Skanne dokumenter med mobilen

Supernyttig Dropbox-funksjon

Gjør det enkelt å arkivere dokumenter og kvitteringer i nettskyen.

DIGITALISER KVITTERINGENE: Med Dropbox for iPhone er det gjort på null komma svisj å legge en kopi av kvitteringen i nettskyen. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
DIGITALISER KVITTERINGENE: Med Dropbox for iPhone er det gjort på null komma svisj å legge en kopi av kvitteringen i nettskyen. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kan du skanne den signerte kontrakten og sende kopien til meg?

Spørsmålet kom fra banken da jeg nylig søkte om lån på ny bolig. Jeg befant meg langt fra nærmeste skanner, men takket være mobiltelefonen og Dropbox-appen, hadde kunderådgiveren kopien i hende på under ett minutt.

Dropbox kom nylig dårlig ut i vår test av søk i nettskyen, men tjenesten har et ess i ermet: Appen har innebygd dokumentskanner.

Slik fungerer det

Den bruker ganske enkelt mobilkameraet og avfotograferer dokumentet eller kvitteringen, som deretter etterbehandles og arkiveres automatisk.

ENKELT: Trykk på + og velg Skann dokument. Deretter holder du mobilen over dokumentet og trykker på skanne-knappen. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
ENKELT: Trykk på + og velg Skann dokument. Deretter holder du mobilen over dokumentet og trykker på skanne-knappen. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det spiller ingen rolle om det ligger litt skjevt eller at kameraet ikke befinner seg rett over dokumentet, dette justerer appen selv i etterkant. Til slutt gjøres alt om til sort/hvitt, og skygger, uønskede sjatteringer og lignende blir fjernet.

FINNER DEN SELV: Appen legger en blå ramme rundt det den antar skal skannes. Deretter er det bare å trykke på knappen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FINNER DEN SELV: Appen legger en blå ramme rundt det den antar skal skannes. Deretter er det bare å trykke på knappen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Består dokumentet av flere sider, trykker du bare på + nede i venstre hjørne, og så fortsetter skanneren på side to, tre og så videre. Dette er mulig fordi kopiene lagres i PDF-format, som er verdens mest brukte format for distribusjon av dokumenter.

Når du er ferdig, angir du filnavn og mappen du vil lagre kopien i. Deretter lastes den opp til nettskyen, slik at den blir tilgjengelig fra alle enhetene dine.

Våre inntrykk

Det er raskt, enkelt og takket være det gode kameraet på de nye iPhone-ene, blir resultatet også stort sett meget bra. Personlig brukte jeg en hel ettermiddag til å skanne gamle kvitteringer, garantibeviser, attester og diverse skriv jeg ønsket å ta vare på i digital form. Hadde jeg brukt en fysisk skanner og PC, hadde jobben sannsynligvis tatt mye lengre tid.

Nå skal vi skynde oss å legge til at fullt så skarpt som fra en fullblods skanner, blir resultatet sjelden. Og selv om appen gjør alt den kan for å strekke og justere dokumenter til riktig format, hender det at det blir noen skjevheter her og der. Til de fleste forhold bør det uansett holde greit.

SKJEVT: Den gjør som regel en god jobb, men det hender at appen ikke helt klarer å rette ut skjevheter. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
SKJEVT: Den gjør som regel en god jobb, men det hender at appen ikke helt klarer å rette ut skjevheter. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Merk videre at dette er en løsning som utelukkende er tiltenkt dokumenter i sort/hvitt, der majoriteten av innholdet er tekst og enkel grafikk. Håndskrevne notater går også brillefint. Skanning av bilder fungerer derimot dårlig.

Dropbox har foreløpig kun implementert skanne-funksjonen i iOS-versjonen av appen, men Android-brukere får tilsvarende funksjon om de bruker Google Disk-appen, som er forhåndsinstallert på de fleste Android-telefoner. Windows Phone-brukere kan bruke Office Lens, som er tett koblet til Microsofts nettlagringstjeneste OneDrive.

Det finnes også andre alternativer - her får du en fin oversikt.

Du får 2 GB gratis nettskylagring hos Dropbox. En innskannet side blir i snitt på rundt 500 KB. Du finner mer informasjon i App Store.

Artikkelen er korrigert etter publisering med informasjon om Google Disk-appen for Android og Office Lens for Windows Phone.

Få også med deg disse:
Denne nettskytjenesten er overlegen på søk
Bruk nettskyen som ekstern harddisk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer