TEST: Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Svært solid toppmodell

Liker du konseptet med penn, finnes det praktisk talt ingen konkurrenter.

LEKKER: Med matt bakside med Gorilla Glass Victus-glass, er Samsung Galaxy Note 20 Ultra både lekker og solid. Foto: Pål Joakim Pollen
LEKKER: Med matt bakside med Gorilla Glass Victus-glass, er Samsung Galaxy Note 20 Ultra både lekker og solid. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Note 20 Ultra er Samsungs gjeldende toppmodell, som slippes for salg på fredag. Den er blant de aller mest kostbare telefonene på markedet, med en pris på 14.990 kroner for 256 GB-utgaven og 15.990 om du vil ha den med 512 GB lagringsplass.

Men så skiller den seg ganske markant fra røkla også. Som alle Samsungs Note-produkter er dette en telefon som har en liten penn innabords, som du både kan bruke for å skrive og tegne på skjermen, eller veive i lufta i ekte Harry Potter-stil for å utføre ulike kommandoer, for eksempel for å knipse et bilde eller styre en presentasjon du holder med telefonen koblet til en større skjerm.

SIDEBYTTE: Pennen er nå på venstre side sett undenfra - ikke like tilgjengelig som før om du foretrekker å skrive med høyre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen
SIDEBYTTE: Pennen er nå på venstre side sett undenfra - ikke like tilgjengelig som før om du foretrekker å skrive med høyre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fabelaktig og robust skjerm

Note 20 Ultra er en stor telefon med 6,9 tommers skjerm som strekker seg nesten helt ut i kantene. Som S20 Ultra har den også 120 Hz skjermoppdatering, som gjør at alt av animasjoner går silkemykt for seg, men denne gangen har Samsung gjort dette adaptivt, slik at den også kan slå ned på lavere oppfriskning når det ikke er nødvendig med 120 Hz, for å spare litt på batteriet. For eksempel trenger du jo bare 30 Hz når du ser video som er skutt med 30 bilder i sekundet.

Det er smart tenkt, for S20 Ultra, som ikke hadde denne funksjonen da vi testet den, trakk enormt mye strøm. I testperioden har vi heller ikke tenkt et sekund over at oppfriskningsraten endres dynamisk, så her virker det som om Samsung har gjort sakene sine skikkelig.

Vel å merke får du ikke hatt skjermen på QHD-oppløsning (3088x1440) om du vil ha 120 Hz, men ta til takke med full HD-oppløsning (2316x1080). Den forskjellen merker du dog mye mindre til enn den økte oppfriskningsraten, så for vår del velger vi glatt 120 Hz og full HD-oppløsning.

FLOTT: Note 20 Ultra-skjermen er blant de aller, aller ypperste. Foto: Pål Joakim Pollen
FLOTT: Note 20 Ultra-skjermen er blant de aller, aller ypperste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers er dette en knallskjerm, som alltid fra Samsungs toppmodeller. Her får du en Amoled-skjerm med dypt sortnivå, svært god lysstyrke til solfylte dager (1500 nits), farger med krutt i (om du vil), HDR – kort og godt blant de aller ypperste.

Og – det er den første telefonen på markedet med det nye Victus-glasset fra Gorilla Glass, som både skal tåle fall fra opptil to meter og i tillegg være svært motstandsdyktig mot riper (dobbelt så sterkt som Gorilla Glass 6). Vi har ikke for vane å etterprøve slike påstander, men det lover i hvert fall veldig godt på papiret.

Som før sitter fingeravtrykksleseren bak skjermglasset, og den er vi godt fornøyde med, der vi veldig sjelden må trykke to ganger, selv om den bruker noe lengre tid enn hos de raskeste. Du kan også bruke ansiktsgjenkjenning her, men det er bare en frontkamerabasert variant - ikke like avansert som de nyere iPhone-modellene og enkelte Huawei-modeller.

PENNEN: Det er S Pen som er «hjertet» i Note 20 Ultra, og som gjør at dette er en telefon som kan ting andre ikke kan. Foto: Pål Joakim Pollen
PENNEN: Det er S Pen som er «hjertet» i Note 20 Ultra, og som gjør at dette er en telefon som kan ting andre ikke kan. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Penn med magi

Nytt i fjor, da Samsung lanserte Note 10-modellene, var at pennen også kunne brukes til luftbevegelser, for eksempel for å styre utløseren på kameraet eller bla i en presentasjon. Denne gangen har det blitt enda flere av dem, der du både kan tegne piler og sløyfer mens du holder knappen inne og definere via oppsettet hva de ulike kommandoene skal gjøre i ulike apper.

Men kanskje enda mer snasent er at Samsung har klart å korte ned forsinkelsen betraktelig siden sist. Nå er den på bare 9 millisekunder (ned fra 42), som for første gang er en ikke-merkbar forsinkelse når du skriver eller tegner. Det gjør illusjonen av å skrive med en ekte penn svært ekte.

KJAPP: 9 ms forsinkelse er knapt merkbart når du tegner på skjermen med Note-pennen. Foto: Pål Joakim Pollen
KJAPP: 9 ms forsinkelse er knapt merkbart når du tegner på skjermen med Note-pennen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som før kan du notere direkte på låst skjerm ved å dra ut pennen, og forhåndsinstallert er blant annet PenUp (fargeleggings-app) og Samsung Notes, som etter hvert har blitt en svært funksjonsrik app. Verdt å sette pris på er også ting som translate-funksjonen, som lar deg holde pennen en liten centimeter over et ord du ikke forstår i nettleseren, for så å få en boks med oversettelsen. Eller en funksjon som kan forstørre det du ser ved å holde pennen litt over skjermen.

Nytt denne gangen er blant annet at du kan spille inn lyd fra et møte eller en forelesning og notere på skjermen samtidig. I etterkant kan du trykke på de ulike notatene dine for å hoppe direkte til det tilsvarende stedet i lydopptaket - smart! Samsung Notes kan også rette opp håndskriften din om du skriver litt skjevt, eller gjenkjenne den og gjøre den om til maskinskreven tekst.

POPULÆR: Få testtelefoner er så populære blant den yngre garde som Note-modellene. Vi kan også rapportere om at «chin rejection» ser ut til å fungere fint. Foto: Pål Joakim Pollen
POPULÆR: Få testtelefoner er så populære blant den yngre garde som Note-modellene. Vi kan også rapportere om at «chin rejection» ser ut til å fungere fint. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og selvsagt ser det brått litt penere ut om du skal tegne litt på en snap før du sender den fra deg enn om du bruker pekefingeren. Eller signere et PDF-dokument.

I det hele tatt begynner det å bli svært mye funksjonalitet knyttet til Samsungs S Pen, og vi synes Samsung har begynt å få dette skikkelig polert. Det tar definitivt tid å lære seg alle triksene, men her er mulighetene blitt veldig mange.

Gift med Microsoft

Noen av Microsofts apper har lenge vært forhåndsinstallert på Samsung-telefoner, men nå har de to partene utvidet samarbeidet.

Samsung Notes-appen blir for eksempel tett integrert med Microsoft OneNote, der notater og tegninger fra telefonen automatisk synkroniseres (fra november av). Note 20 blir også den første telefonen som får en kobling mot Windows 10 slik at man kan kjøre telefonappene direkte på PC-en så lenge de to er koblet til samme trådløse nettverk og man er logget på med samme Microsoft-konto.

KOBLET SAMMEN: Nå kan du kjøre telefonappene direkte fra en Windows 10-PC. Foto: Microsoft
KOBLET SAMMEN: Nå kan du kjøre telefonappene direkte fra en Windows 10-PC. Foto: Microsoft Vis mer

15. september er også startskuddet for Microsofts nye Xbox Game Pass Ultimate-tjeneste, der det blir mulig å strømme spill via selskapets xCloud-teknologi - også der blir Note 20-telefonene først ute. Samsungs app vil her også tillate spillere å kjøpe utvidelser og den slags direkte fra telefonen, noe som ikke blir mulig i den vanlige Android-utgaven av appen, siden Google der vil ha 30 prosent av kaka på samme måte som Apple med App Store-apper.

Enorm kameraklump

På baksiden er det fortsatt glass (også dette Victus-beskyttet), men denne gangen med en matt finish som vi synes kler Note-telefonen svært godt, og som er svært beskjeden med tanke på å samle fettmerker fra fingrene.

Vår testmodell er i Samsungs nye bronsefarge, «Mystic bronze», som du også finner på nyslupne Samsung Galaxy Buds Live. De er riktignok langt fra matte, men …

STIKKER UT: Sjelden har vi sett et så stort kamerautstikk på baksiden av en mobiltelefon. Foto: Pål Joakim Pollen
STIKKER UT: Sjelden har vi sett et så stort kamerautstikk på baksiden av en mobiltelefon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kamerautstikket er enormt på denne telefonen. Ikke bare er selve området ganske stort i seg selv, men det bygger også mer enn noe annet mobilkamera vi kan huske - så mye at du risikerer å dra med deg andre ting opp fra lomma samtidig. Sammenlignet med S20 Ultra er Note 20 Ultra 0,7 mm tynnere, men kameraet er nok like tjukt. En ulempe er også at den store utstikkeren gjør at telefonen lett kan vippe når den ligger på bordet og du skal skrive med pennen.

Her finner vi et litt endret kameraoppsett fra S20 Ultra. Fortsatt er hovedkameraet det samme 108 Mp-kameraet med 1/1,33" sensor, f/1,8 blenderåpning og brennvidde tilsvarende 26 mm. Ultravidvinkelen likeså - fortsatt med brennvidde tilsvarende 13 mm, lysstyrke på f/2,2 og 1/2,55" sensor.

FLERE KAMERA: Ultravidvinkel, vidvinkel og periskop-tele tilsvarende 120 mm. Foto: Pål Joakim Pollen
FLERE KAMERA: Ultravidvinkel, vidvinkel og periskop-tele tilsvarende 120 mm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men teleobjektivet har fått seg en liten boost. Det tilbyr nå 5x optisk zoom fremfor 4x (~120 mm vs 103 mm). Det har blitt mer lyssterkt (f/3,0 vs f/3,5), men har også fått mindre sensor - og mindre oppløsning, fra 48 til 12 megapiksler.

Borte er derfor «100x space shot»-gimmicken fra S20, der maksimal zoom (inkludert digital forstørring) nå er 50x, som jo holder i lange bananer uansett.

Note 20 Ultra har dessuten en laser som hjelper til med autofokusen – S20 Ultra fikk mye pepper rundtom for at autofokusen presterte dårlig. Den har dog gått på bekostning av TOF-kameraet, som hjelper til med å kalkulere dybden i bildet, spesielt til portrettbilder med «forfalsket» uskarp bakgrunn og den slags.

Bildeeksempler

Jevnt over leverer Note 20 Ultra helt fint på bildefronten. Stort sett får vi gode eksponeringer med fine farger og god skarphet, og Samsungs kameraapp er ren og pen og enkel å bruke.

Lite optisk lysavfall å spore på ultravidvinkelen. Foto: Pål Joakim Pollen
Lite optisk lysavfall å spore på ultravidvinkelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
5x optisk zoom tatt fra samme ståsted som på bildet over. Foto: Pål Joakim Pollen
5x optisk zoom tatt fra samme ståsted som på bildet over. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å sette pris på er god kvalitet fra alle tre objektivene, og med brennvidder fra 13 mm (ultravidvinkel) til 120 mm (teleobjektiv) får du et ganske fleksibelt kamera i Note 20 Ultra.

Vi er ikke fullt så imponerte når det blir skikkelig mørkt, der Samsungs kamera ikke helt klarer å levere det samme detaljnivået som de beste. Du gjør også lurt i å skyte bilder enten på ultravidvinkel, 1x eller 5x, for i mellom dem (f.eks. 3,5x zoom) virker ikke Samsung å være like flinke med algoritmene som for eksempel Huawei, der man må kombinere bildeinformasjon fra flere kamera.

Vi har samlet noen bilder tatt med kameraet i dette Google foto-albumet om du vil inspirere nærmere, med kommentarer på de fleste av dem.

Hva gjelder videokvalitet leverer Samsung meget godt, med støtte for 4K og 60 bilder per sekund og faktisk også 8K-oppløsning. Spesielt liker vi at kameraappen har fått en godt forbedret zoombryter som lar deg zoome inn sakte og presist. Som alle andre flerkameraoppsett blir det skarpest når du «treffer» en av brennviddene – det blir for eksempel mye skarpere på 5x enn på 4,5x, men det gjelder alle telefoner og er ikke unikt for Samsung.

En ny funksjon er dessuten «pro video», der den mer avanserte brukeren kan stille på ting som hvitbalanse, lukkertid, ISO og den slags. Og fokusere manuelt, med grønnmarkering av det som er i fokus mens du filmer. Her får du med andre ord funksjonalitet som nesten er like god som Xperia 1 II.

STOR: Med skjermstørrelse på 6,9 tommer er Galaxy Note 20 Ultra blant de største telefonene på markedet, men tykkelsen er bare så vidt over 8 mm. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR: Med skjermstørrelse på 6,9 tommer er Galaxy Note 20 Ultra blant de største telefonene på markedet, men tykkelsen er bare så vidt over 8 mm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ytelse og batteri

I Europa selges Samsungs telefoner med selskapets egenutviklede Exynos-prosessor, i motsetning til i USA der de bruker Qualcomms prosessorer – Snapdragon 865+ for Note 20 Ultras del. Årsaken skal etter sigende være at Qualcomms patenter i USA gjør det mer kostbart for Samsung å bruke egne brikker der borte.

Men der Exynos-toppmodellen for noen år tilbake var raskere enn tilsvarende modell fra Qualcomm, er ikke det lenger tilfelle, så her blir vi europeere avspist litt på ytelsesfronten.

ULIK: Den amerikanske og europeiske utgaven av Note 20 Ultra har ulik maskinvare, der vår variant blant annet virker å være noe mer strømtørst. Foto: Pål Joakim Pollen
ULIK: Den amerikanske og europeiske utgaven av Note 20 Ultra har ulik maskinvare, der vår variant blant annet virker å være noe mer strømtørst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Akkurat det ser vi ikke noe kjempeproblem, all den tid telefonen allikevel oppleves som svært rask til det meste, men vi synes telefonen blir ekstra varm ved tung belastning som spill og ytelsestester, og at den ved lange økter da nok vil senke ytelsen for å begrense varmen. Men kanskje verre er at Exynos-prosessoren ikke virker spesielt batterieffektiv. For på den fronten ligger Note 20 Ultra, i likhet med S20 Ultra, bak de beste.

I går hadde jeg for eksempel 13 prosent igjen på batteriet et døgn etter fullading, med 2t47m skjermtid og variert bruk. Så selv med et ganske stort batteri (4500 mAh) er nok dette en telefon du må belage deg på å lade hver dag. Laderen som følger med er på 25 watt og gir deg en drøy 0-50%-lading på en halvtime, men her har Samsung for lengst blitt forbigått, der konkurrentene byr på både 30, 40 og nå senest - 120 watts lading.

Gledelig er det imidlertid å se at Samsung har lovet at Note 20 Ultra, sammen med en rekke andre modeller, skal få tre store Android-oppdateringer, altså både årets Android 11-utgave og de to påfølgende.

Konklusjon

15.000 kroner er mye å betale for en mobiltelefon, men vi synes allikevel Samsung leverer en totalpakke av meget høy kvalitet her, som i hvert fall et godt stykke på vei kan forsvare den høye prislappen.

Her er de aller fleste komponentene plukket fra øverste hylle, og rosinen i pølsa er selvsagt pennen, som lar seg bruke på mange kreative måter, enten du vil skrive, tegne eller bruke den som fjernkontroll når du holder en presentasjon. Notater på telefonen synkroniseres (snart) med OneNote, du kan spille inn lyd mens du noterer og hoppe direkte til riktig sted ved å trykke på notatene – i det hele tatt byr pennen på svært mange muligheter andre telefoner ikke har.

I tillegg får du en fantastisk skjerm med svært høy bildefrekvens, som er beskyttet av det gjeveste glasset på markedet og skal tåle fall fra opp til to meter, svært tynne rammer, gode kameraer, en høykvalitets vibrasjonsmotor og så og si alt som er på spesifikasjonsarket, som WiFi 6, 5G, 8K-filming, trådløs lading begge veier, vanntetthet, minnekortstøtte, UWB-overføring (ultra wide band) eller hva det måtte være.

Testresultat

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

- Svært omfattende og nyttige penn-funksjoner
- Fantastisk skjerm med høy bildefrekvens
- Meget gode foto- og videoegenskaper
- Robust design med Gorilla Glass Victus
- Tre lovede Android-oppdateringer

- Høyt strømforbruk, må nok lades hver dag
- Svært høy pris
- Veldig markant kameraklump

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer