vi beviste i vår test av iPhone 12 Pro. Den nye MagSafe-laderen til Apple gjør det imidlertid veldig enkelt.

KJEKT TILBEHØR: MagSafe åpner for masse kult tilbehør til iPhone. Apple tilbyr en lommebok du kan feste bakpå telefonen, både med og uten deksel. Foto: Kirsti Østvang
KJEKT TILBEHØR: MagSafe åpner for masse kult tilbehør til iPhone. Apple tilbyr en lommebok du kan feste bakpå telefonen, både med og uten deksel. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Holder høy kvalitet

I bruk er Pro Max som alle andre iPhoner vi har testet: lynrask. Bor du i rett del av landet kan du kanskje surfe med det mye raskere 5G-nettet. Den er vanntett, og skal tåle en støyt bedre enn før. Og ja - du kan ringe med den.

I det hele tatt får du en solid brukeropplevelse med Apples mobiler, uansett om det kommer til operativsystem, apper og funksjonalitet. Ting bare virker - i hvert fall innenfor Apple-sfæren.

En annen ting vi har lagt merke til: det er litt mer trøkk i høyttalerne til Pro Max sammenlignet med iPhone 12 Pro.

LIGHTNING: Apple bruker fremdeles Lightning-kontakt i iPhone 12-modellene, selv om flere iPad-er nå kommer med USB-C. Foto: Kirsti Østvang
LIGHTNING: Apple bruker fremdeles Lightning-kontakt i iPhone 12-modellene, selv om flere iPad-er nå kommer med USB-C. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bedre trippelkamera

For første gang på mange år har Apple valgt å skille på kameraene i de to toppmodellene, iPhone 12 Pro og Pro Max.

Begge har et trippelkamera-system som fjorårets modeller, med vidvinkel, ultravidvinkel og telefoto. I år har begge fått noe nytt som kalles en lidar-sensor, som hjelper til med autofokus i mørket og kartlegging av dybden i bildet du skal ta.

Max-modellen har imidlertid et par ting iPhone 12 Pro ikke har:

  • Hovedkameraet aka vidvinkelen har fått en langt større bildebrikke med ny bildestabilisering som stabiliserer sensoren i stedet for objektivet, såkalt sensor-shift-stabilisering.
  • Med større sensor kan det samle inn mer lys, slik at den tar bilder med bedre dynamisk omfang og bedre bilder i dårlig belysning enn noen annen iPhone.
  • Ved å gå over til sensor-stabilisering, kan man ta skarpere bilder og mer stabil video fordi sensoren er lettere enn objektivet og justeringene kan dermed gjøres raskere. Dette er teknologi vi til nå bare har sett i speilløse systemkameraer, selv om disse bruker en kombinasjon av de to løsningene.
  • Telefoto-kameraet har fått enda litt større rekkevidde på 2,5x mot 2x. Altså kan du enten zoome enda litt nærmere inn eller stå enda litt lenger unna når du skal zoome.
STØRRE: Du kan se at kameraene er større på iPhone 12 Pro Max sammenlignet med den mindre utgaven. Foto: Kirsti Østvang
STØRRE: Du kan se at kameraene er større på iPhone 12 Pro Max sammenlignet med den mindre utgaven. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Om Pro Max tar mye bedre bilder enn iPhone 12 Pro? Vi observerer at amerikanske anmeldere ikke er helt enige om forskjellen er merkbar eller ikke (Youtuber Marques Brownlee mener nei, Nilay Patel i The Verge mener klart ja).

Det kommer nok litt an på øyet som ser. Har du ikke «pixel peeping» som hobby, tror vi du vil synes de tar ganske like bilder, særlig i dagslys. Vi hadde nok håpet det var større forskjeller, men de er absolutt tilstede.

I situasjoner hvor det er dårlig belysning eller til fotografering med mye bevegelse, typisk av barn eller husdyr, tar Max-modellen bilder med bedre dynamikk. Den optiske kvaliteten særlig i kantene er også bedre.

Vi tror man vil se de største forskjellene når det er skikkelig kontrastfylt ute med sol, men værgudene har ikke vært på vår side denne uka, dessverre. Her er imidlertid noen eksempler:

Zoomer vi inn på dette grafitti-bildene ser vi at bildet blir skarpere og mer detaljert med iPhone 12 Pro Max.

Det samme ser vi når vi går tett innpå på dette kveldsbildet tatt i nattmodus. Forskjellene er spesielt merkbar i kantene.

En ting vi legger merke til at Max-en nesten konstant har litt høyere ISO. Fordi den har en større brikke, tillater den seg nok både høyere ISO og kortere lukkertid.

Kameraforbedringene til 12 Pro Max gjør også at den bruker kortere tid på å ta bilde i nattmodus (gjerne ett sekund mot to-tre på 12 Pro).

En annen fordel ved å velge Max-modellen er den ekstra zoomen, selv om gjerne vi kunne ønske oss enda mer (Samsung S20 Ultra har f.eks. 4x). Vi synes den ekstra brennvidden gjør at det blir enda litt bedre dybde i portrettbilder - bakgrunnen blir mer uskarp.

Her står vi fra samme sted og tar portrettbilde med henholdsvis Pro Max og 12 Pro.

Størst og best

Pro Max er imidlertid ikke konsistent bedre. Den større sensoren ser ut til å gjøre at ting som ikke er 100% i fokus blir mer uskarpe, som på dette bildet under, hvor bladene på planten er skarpere på bildet tatt med iPhone 12 Pro.

Størst og best
Størst og best

Du kan se et utvalg bilder tatt med iPhone 12 Pro Max i albumet under.

En ting som ikke er lansert ennå, er Apples nye råformat ProRAW. Dette vil gi deg større muligheter til å redigere bildet destruksjonsfritt etter at det er fanget, og det blir bare tilgjengelig på Pro-modellene. Det skal vi selvsagt ta en titt på når det lanseres senere i år.

Konklusjon

Der vi synes iPhone 12 Pro havner litt mellom to stoler; den er for lik den vanlige iPhone 12-utgaven, men koster bare en tusenlapp mindre enn 12 Pro Max - synes vi Apple treffer blink med iPhone 12 Pro Max.

Her får du strålende batteritid og det beste iPhone-kameraet - som igjen er et av de aller beste og mest brukervennlige mobilkameraene på markedet, og kanskje aller best når det kommer til video.

Størst og best

Men som vi påpekte i vår test av iPhone 12 Pro, er dette dyre telefoner, og vi synes Apple gjør en blunder ved å shippe dem med 60 Hz-skjermer i år, som gir en svakere opplevd ytelse og er mindre behagelig å se på enn skjermer med høyere bildefrekvens. Så lenge du ikke har prøvd det, vil du ikke savne det, og det ville nok påvirket batteritiden negativt - men vi vet at Apple kan. Hadde det ikke vært for de to tingene, hadde dette vært full pott.

Det er ingen vits å løpe og kjøpe om du allerede har iPhone 11 Pro Max. Oppgraderer du fra en eldre Apple-mobil, tror vi du vil få stor glede av forbedringene spesielt når det gjelder lavlys-fotografering og nattmodus - så lenge du er klar for størrelsen.

Testresultat

Apple iPhone 12 Pro Max

- Ekstremt høy ytelse
- Svært god batteritid
- Svært robust konstruksjon med ekstra sterkt glass og svært god vanntetthet
- Meget godt kamera, særlig på video
- Magnetisk bakside åpner for mye spennende tilbehør
- Svært rask og presis ansiktsopplåsning
- Lidar-sensoren åpner for mange spennende tredjepartsapper
- Apple har tradisjon for å oppdatere telefonene med nye funksjoner i 5-6 år
- Meget god bildekvalitet på skjermen …

- … men fortsatt bare 60 Hz
- Ikke allverdens med zoom på kameraet
- Ikke så rask lading hverken med kabel eller trådløst
- Ingen lader i esken
- Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer