Google Live Transcribe:

Tale til tekst på null komma svisj

Google har lansert to apper for dem som sliter med hørselen.

LAR DØVE HØRE PÅ RADIO: Google har lansert en app som lager automatiske undertekster på det som blir sagt i nærheten av deg. Foto: Pål Joakim Pollen
LAR DØVE HØRE PÅ RADIO: Google har lansert en app som lager automatiske undertekster på det som blir sagt i nærheten av deg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) estimerer at rundt 466 millioner mennesker er døve eller tunghørte, altså rundt seks prosent av verdens befolkning.

Denne uka har Google lansert et hjelpemiddel for dem som sliter med hørselen: Med Android-appen Live Transcribe kan telefonen automatisk vise «undertekster» på det som blir sagt rundt deg.

Støtter 77 språk

Norsk er på listen over de 77 språkene som støttes, og i innstillingene kan du legge inn et tilleggsspråk slik at appen kan fange opp det som blir sagt på to språk.

Selv om Live Transcribe ikke er offisielt lansert ennå, må vi si oss meget imponerte av hvor raskt det går for seg. Vi testet på hjemmekontoret ved å spille av en radiosending fra NRK P2, og teksten på skjermen ligger ikke mange tidelene bak det som blir sagt.

100 prosent presist er det ikke, men allikevel godt nok til at man fint kan få med seg essensen i det som blir sagt.

Støtter flere mikrofoner

Vi testet med telefonens innebygde mikrofon, men Googles app lar deg også bruke eksterne mikrofoner, eller de du finner på hodesett, ørepropper eller hva det måtte være. Øverst i høyre hjørne ser du en indikator som viser hvor godt stemmen høres i forhold til bakgrunnsstøyen.

Om du vil, kan du også få telefonen til å vibrere litt når noe blir sagt etter en lydløs pause. For kjappere tilgang til appen, kan den legge som et ikon på navigasjonslinja nederst på skjermen slik at den kan startes opp fra hvor som helst på telefonen.

Under ser du en video av hvordan appen fungerer:

Vis mer Vis mer

Lydforsterker-tjeneste

For tunghørte har Google også lansert en lydforskerker for Android, som da kan fungere som et slags høreapparat ved å forsterke lydene rundt deg, der man også kan velge å filtrere bort bakgrunnsstøy.

Denne krever kablede hodetelefoner og blir installert som en tilgjengelighetstjeneste på telefonen, der du må inn i tilgjengelighetsmenyen under innstillinger for å aktivere den. Som med Live Transcribe kan du velge å legge denne som et ikon på navigasjonslinjen nederst slik at du enkelt kan slå den av og på.

Live transcribe for Android (Play butikk, gratis)
Lydforsterker for Android (Play butikk, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer