TEST: Samsung Galaxy Buds+

Svært god batteritid

Mye å like med Samsungs nye ørepropper, men vi måtte ty til et triks for å få bedre lydkvalitet.

OPPGRADERT: Samsung Galaxy Buds+ er oppfølgeren til Galaxy Buds, der blant annet batteritiden har blitt kraftig forbedret. Foto: Pål Joakim Pollen
OPPGRADERT: Samsung Galaxy Buds+ er oppfølgeren til Galaxy Buds, der blant annet batteritiden har blitt kraftig forbedret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Denne våren lanserte Samsung oppfølgeren til fjorårets Samsung Galaxy Buds, som rett og slett har fått navnet Buds+.

Nykommeren koster i skrivende stund en drøy femhundrelapp mer enn sin forgjenger - rundt 1700 kroner i de rimeligste butikkene, og da omtrent på nivå med versjonen av Apple Airpods med etui som kan lades trådløst (det kan også Samsungs etui).

11 timers batteri

Buds+ byr på svært solid batteritid, med hele 11 timer musikk før de må lades i etuiet. Etuiet holder imidlertid bare på én ekstra ladning, altså 22 timer totalt (forgjengeren hadde 6+7), så du må allikevel frem med ledningen oftere enn de som har 28-30 timer, som flere har begynt å få i det siste.

11+11: Samsungs etui er kompakt av størrelse og har en ekstra fullading på lur, slik at total spilletid blir 22 timer. Foto: Pål Joakim Pollen
11+11: Samsungs etui er kompakt av størrelse og har en ekstra fullading på lur, slik at total spilletid blir 22 timer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kjapt lader de, i hvert fall – etter bare tre minutter i etuiet kan du spille musikk en time.

Etuiet er ganske likt det forrige - altså ganske kompakt av størrelse og med pilleform. Det kan lades på to måter - enten via USB-C-kabel eller trådløst med Qi-standarden (den «vanlige»). Det betyr at du også kan lade det fra baksiden av en mobiltelefon, som Samsungs S10-, Note 10- og S20-modeller, samt Huawei Mate 20 Pro/P30 Pro og oppover, blant annet.

Fra baksiden av en P30 Pro gikk vi fra 0-13 prosent batteri på etuiet på ett kvarter, så direkte raskt går det ikke, men som en nødløsning duger det jo fint.

LADER FRA BAKSIDEN: Her lader vi Samsung-etuiet fra baksiden av en Huawei P30 Pro. Det kan du også gjøre med Samsungs telefoner i S10-, Note 10- og S20-serien. Foto: Pål Joakim Pollen
LADER FRA BAKSIDEN: Her lader vi Samsung-etuiet fra baksiden av en Huawei P30 Pro. Det kan du også gjøre med Samsungs telefoner i S10-, Note 10- og S20-serien. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Et lite LED-lys på etuiet signaliserer batteristatusen (rød/gul/grønn) når du åpner det, men du kan også se gjenværende prosent i den tilhørende appen, som denne gangen også finnes for iOS. For å se gjenstående batteri på etuiet må imidlertid en av proppene være oppi.

Berøringsfelt

Selve proppene er relativt lette (drøye seks gram) og ligger behagelig på plass i våre ører uten å føles trykkende. I esken får du med tre ulike størrelser tupper og vinger, og de kan brukes uavhengig av hverandre.

KOMFORTABLE: Galaxy Buds+ ligger ganske mykt og fint i øret uten å føles pressende. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: Galaxy Buds+ ligger ganske mykt og fint i øret uten å føles pressende. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Proppene er IPX2-sertifiserte, som per definisjon betyr at de skal tåle vanndråper fra inntil 15 grader fra vertikal vinkel, men det betyr ikke nødvendigvis at de tåler en skikkelig regnskur eller å bade i svette fra ei treningsøkt. Her finnes det konkurrenter som er vesentlig bedre tettet.

Som hos forgjengeren har Samsung valgt å gå for berøringsfølsomme flater til betjeningen, men som før er du låst til at ett, to og tre prikk har samme funksjon på høyre og venstre øre. Her savner vi å kunne sette det opp slik at trykk på høyre og venstre øre har ulik funksjonalitet, men samtidig – siden hver ørepropp kan brukes mens den andre ligger og lader har vi forståelse for avgjørelsen.

BERØRINGSFELT: Den blanke flaten er et berøringsfølsomt felt, så her holder det med lett prikking uten å måtte trykke inn en fysisk bryter. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFELT: Den blanke flaten er et berøringsfølsomt felt, så her holder det med lett prikking uten å måtte trykke inn en fysisk bryter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Unntaket er når du holder fingeren inntil en av proppene – der kan du velge ulik funksjonalitet på hvert øre. Valgmulighetene er justering av volumet (ned på venstre, opp på høyre), taleassistent, omgivelseslyd (der lyd utenfra slippes inn) og Spotify. Velger du sistnevnte, kan du holde fingeren inne for starte en anbefalt spilleliste basert på din lyttehistorikk.

Via «labs»-seksjonen i Samsung-appen kan du aktivere at et dobbeltprikk på kanten av øreproppene øker og senker volumet, og det synes vi faktisk fungerer veldig fint, så da kan du altså velge to av tre hva gjelder taleassistent, omgivelseslyd og den nevnte Spotify-funksjonen.

Et lite savn er dog at musikken ikke automatisk pauses når du tar en propp ut av øret, så der er du i så fall nødt til å prikke med fingeren før du tar dem ut. De har også en litt uhåndterbar form som gjør at vi ofte får trykket utilsiktet når vi tar dem av og på.

Samsung-appen lar deg blant annet se batterinivå på propper og etui, justere lydbildet, velge hvilke appers varsler du vil høre og finne øreproppene dine dersom du har mistet dem. Montasje: Pål Joakim Pollen
Samsung-appen lar deg blant annet se batterinivå på propper og etui, justere lydbildet, velge hvilke appers varsler du vil høre og finne øreproppene dine dersom du har mistet dem. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nesten som et høreapparat

Omgivelseslyd er verdt litt ekstra spalteplass. Den fungerer altså ved at mikrofonene plukker opp lyden rundt deg og serverer i øret sammen med det du hører på, slik at du for eksempel blir oppmerksom på trafikk, kolleger og den slags selv om du har på musikk.

Den kan justeres med ulike volumnivåer, og via labs-funksjonen kan du legge til enda et høyere nivå. Faktisk gjør det at du hører omgivelsene bedre med proppene i, enn om du ikke bruker dem, altså som et slags høreapparat.

Riktignok er funksjonen eksperimentell siden den tilhører labs-seksjonen, og vi opplever tidvis feedback (høyfrekvent piping) akkurat i det vi tar dem ut og inn.

I appen finner du dessuten en mulighet for å finne ørepluggene dine, men dette får du bare gjort når de er ute av etuiet, så det har noe begrenset nytte, spør du oss – vi leter oftere etter hele pakka (propper i etui) enn bare proppene.

HVOR ER ...: Ligger ørepluggene utenfor etuiet, kan de spille av en stadig høyere tone om du har mistet dem, men om du leter etter både etuiet og proppene, får du ingen hjelp. Foto: Pål Joakim Pollen
HVOR ER ...: Ligger ørepluggene utenfor etuiet, kan de spille av en stadig høyere tone om du har mistet dem, men om du leter etter både etuiet og proppene, får du ingen hjelp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Meget gode til handsfree

Ørepropper er jevnt over litt så-som-så når det kommer til handsfree, men her leverer Buds+ faktisk meget godt. Via innstillingene kan du la litt omgivelseslyd slippe igjennom slik at du også hører din egen stemme når du prater, og det anbefales.

For både for vår og motpartens del er samtalekvaliteten meget god.

Litt kjedelig er det derfor at Buds+ ikke støtter multipoint-oppkobling, der du for eksempel er koblet til PC-en og mobiltelefonen samtidig, men det er i hvert fall ganske kjapt å bytte, siden du ikke trenger å koble fra den første enheten før du kobler til den andre. Så fort du kobler til med en enhet som allerede er paret med Buds+, hopper den over til den enheten.

Hva med lyden?

I utgangspunktet ser jo dette bra ut – kontra sin forgjenger har nå Buds+ fått to drivere - en til bass og en til diskant, og i markedsføringen fokuseres det også på dyp bass som skal få deg til å holde takten, tunet av AKG og så videre.

Personlig syntes jeg i utgangspunktet lyden ble alt for tam og flat – uten fylde, uten bass, uten dynamikk, og de ulike equalizerinnstillingene i appen gjorde liten forskjell. Joda, lyden var klar og detaljert, og til podkaster og lignende fungerte det fint, men det hele ble ganske uengasjerende i mine ører, særlig etter å ha testet fantastiske Sennheiser Momentum True Wireless 2 og de svært engasjerende Jabra Elite 75t og 75t active.

Jeg mistenkte derfor at øreproppene ikke klarte å lage en forsegling i mitt øre, men selv om jeg trykket dem ekstra hardt inn, hørte jeg fortsatt lite til bassen – det pleier å være et triks for å avsløre at ørene mine ikke helt passer til proppene.

Så gjorde jeg noe interessant. Siden Buds+ bruker et helt standard feste til disse gummituppene, satte jeg på det største paret fra Sennheiser-øreproppene, og gjett hva? Langt bedre. Derfor er selv de største Samsung-tuppene for små for min del.

STOR FORSKJELL I LYDEN: Samsungs største øretupper (til venstre) kontra de største fra Sennheiser (til høyre). Foto: Pål Joakim Pollen
STOR FORSKJELL I LYDEN: Samsungs største øretupper (til venstre) kontra de største fra Sennheiser (til høyre). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed gikk lyden fra dårlig til helt ålreit – jeg synes ikke de tukter hverken intensiteten til Jabra-øreproppene eller det svært rikholdige lydbildet til Sennheiserne, men gjør nå en helt godkjent jobb lydmessig – riktignok med gummitupper fra én av konkurrentene. Det sier også sitt om hvor mye selve tuppene har å si for lydopplevelsen.

Verdt å nevne er at Buds+ støtter AAC og SBC, men ikke AptX, som de fleste Android-telefoner drar nytte av for høyere bitrate på overføringen og dertil bedre lydkvalitet. Har du en nyere Samsung-telefon, kan du dog dra nytte av Samsung Scalable Codec for enda bedre lyd.

Konklusjon

Samsung Galaxy Buds+ er en god oppgradering fra forgjengeren. Batteritiden har økt fra 6+7 timer til 11+11 timer, og med gummitupper som passer har lyden blitt bedre. Denne gangen kan også iPhone-brukere være med på moroa, siden Samsungs app har blitt tilgjengelig for iOS.

Vi liker også den svært gode muligheten for å forsterke omgivelsene, og til handsfree er de blant de aller beste øreproppene vi har prøvd.

Noen småting å trekke for er blant annet at det godt skal gjøres å ta dem ut og inn uten å komme nær et berøringsfelt, de pauser ikke automatisk når du tar ut én propp og du kan ikke være tilkoblet to kilder samtidig.

Ja, og så spørs det, da, hvor godt gummituppene passer dine ører.

=> Flere tester av ørepropper og hodetelefoner

Testresultat

Samsung Galaxy Buds+

- Sitter veldig behagelig uten å sitte løst
- Svært god batteritid i proppene (11 timer)
- Kjapp hurtiglading - 3 minutter gir én time musikk
- Meget gode til handsfree
- Omgivelseslyd kan til og med forsterke omgivelsene
- Kompakt etui som kan lades trådløst
- Både høyre og venstre plugg kan brukes mens den andre lader

- Litt uhåndterlig form - lett å trykke når du tar dem ut og inn
- Pauser ikke automatisk når du tar ut en propp
- Kan ikke være koblet til flere enheter samtidig
- Store øreganger krever større gummitupper enn dem som følger med

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer