Windows Update-tips

Ta kontroll over oppdateringene i Windows 10

Lei av at PC-en insisterer på omstart - midt i arbeidet? Slik får du full kontroll over oppdateringene.

Ta kontroll over oppdateringene i Windows 10
Publisert

Programvaren i PC-er og mobiltelefoner blir stadig mer komplekse. Og i komplekse systemer øker også faren for at det dukker opp feil, hull og mangler som eksempelvis kan påvirke stabiliteten og sikkerheten.

Med andre ord: Du slipper ikke unna oppdateringene, som ofte kommer som perler på snor bare dager etter at en ny versjon av Windows, iOS og Android har sett dagens lys.

Ingen vei utenom

I hine hårde dager kunne du enkelt skru av funksjonen som automatisk holdt Windows oppdatert med alle de siste fiksene og feilrettingene. Mange valgte å gjøre dette for å hindre at Windows plutselig startet PC-en på nytt - kanskje mens de var midt inni en jobb.

Særlig fornuftig var det uansett ikke, sett fra et sikkerhetsperspektiv. En Windows-installasjon uten oppdateringer, blir fort ekstremt sårbar - og et yndet mål for hackere og skadevare.

Derfor har Microsoft nå fjernet muligheten til å skru av de automatiske oppdateringene i Windows 10. Oppesiden, for alle som ikke liker at Windows lever sitt eget liv, er at du langt på vei kan kontrollere hvordan disse oppdateringene skal foregå - og når maskinen eventuelt skal skru seg av og på igjen for at endringene skal tre i kraft.

Start med å klikke på Start-knappen og trykk på tannhjulet (innstillinger) i venstremargen på startmenyen. Klikk deg videre på Oppdateringer og sikkerhet:

Ta kontroll over oppdateringene i Windows 10

I boksen som dukker opp nå, vil du få flere valg. Hvis det ligger en oppdatering og venter, kan du trykke på knappen Installer nå. Hvis ikke du gjør det, vil dette skje automatisk på et senere tidspunkt, og det er disse tidspunktene du nå skal lære å ta full kontroll over.

Ta kontroll over oppdateringene i Windows 10

Først kan du trykke på Endre aktivitetsperioder. Der kan du legge inn tidsrommene du vanligvis bruker PC-en din, for eksempel mellom 08 og 17. Da er du helt trygg på at Windows aldri kommer til å kjøre omstart av PC-en i dette tidsrommet. Trykk Lagre for å aktivere, eller Avbryt hvis du ikke vil sette aktivitetsperiode.

Ta kontroll over oppdateringene i Windows 10

Tilbake i boksen, vil du se at du har to andre valg, Vis oppdateringslogg og Avanserte alternativer. Sistnevnte er mest interessant, og gir deg tilgang til en rekke innstillinger det kan være greit å være klar over:

Ta kontroll over oppdateringene i Windows 10

Det første er at du kan motta oppdateringer til andre Microsoft-programmer automatisk også, som for eksempel Microsoft Office. Det kan være smart å aktivere hvis du ønsker at alt skal være oppdatert til enhver tid.

Aktiverer du det andre valget, vil oppdateringer lastes ned selv når du er tilkoblet mobilt bredbånd. Oppdateringene kan noen ganger være svære, så her vil det normalt være greit å ha innstillingen deaktivert - hvis du vil unngå å bruke opp datakvoten din.

Det tredje valget kan du godt aktivere. Da vil du få et varsel når datamaskinen må startes på nytt, og du kan dermed områ deg og lagre arbeidet ditt i god tid før omstarten.

Nærmeste du kommer full stopp

Neste valg, under seksjonen «Stans oppdateringene midlertidig», kan du faktisk skru av de automatiske oppdateringene i 35 dager.

Dette er det nærmeste du kommer til å kunne skru av hele funksjonaliteten - men altså kun for litt over en måned om gangen. Eventuelle oppdateringer i denne perioden må installeres når de 35 dagene er gått, før du kan aktivere den igjen.

Få også med deg denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer