Feriebilder på mobil

Ta vare på sommerbildene når mobilen er full

Viktig å velge riktig nettlagring.

FERIEMINNER: Før eller senere vil mobilen din bli full når du tar bilder og video. Derfor er det viktig å velge riktig lagring på nett. Foto: Jack Frog/Shutterstock/NTB scanpix
FERIEMINNER: Før eller senere vil mobilen din bli full når du tar bilder og video. Derfor er det viktig å velge riktig lagring på nett. Foto: Jack Frog/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert 5. august, men er lagt på forsiden i forbindelse med at Dinsides redaktør, Bjørn Eirik Loftås, prater om dette på God Morgen Norge på TV2 23. august.

Tar du mange nok bilder og kanskje også en video eller fem i ferien, blir plassen på telefonen fort oppbrukt. Hva gjør du for å ta vare på bildene, også etter at du har blitt nødt til å slette dem?

Så lenge du har nett, er det håp. På mobilen din finnes det allerede en enkel måte for nettlagring. Men det finnes alternativer som kan være enda smartere.

OVERALT: Bildene fra telefonen din dukker opp på alle Apple-enhetene dine. Dessverre er det enkelt å slette dem fra alle sammen også. Foto: Apple
OVERALT: Bildene fra telefonen din dukker opp på alle Apple-enhetene dine. Dessverre er det enkelt å slette dem fra alle sammen også. Foto: Apple Vis mer

Litt for lett å slette alt hos Apple

Som så ofte ellers vil mobilprodusentene at du skal bruke deres varer og tjenester, og aller helst bare dem.

Kjøper du en iPhone, får du tilgang til en hel Apple-pakke med musikk, film og e-bøker.

Bilder og video du tar selv lagres i iCloud, Apples skytjeneste.

Selvsagt kan du la Apple være Apple og velge noe annet hele veien. Det er ingen tvang.

Men akkurat når det gjelder bilder, vil vi si at du kanskje bør velge noe annet. Selv om du har en iPhone.

Apple har nemlig gjort det slik at dersom du sletter bilder fra telefonen, forsvinner de også både fra iCloud og fra alle andre Apple-produkter du måtte ha lagret dem på, for eksempel en iPad eller en Mac.

Og det vil du jo vanligvis ikke. Det finnes veier rundt, som å overføre til PC/Mac eller bruke en annen nettlagringstejenste (se under) .

Du kan også velge lavere oppløsning for bildene på mobilen, slik at de tar mindre plass. Bildene lagres fortsatt i full oppløsning på iCloud.

Er du en ivrig familiefotograf, er det ikke sikkert plassen strekker til uten at du må fram med kredittkortet.

5GB er grensen for gratislagring hos Apple. Neste steg er 50GB, som koster 10 kroner måneden. 200GB koster 29 kroner i måneden, og er du storbruker kan du velge inntil 2TB for 99 i måneden.

SLETTER IKKE: Rydder du opp på telefonen din, beholder Google Foto bildene dine. Foto: Pål Joakim Pollen
SLETTER IKKE: Rydder du opp på telefonen din, beholder Google Foto bildene dine. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

God Google-løsning

Vi skynder oss å si at også Google gjerne vil at du skal leve livet ditt innenfor Google-husets fire vegger. Og har du en Android-telefon, er det like lett å bruke Google Foto som det er for iPhone-eiere å bruke iCloud.

Som hos Apple lagres bildene dine automatisk i bakgrunnen. Men skulle du bli grepet av ryddemani og slette verdifulle bilder på telefonen, slettes heldigvis ikke disse på Google Foto.

I tillegg får du tilgang til Googles fantastiske søketeknologi, som kjenner igjen ansikter, steder, gjenstander og hendelser på nesten magisk vis.

Og så slipper du å betale når du når en grense datamessig. Google Foto er helt gratis om du kan leve med en maksimal bildestørrelse på 16 megapiksler per bilde og videoppløsning på 1080p (tillsvarende full HD, altså ikke 4K).

Vil du ha bilder og video i bedre kvalitet, må du spise av den ordinære lagringsplassen du har på Google Disk. Alle brukere får 15 GB uten å betale, men om du vil oppgradere, koster det 17 kroner per måned for 100 gigabyte (GB), eller 89 kroner per måned for 1 TB (1000 GB).

Typisk vil du få plass til 200-1000 mobilbilder per gigabyte avhengig av oppløsning og hvor hardt de komprimeres.

KONKURRENT: Dropbox har et godt grep om markedet for nettlagring. Den er ikke like enkel å bruke som Google Foto eller iCloud, men har den fordelen at den fungerer helt uavhengig av Apple og Google. Foto: Kirsti Østvang
KONKURRENT: Dropbox har et godt grep om markedet for nettlagring. Den er ikke like enkel å bruke som Google Foto eller iCloud, men har den fordelen at den fungerer helt uavhengig av Apple og Google. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Flere andre - om du vil jobbe litt

Det er heldigvis ikke bare Apple og Google som tilbyr deg å lagre bildene dine et annet sted enn der du er.

Dropbox er kanskje det mest kjente selskapet blant de uavhengige konkurrentene. Enten du bruker iPhone eller Android-telefon, kan du laste opp bilder til denne skytjenesten.

Det samme gjelder Microsofts OneDrive og en rekke andre mer eller mindre kjente lagringstjenester.

Et norsk alternativ er Jottacloud, som tilbyr ubegrenset lagringsplass for bilder om du betaler 59 kroner i måneden.

I mange tilfeller er også skylagring inkludert i mobilabonnementet.

Uansett hvilken du velger, kan du ikke forvente at det er like enkelt å lagre og se på bilder fra nettet som med Apples iCloud og Google Foto, som er laget for å virke sømløst sammen med henholdsvis iOS og Android.

Det skal sies at Dropbox har gjort en betydelig jobb for å forenkle samarbeidet med mobilen de siste åra. Men fortsatt må du aktivt velge å laste opp bildene - ting går ikke av seg selv i det øyeblikket du tar bildet.

Og vil du fortsette å bruke Apples iCloud til å lagre bildene dine etter at du har skiftet til Android-telefon, er det fullt mulig. Men helt enkelt er det ikke.

I slike tilfeller er det best å overføre alle bildene til Google først og så fortsette med Google Foto på telefonen.

En av våre lesere påpeker at det er betydelig lettere å få en Android-telefon til å laste opp bilder i bakgrunnen til en uavhengig skytjeneste enn det er å få en iPhone til å gjøre det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer