Test: Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Suveren lyd fra danskene

Meget bra lyd, god komfort og nå er de også vanntette. Vi har samtidig noen klare innvendinger til øreproppene fra B&O.

BEOPLAY E8 SPORT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BEOPLAY E8 SPORT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Markedet for trådløse ørepropper er i ferd med å bli massivt, og så å si alle lydprodusentene har en eller flere modeller tilgjengelig. Danske Bang&Olufsen har for lengst kastet seg inn i dette markedet, og tidligere i år trillet vi terningkast fire til tredje generasjon Beoplay E8.

I testen gav vi pluss for et rent og velklingende lydbilde og god batteritid, men trakk litt for den høye prisen og at det ikke var helt klaff på det tekniske.

Nå kommer danskene med en sportslig variant av E8, kalt Beoplay E8, som faktisk er oppfølgeren til fjorårets E8 Motion.

Beoplay E8 Sport. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Beoplay E8 Sport. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette skiller dem

Sammenliknet med E8 Motion, kan E8 Sport skilte med en mindre formfaktor, samtidig som den totale batteritiden nærmest er doblet fra 16 til 30 timer.

Nykommeren har også IP57-sertifisering og er vanntette ned til én meter i 30 minutter. Det betyr i praksis at du kan svømme med dem, uten at vi helt ser nytten med det. Mer praktisk er det at du enkelt kan skylle dem i vann etter endt treningsøkt.

Beoplay E8 Motion var for øvrig med i vår store test av ørepropper for Dagbladet Pluss (krever abonnement) i fjor høst.

Med støtte for Microsoft Swift Pair kan du enkelt koble Beoplay E8 Sport til PC-en din.
Med støtte for Microsoft Swift Pair kan du enkelt koble Beoplay E8 Sport til PC-en din. Vis mer

Versus standardutgaven av E8, har Sport også ørefinner som skal sørge for at øreproppene sitter bedre i øret når du trener, samt et større ladeetui.

Til felles har årets E8-modeller Bluetooth 5.1, trådløs lading og USB-C-kontakt på etuiet, AAC- og aptX-kodeker og svært god batteritid på papiret.

Ellers er det verdt å merke seg at E8 Sport har støtte for både Microsoft Swift Pair og Android Fast Pair, som sørger for rask og sømløs paring med Windows 10 og Android.

Berøringsfølsomme

Beoplay er sjenerøse i sitt utvalg av gummitupper som følger med i E8 Sport-pakka, eller det er kanskje å forvente med tanke på at øreproppene befinner seg i det helt øvre prissjiktet. I esken ligger uansett fire par i størrelse ekstra små, små, medium og store. I tillegg medfølger ett par medium størrelse minneskumpropper. Mange foretrekker skumproppene fremfor gummi, men disse har kortere levetid og må derfor byttes oftere.

Selv om de kan klemmes godt sammen, var skumproppene for store for undertegnedes ørekanaler, men du kan kjøpe ekstra i andre størrelser separat.

I esken medfølger også tre par finner i ulik størrelse, som skal sørge for at øreproppene sitter godt festet til ørene når du er i aktivitet. Du kan fint bruke E8 Sport uten ørefinne, men vi syns utvilsomt at det er mest komfortabelt med.

Øreproppene leveres med fem par tupper og tre finner (ett par sitter på proppene mens det siste er hjemme). Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Øreproppene leveres med fem par tupper og tre finner (ett par sitter på proppene mens det siste er hjemme). Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Selve designet skiller seg ikke spesielt ut fra tredje generasjon E8, som vi testet før sommeren. Logoen er noe annerledes og E8 Sport har en ring der du fester finnen, men ellers er de mer eller mindre dønn like.

Det betyr at E8 Sport er blant de større trådløse øreproppene på markedet, og er godt synlig der de sitter i øret.

Uten støyredusering

En ting som faktisk kan overraske mange, er mangel på aktiv støyredusering. Spesielt i denne prisklassen – Beoplay E8 Sport koster 3750 kroner.

Både Sennheiser Momentum True Wireless 2, 3200 kroner, og Apple AirPods Pro, 3000 kroner, har nemlig aktiv støyredusering. Til og med Sonys toppmodell til under 2000 kroner, har det.

Beoplay E8 Sport er godt synlige i øret. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Beoplay E8 Sport er godt synlige i øret. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Når det er sagt, er Beoplay E8 Sport såpass tette at du stort sett vil leve godt med passiv støyredusering, men for eksempel på kollektivtransport – og ikke minst fly – er mangel på aktiv støyredusering et savn.

Berøringsfølsomme

Likheten gjenspeiles i hvordan du betjener E8 Sport, nemlig ved å bruke fingeren på de berøringsfølsomme proppene.

Betjeningen er også ganske enkel og logisk lagt opp. Ett trykk på den høyre for å pause/spill av, og det samme for å svare på eller avvise et anrop.

Du kan dobbeltæppe på den høyre for å gå til neste spor, eller på den venstre for å spille av forrige.

For å øke volumet holder du på den høyre proppen mens du holder på den venstre for å senke volumet.

I tillegg har du ett trykk på den venstre for å slippe inn lyd utenfra, eller for å stenge den ute, og du kan i appen selv velge for mye lyd som slippes inn.

Beoplay E8 Sport ligger i et relativt stort ladeetui. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Beoplay E8 Sport ligger i et relativt stort ladeetui. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Super godlyd

På grunn av coronapandemi og hjemmekontor, har vi i denne runden ikke fått sammenliknet Beoplay E8 Sport med de vanlige E8, men jeg kjenner meg godt igjen i det vi skrev i testen av sistnevnte.

Det låter litt flatt ut av boksen, men ved å bruke B&O-appen og justere equalizeren til sånn omtrent midt mellom varm og energisk, får vi et lydbilde vi liker svært godt. Men det er ikke nødvendigvis noe for alle, så prøv deg gjerne frem i appen.

Og mulig det er noe vi innbiller oss, men vi har en følelse av at det er en anelse mer bass i sportsutgaven, som i og for seg er positivt da i hvert fall vi liker litt ekstra omph når vi trener.

Men som alltid er musikk en smakssak, så det beste du kan gjøre er å ta med egne gummitupper – sånn med tanke på hygiene – og prøve proppene i butikk. Festet er det samme på som de aller fleste andre ørepropper.

I motsetning til de vanlige E8, merker vi ikke noen forsinkelse når vi strømmer Netflix eller spiller på mobilen, så det er jo bare positivt.

Når det gjelder lydkvalitet under samtaler, opplever vi den som forholdsvis god. Vi hører motparten klart og tydelig, men tilbakemeldinga fra min høyst kritiske samboer, er at det høres ut som at jeg sitter litt unna øreproppene og at den fort plukker om stemmer og omgivelseslyd.

Enkel app

Vi skrev i testen av Beoplay E8 at det ikke er veldig mye du kan gjøre i appen. Du kan styre musikkavspilling og volum, velge en equalizer-innstilling (eller lage en egen), samt hvor mye lyd utenfra som skal slippes inn når du aktiverer den funksjonen. Fra appen kan du også oppdatere proppene dersom de mottar en programvareoppdatering.

Equalizeren er ikke av den tradisjonelle sorten, med én bryter per frekvensområde, men et koordinatsystem der du kan trekke en bryter inn i fire ulike soner, som da blir en kombinasjon av lys/varm eller avslappet/energisk.

Dessverre opplever vi en del knot med appen ved en feilmelding som sier at den ikke kan finne E8 Sport, og det selv om øreproppene er sammenkoblet mobilen. Da er det å trykke for å prøve igjen og på andre eller tredje forsøk går det som regel.

Bang & Olufsen-appen er ganske enkel.
Bang & Olufsen-appen er ganske enkel. Vis mer

Alternativer

Som nevnt helt i starten av testen, er det ikke mangel på utvalg blant trådløse ørepropper, og det finnes mange gode alternativer til Beoplay E8 Sport.

Dersom du liker lydbildet til Beoplay E8-serien, er de vanlige E8 et naturlig alternativ, og de er i skrivende stund rundt 250 kroner rimeligere.

Av modeller til over 3000 kroner, er også Sennheiser True Wireless 2 et godt valg, og her får du attpåtil med aktiv støyredusering.

Og det er lett å tenke at solide AirPods Pro er veien å gå hvis du har en iPhone, men alle Bluetooth-enheter parer like godt med Apple-enheter som som andre.

Vår klare anbefaling er faktisk Jabra Elite 75t Active som koster rundt 1500 kroner mindre, men som vi faktisk ikke får skrytt nok av. De har enestående lyd, god batteri og er komfortable som få, og det eneste du mister er trådløs lading – hvis det i det hele tatt er et savn.

Konklusjon

Da jeg begynte å skrive på denne testen, sa jeg til kollega Pål Joakim at jeg egentlig bare kunne kopiere teksten fra hans test av tredjegenerasjon Beoplay E8, for totalt sett sitter vi igjen med det samme inntrykket.

Dette betyr jo at plussene stort sett er de samme: ordentlig god batteritid, god lyd, USB-C og trådløs lading og ypperlig byggekvalitet.

I tillegg har Sport-utgaven selvsagt IP57-sertifisering – for det er ganske kjekt å skylle dem under vann etter en svett treningsøkt – og ørefinnene som gjør at de sitter godt under høy aktivitet.

Dog syns vi fortsatt prisen er noe i høyeste laget og vi klarer ikke helt å se at Bang&Olufsen kan forsvare at prisen er så mye høyere enn konkurrentene, og vi forventer egentlig en del mer.

Testresultat

Beoplay E8 Sport

Veldig god batteritid - 7+23 timer IP57-sertifisering
Godt utvalg tupper i esken
Støtter både AptX og AAC
Ren og velklingende lyd
Kan slippe inn lyd utenfra
Enkel og effektiv betjening
Trådløs lading

Høy pris
Til den prisen savner vi aktiv støyreduksjon
Støtter ikke multipoint
Ikke automatisk pause

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer