Kjekke snarveier i Androids hurtiginnstillinger

Sveiper du ned med to fingre, får du flere snarveier

Slik tilpasser du hurtiginnstillingene.

EGNE SNARVEIER: Visste du at du selv kan legge til flere snarveier på hurtiginnstillingsmenyen i Android? Foto: Pål Joakim Pollen
EGNE SNARVEIER: Visste du at du selv kan legge til flere snarveier på hurtiginnstillingsmenyen i Android? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Noe av det kjekkeste med Android-operativsystemet er at det i stor grad lar seg tilpasse for økt brukseffektivitet.

Blant annet har det lenge vært mulig å bytte ut ting som tastatur og SMS-app med bedre alternativer, ha widgets (moduler) på hjemskjermen, automatisere ting (som at telefonen automatisk settes på lydløs når du kommer på kontoret) og den slags.

Apper har også flere rettigheter til å gjøre ting på telefonen enn hva tilfellet er på iOS og Windows-plattformene.

Tilpassede hurtiginnstillinger i Android 7

Hurtiginnstillingene i Android er knappene som slår av og på WiFi, Bluetooth og den slags, og som vises når du trekker fingeren ned fra toppen av skjermen for å se varsler på telefonen.

Trekker du fingeren ned en gang til, eller bruker to fingre første gang du trekker ned, vises det flere hurtiginnstillinger enn de 4-5 som er standard. Ved å trykke på redigeringsikonet på toppen, kan du så endre plassering og rekkefølge, legge til og fjerne.

VELG SELV: Ved å trykke på redigeringsikonet over hurtiginnstillingene kan du legge til, fjerne og endre rekkefølgen på flisene. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
VELG SELV: Ved å trykke på redigeringsikonet over hurtiginnstillingene kan du legge til, fjerne og endre rekkefølgen på flisene. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

En av nyhetene i Android 7 (Nougat) er at hurtiginnstillingene kan tilpasses ytterligere. Ikke bare ved å endre plassering på dem, men der Google også har åpnet for «fliser» fra tredjeparter. Det har du muligens oppdaget om du bruker Spotify, der appen har en flis som gjør at du kan slå av og på offline-modus direkte via hurtiginnstillingene.

Noen anbefale hurtiginnstillinger

I Play Butikk kan du laste ned apper som også kommer med en slik flis, og som gjør at du kan få kjapp tilgang til enkelte ting via dette feltet.

Når du installerer en slik app, vil den tilhørende flisa bli tilgjengelig via redigeringen av hurtiginnstillingene.

Her er noen av dem:

Sveiper du ned med to fingre, får du flere snarveier

Caffeinate - la skjermen stå på

Mange har satt opp telefonen slik at skjermen automatisk slukkes etter en tid med inaktivetet; det være seg 30 sekunder, 2 minutter eller lignende.

Noen ganger kan det imidlertid være at du ønsker å bevare skjermen på; for eksempel om du halvveis følger med på en liveblogg fra en fotballkamp eller hva det måtte være. Da er det tungvint å finne frem i innstillingene for å øke dette tidsintervallet.

Med Caffeinate kan du enkelt dra ned rullegardina, trykke på caffeinate-flisa, og så drøyer telefonen fem minutter før den slår av skjermen. Trykker du flere ganger, legger du til fem minutter for hver gang. Og du kan uansett slå av skjermen når som helst for å avbryte.

Caffeinate for Android (Play butikk, gratis)

Sveiper du ned med to fingre, får du flere snarveier

Tally counter tile – enkel telling
Denne flisa er veldig enkel – trykker du én gang, står det 1 under. Trykker du en gang til står det 2 under. Og så videre.

Kjekt om du vil holde styr på hvor mange vannglass du har drukket i dag, hvor mange som har takket ja til å komme i barnebursdag eller andre ting.

PS! For å nullstille telleren er du nødt til å redigere menyen, fjerne Tally-flisa og legge den på plass igjen. Det får vi håpe utvikleren gjør noe med.

Tally counter tile for Android (Play butikk, gratis)

Sveiper du ned med to fingre, får du flere snarveier

Værmeldingen
Er du opptatt av været, finnes det også flere værapper med en tilhørende flis i hurtiginnstillingene, slik at du raskt kan se temperaturen ute uten å måtte bla frem riktig app.

Eksempler er Forecast og Weather quick tile.

QuickHue lar deg styre Hue-pærer
Er du blant dem som har skaffet en eller flere Philips Hue-pærer, finnes den kjekke flisa QuickHue som enkelt lar deg slå av og på lysene med et kjapt trykk.

En pro-versjon er under utvikling og vil få flere funksjoner.

Shazam, Spotify, Todoist, Twilight…
Mange apper har en medfølgende flis til hurtiginnstillingene, så kanskje har du fliser der allerede som du ikke var klar over.

Sveiper du ned med to fingre, får du flere snarveier

Nevnt er at du kan slå av og på offline-modus i Spotify, Shazam lar deg slå av og på auto-shazam (der all musikk som høres der du ferdes identifiseres slik at du kan sjekke låtene senere), FotMob lar deg slå av og på varsler fra fotballkamper og Todoist (en av de beste huskelisteappene) lar deg opprette nye oppgaver direkte fra hurtiginnstillingene.

Twilight, appen som filtrerer bort blått lys på kvelden, har også en flis for å slå av og på filteret.

Annet småtteri
De fleste telefoner kommer med hurtiginnstillinger for å bytte mellom ringing, vibrering og stillemodus, justere lysstyrke og den slags. Om du mangler det, finner du nevnte fliser bak lenkene du nettopp passerte.

For den mer avanserte

Nokså enkle ting foreløpig – vil du være litt mer avansert, finnes det muligheter.

Tiles inneholder en lang rekke fliser som kan brukes i hurtiginnstillingene. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Tiles inneholder en lang rekke fliser som kan brukes i hurtiginnstillingene. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

For 22 kroner får du for eksempel Tiles, som byr på noen dusin varianter av slike fliser. Her er noen av dem:

  • Call - direkte anrop til en forhåndsbestemt kontakt
  • Reminder - lar deg skrive inn tekst som legger seg som et varsel i varslingsmenyen
  • Timer - lar deg starte et nedtellingsur med en forhåndsinnstilt tid. Kjekt om du til stadighet trekker te, koker egg eller lignende.
  • Screenshot - om du synes det er tungvint å ta skjermbilder fra før
  • App - rett og slett starte en valgfri app

Og veldig mange flere.

QuickTile lar deg knytte flere hendelser til ei flis. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
QuickTile lar deg knytte flere hendelser til ei flis. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

En annen mer avansert løsning er QuickTile (gratis, 29,- for pro-versjon), som lar deg lage oppskrifter med flere hendelser.

For eksempel har vi her laget ei bil-flis, som aktiverer Bluetooth, setter musikkvolumet til full styrke og starter Spotify; alt ved å trykke på én flis i hurtiginnstillingene.

Merk altså at disse flisene fungerer om du har den siste Android-utgaven, Nougat.

Du finner flere varianter i Play butikk ved å søke på noe a la "quick settings tiles nougat".

Android Police har også en lang liste som vi brukte som utgangspunkt for denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer