Sony Xperia 1 III og 5 III

Svært sterke på papiret

Sony først ut med variabelt teleobjektiv.

TO NYE: Sony har nettopp lansert sine to nye toppmodeller, Xperia 5 III (avbildet) og Xperia 1 III. Foto: Sony
TO NYE: Sony har nettopp lansert sine to nye toppmodeller, Xperia 5 III (avbildet) og Xperia 1 III. Foto: Sony Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony har nettopp trukket sløret av årets nye Xperia-modeller i henholdsvis Xperia 1 III, Xperia 5 III og Xperia 10 III.

De to første er selskapets to nye toppmodeller, mens tieren er en rimeligere telefon. De to nye toppmodellene er da oppfølgere til Xperia 1 II og Xperia 5 II.

Sony Xperia 5 III kommer i fargene sort, rosa og grønn. Foto: Sony
Sony Xperia 5 III kommer i fargene sort, rosa og grønn. Foto: Sony Vis mer

Stor og liten toppmodell

Som i fjor er både 1 og 5-modellene som toppmodeller å regne, akkurat som i gamle dager, da Sony hadde egne compact-utgaver av toppmodellene som ikke stod tilbake for storebroren maskinvaremessig.

Skjermstørrelsene er henholdsvis 6,5" på Xperia 1 III og 6,1" på Xperia 5 III, riktignok med ulik oppløsning; Xperia 1 III er nemlig verdens første mobiltelefon som kan by på både 4K-oppløsning, 120 Hz bildefrekvens og Gorilla Glass Victus-glass, som er Cornings sterkeste glass til nå. På lillebror 5 III får du ikke 4K-oppløsning, og du må ta til takke med nest gjeveste Gorilla Glass (6), men også den har 120 Hz bildefrekvens. På baksiden har begge telefonene Gorilla Glass 6. De er også begge IP65/IP68-sertifiserte og tåler med andre ord en dukkert.

Begge skjermene er som tidligere i 21:9-format, som betyr at de er mer avlange enn de fleste andre telefoner, altså smalere og høyere når du holder telefonene på vanlig måte.

Toppmodellen, Xperia 1 III, har 4K HDR-skjerm med 120 Hz bildefrekvens. Foto: Sony
Toppmodellen, Xperia 1 III, har 4K HDR-skjerm med 120 Hz bildefrekvens. Foto: Sony Vis mer

På begge telefoner kan du justere hvitbalansen, og det er også mulig å øke lav gamma, slik at du lettere kan se motspillere i mørket om du spiller på telefonen. Sony frir også til spillere med mulighet for å bruke hodetelefoner med kabel på begge telefonene. Nye spillfunksjoner er blant annet muligheten for å justere opp volumet på lyder som fottrinn, og rewind time record-funksjonen sørger for at telefonen hele tiden har tatt opp de siste 30 sekundene med spilling slik at opptaket kan lagres når du har klart noe ekstraordinært.

Som seg hør og bør for Android-toppmodeller i 2021, kommer begge telefonene med Snapdragon 888-prosessoren innabords, og begge byr på 4500 mAh batteri som kan lades med den medfølgende laderen på 30 watt. Den gir deg 0-50-lading på 30 minutter.

En liten forskjell på Xperia 1 III og 5 III er imidlertid at kun størstemann støtter trådløs lading.

Variabelt teleobjektiv

Begge telefoner er utstyrt med tre kameraer på baksiden, med brennvidder tilsvarende henholdsvis 16 mm, 24 mm og 70/105 mm.

Eksempel på bilde tatt med brennvidde tilsvarende 105 mm. Foto: Sony
Eksempel på bilde tatt med brennvidde tilsvarende 105 mm. Foto: Sony Vis mer

Telekameraet, som er av periskoptypen, har med andre ord variabel brennvidde, noe Sony er først ute med. Sony skryter også av svært rask autofokus på alle kameraer. Det er også mulig med seriefoto på 20 bilder i sekundet, med kontinuerlig autofokus og -eksponering.

Som på tidligere modeller har Sony-telefonene kontinuerlig øyesporing både på mennesker og dyr for å sikre skarpe bilder. Toppmodellen, Xperia 1 III, har også såkalt «real time tracking», som gjør at autofokusen kan følge bevegelser med høy presisjon.

Som på selskapets Alpha-kameraer kan Sony-telefonene oppdage og fokusere på øyne, både på mennesker og dyr. Foto: Sony
Som på selskapets Alpha-kameraer kan Sony-telefonene oppdage og fokusere på øyne, både på mennesker og dyr. Foto: Sony Vis mer

Årets modeller kommer også med Cinema Pro-appen for videopptak som nå også kan fange 4K-oppløsning med HDR og 120 bilder i sekundet, som gir saktefilm med 1/5 av hastigheten sammenlignet med 24 bilder i sekundet. Som før kan du her også velge blant en rekke fargefiltre og den slags - dette er erfaringsmessig en app som er meget solid på funksjonalitet for den som er glad i å filme.

360-lyd

Ved siden av at de nye modellene byr på 3,5mm-utgang, har Sony nå også gjort det slik at høyttalerne på telefonen kan spille av 360-graderslyd, og volumet skal være 40 prosent høyere enn på forgjengerne, både via 3,5mm-uttaket og høyttalerne.

Hvor altoppslukende lyd man kan få fra et par mobilhøyttalere må det være lov å være skeptisk til, men funksjonen kan i det minste også brukes med både kablede og trådløse hodetelefoner også.

Pris og lansering

Xperia 1 III kommer med frostet glassbakside i fargene sort og lilla, mens Xperia 5 III mangler frostingen, men kommer i fargene sort, rosa og grønn.

Dog er det ennå ikke klart når telefonene kommer til Norge og hvor mye de vil koste. Alt vi har sett til nå er at minstemann, 5 III, får en europeisk pris på 999 euro, som skulle bety rundt 10.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer